Bijgewerkt: 25 juni 2024

De schaatsen van Co Lassche

Nieuws -> Informatief

Bron: Bert Lassche / Amstelveenweb.com
06-03-2008

Op vrijdagochtend 29 december 2006 vond op de ijsbaan in het Stadshart van Amstelveen, een schaats demonstratie plaats, met de titel: “Van toen naar nu”. Deze werd gehouden met de medewerking van de ervaren schaatsers van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders.

Schoonrijden Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Lekker ouderwets schoonrijden op de ijsbaan van Amstelveen


Het schoonrijden is de oudste vorm van schaatsrijden in Nederland. Al vanaf 1850 werden schoonrijden wedstrijden georganiseerd. Schoonrijden betekent: "het op een sierlijke wijze uitvoeren van de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een, licht gebogen, breed schaatsijzer met een geheel vlakke onderkant".

Ongeveer 20 in klederdracht gestoken schoonrijders, gaven in Amstelveen een demonstratie op het ijs: een bruiloftfeest op de schaats. Tijdens deze demonstratie konden de toeschouwers kennismaken met het schoonrijden in de traditionele vorm, dus geen sprongen maken en snel rijden, maar sierlijk schaatsen. Tussen de schaatsers was het echtpaar Lassche, dat bleek later, een zeer uitgebreide schaats historie kenden en in Amstelveens verband.

Wij, de redactieleden van Amstelveenweb.com vonden, dat het verhaal moest worden gepubliceerd op onze website, omdat het hier gedeeltelijk ook over de industriële geschiedenis van Amstelveen gaat. Hierbij danken wij Bert en Willy Lassche voor hun actieve medewerking, want zonder hun behulpzaamheid was het echte verhaal van Co Lassche voor velen onbekend gebleven.

Lassche Amstelveenweb
(Bert Lassche - 2008)

Co Lassche in 1955


Op 6 december 1957 schreef het Amstelveensch Weekblad over een dorpsgenoot, Co Lassche, die in 1955 zich in Amstelveen vestigde met zijn schaatsfabriek.

Lassche Amstelveenweb
(Bert Lassche - 2008)

De schaatsfabriek van Co Lassche in Amstelveen in 1958


"TYPISCH HOLLANDS: truien, rode neuzen en wangen, koek-en-zoopie, muziek uit een loudspeaker en een baanvéger. Heel het volk, in al zijn geledingen, jong en oud, wordt getrokken door de magische kracht van het ijs. Duizenden en duizenden schaatsen lagen het zomerseizoen te wachten op even zovele zolders, al dan niet netjes in het vet gezet

De heer Lassche levert honderd paar per week af. Nieuw bedrijf in oude boerderij

Lassche Amstelveenweb
(Bert Lassche - 2008)

Speciale kenmerken van een Lassche schaats, wat de basis vormde van de toekomstige Viking schaats


Wilt u meer weten lees dan:

Schaatsen van Lassche - 1958

Voor specifieke informatie over de grondlegger van de Vikingschaats in Amstelveen, lees dan

Grondlegger van de Vikingschaats Deel 1

Grondlegger van de Vikingschaats Deel 2Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.