Bijgewerkt: 18 juni 2024

Amstelveen


Ön előtt fekszik a 'Tények és adatok' 29. kiadása. Amstelveennek 94 435 lakosa volt 2023. január 1-jén, több mint kétezerrel több, mint egy évvel korábban. Az elmúlt tíz évben Amstelveen lakossága 12%-kal nőtt. Ez a növekedés várhatóan folytatódni fog. Az átlagéletkor jelenleg 40,9 év, Hollandiában ez 42,3 év. Amstelveenre jellemző a lakosság nemzetközi összetétele. Városunkban 142 különböző nemzetiségű él, és Amstelveen lakosságának 23%-a nem holland származású. Amstelveenben valamivel több nő (52%) él, mint férfi (48%).

Foto Amstelveen
(Photo Amstelveenweb.com -2023)

Tjapko Poppens Amstelveen polgármestere

A 'Tények és adatok' egy éves kiadvány, amely mindenféle érdekes információt tartalmaz Amstelveenről. A népességre vonatkozó statisztikákon kívül, mint például a korszerkezet, születés, halálozás és származás, a Tények és adatok betekintést nyújt többek között a gazdasági szerkezetbe, az oktatásba, a kultúrába, a sportba, a biztonságba és a foglalkoztatásba. A 'Tények és számok' több, mint a településünk, amelyet ábrákban és táblázatokban foglalunk össze. Bemutatja a figurák mögött meghúzódó történetet, és bemutatja Amstelveent, mint egy dinamikus, élettel teli települést annak sokszínűségében, beleértve a sokszínű sport- és kulturális kínálatot és a nemzetközi jelleget. Polgármesterként ezért szívesen olvasom a 'Tényeket és számadatokat', és remélem, hogy ez a kiadvány értékes és hasznos információkat is tartalmaz az Ön számára.

z éves állapoton kívül az aktuális adatokat a Amstelveen.in cijfers adatbázisban találja Ön is összeállíthat táblázatokat olyan témákról, mint a népesség, a lakhatás, a tevékenység és az oktatás. Számos adat áll rendelkezésre kerületi szinten és több évre vonatkozóan. Van kérdésed? Kérjük, forduljon a Research & Information részleghez a (020) 540 49 11 telefonszámon vagy a SenO@amstelveen.nl e-mail  címen.

Amstelveen/></center><br>

<center><img src=

Amstelveen


Népesség. 2023. január 1-jén 94 435 ember élt Amstelveenben, több mint kétezerrel több, mint egy évvel korábban. Tíz év alatt a népesség 12%-kal (10 000 fő) nőtt. A növekedés elsősorban a lakásépítéseknek köszönhető. A következő években megvalósuló projektek várhatóan további növekedést biztosítanak, különösen Amstelveen déli részén.

Amstelveenben valamivel több nő (52%) él, mint férfi (48%). Az átlagéletkor jelenleg 40,9 év, alacsonyabb az országos átlagnál (42,2). A koronajárvány következtében a külföldről érkező települések visszaesése miatt 2021-ben és 2022-ben átmenetileg megemelték az átlagéletkort. Waardhuizen-Middenhoven Amstelveen legnagyobb kerülete, több mint 13 000 lakossal. A Westwijk Zuidban a legmagasabb a 18 év alatti fiatalok aránya, Groenelaan pedig a legöregedettebb körzet.

Külföldiek és migránsok. 2023. január 1-jén csaknem 22 000 nem holland állampolgárságú ember élt Amstelveenben. Ez a teljes amstelveeni lakosság 23%-a (Hollandia, 2023: 8%). Amstelveenben összesen 142 különböző nemzetiség él. Az indiai közösség a legnagyobb, több mint 4,8 000 fővel, ezt követi a japán és a török közösség. A legtöbb közösség nőtt a tavalyi évhez képest, jelentős kiugrások az ukrán, orosz és török közösségekben. Az elmúlt években szinte folyamatosan nőtt a migráns hátterűek száma, kivéve 2021-et, amikor a koronavírus miatt kismértékben visszaesett a migránsok száma.

Lakások. Amstelveen 94.400 lakosa több mint 42.000 házban él. Az átlagos lakáskihasználtság tehát 2,21 (Hollandiában: 2,19), és évek óta növekszik. Ezeknek a lakásoknak 44%-a eladó, 30%-a vállalati bérbeadás, 26%-a pedig magánszemély. Amstelveenben az országoshoz képest kevesebb a saját tulajdonú lakás és több a magánlakás (Hollandia: 57% saját tulajdonú, 14% magánlakás, 29% vállalati bérbeadás).

Viszonylagosan elmondható, hogy Amstelveen lakásállománya sok többcsaládos házból áll (Amstelveen: 47% családi, 48% többcsaládos és 5% egyéb, Hollandia: 64% családi és 36% többlakásos). A családi házak nagyrészt saját tulajdonú házakból állnak (68%). A családi házak mindössze 27%-a eladó. Amstelveennek viszonylag fiatal lakásállománya van. A lakások többsége 1960 után (81%), 31%-a pedig 1990 után épült.

Amstelveen

Schiphol


Amstelveen

Gazdasági szerkezet. Amstelveen kedvező kiindulási helyzetben van. Ehhez hozzájárul a Schiphol, Amszterdam és a Flora Holland virágaukció közötti gazdasági klaszterek elhelyezkedése. Sok (nemzetközi) cég talált utat Amstelveenbe. A KKV-k száma nagy, és sok közülük amstelveeni gyökerű vállalat. A cégek száma az elmúlt 10 év alatt 3,8 ezerrel nőtt, 2023-ban közel 12 ezer telephelyre, 54 7000 alkalmazottal. A cégek számának növekedése ellenére a foglalkoztatottak száma enyhén (-2%) csökkent. Az üzleti szolgáltatások a legnagyobb iparág Amstelveenben. A cégek csaknem fele ebbe a kategóriába tartozik.

Kiskereskedelem. Amstelveen kiskereskedelmi kínálata hierarchikusan épül fel: a Stadshart az egész település, de a régió központjaként is működik. Ezen kívül tíz bevásárlóközpont működik szomszédsági vagy közösségi szolgáltató funkcióval. Az értékesítési pontok számát tekintve a kiskereskedelem legnagyobb ágazata az Élelmiszer és testápolás.

Vendéglátóipar. Amstelveen 181 vendéglátó egységgel rendelkezik. Amstelveenben most először van több büfé és gyorsétterem, mint étterem. Ez hasonló az országoshoz, ahol 2020 óta több gyorsétterem található, mint étterem (Bold Data, 2022). A vendéglátóipar főként a Stadshartban, az Oude Dorpban és az Amstel mentén koncentrálódik.

Amstelveen

Amstelveen

Amstelveen

Munkaerő és munkanélküliség. 2022-ben 51 000 amstelveeni lakos számítható be a munkaképes népességbe. A munkaképes népességbe mindenki beletartozik (15 és 75 év között), aki legalább heti 12 órát dolgozik vagy szeretne dolgozni. A dolgozó népesség közel fele magasan képzett (49%). Hollandia többi részén ez kevesebb (41%). A nettó munkavállalási ráta 2022-ben, a dolgozó népesség aránya a teljes népességen belül (dolgozó és nem dolgozó népesség) 72%. Ugyanaz, mint Hollandia többi részén. A nettó munkaerő-piaci részvétel enyhén nőtt Amstelveenben és országosan is 2021-hez képest.

Társadalombiztosítás. Vannak társadalombiztosítások azok számára, akik nem tudnak dolgozni vagy támogatásra szorulnak. 66 éves kortól és 4 hónapos kortól van az AOW (általános öregségi törvény). Ezt az életkort a következő években fokozatosan 67 évre emelik.

öved elem. Amstelveen lakossága viszonylag gazdag. Az amstelveeni háztartásoknak évente átlagosan 55 800 eurót kell elkölteniük, ami jóval meghaladja az országos átlagot (47,5 000 euró). A diákháztartások nem szerepelnek ebben a számításban. A háztartások legmagasabb rendelkezésre álló jövedelme az északi külterületen található.

Amstelveen

Amstelveen

Közlekedés és szállítás. A jó megközelíthetőség és a kiváló összeköttetések Amszterdammal, más üzleti helyszínekkel, mint a Zuidas, Greenport és Schiphol, valamint a nemzetközi célpontok vonzó hellyé teszik Amstelveent az élethez és a munkához is.

Schiphol repülőtér. Amstelveen néhány kilométerre van Schipholtól. A repülőtér közelségét sok cég kedvező elhelyezkedési tényezőnek tekinti. Schiphol a vállalatok számára is fontos helyszín. 2022-ben a Schipholon keresztül utazók száma megduplázódik, 52 millióra nő. Még mindig sokszorosa a koronajárvány előtti utasszámnak (2019-ben 71,7 millió). Az áruszállítás 14%-kal 1,4 millió tonnára esett vissza.

Oktatás. Amstelveenben 20 általános iskola található a városrészekben, köztük egy közfinanszírozott nemzetközi iskola, amely 2019 szeptemberében indult. A különböző országokból érkezők számára van egy nyelviskola is, ahol a gyerekek körülbelül egy évig intenzív nyelvoktatásban részesülnek. átmenni egy rendes iskolába. Van egy gyógypedagógiai iskola is.
Az otthoni és az államilag finanszírozott alapfokú oktatás átlagos távolsága 1,79 kilométer. Ez alacsonyabb az országos átlagnál, ahol a távolság 2,09 kilométer. Amstelveennek négy középiskolája van, összesen csaknem 6000 diákkal. Három magániskola is működik. A magániskolák közül kettőben az alapfokú oktatás mellett középfokú oktatás is folyik.

Nemzetközi Iskola. Az ISA (International School Amsterdam) 3 és 18 év közötti (az óvodától a középfokú oktatás utolsó évéig) tanulók számára kínál oktatást, és összesen 1308 tanulója van: 540 általános iskolás és 768 középiskolás. 67 különböző országból vannak tanulók. A legnagyobb csoportok az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Hollandiából érkeznek. 2018 februárjában megnyitotta kapuit az Amity International School Amsterdam. Az iskolának jelenleg 399 tanulója van: 248 általános iskolás és 151 középiskolás. Az iskolában 46 különböző országból tanulnak tanulók.

Gyermekfelügyelet. Amstelveenben 113 gyermekközpontban biztosítanak napközi és iskola utáni gondozást. A gyermekek számára kialakított férőhelyek száma összesen meghaladja a 4000-et. A férőhelyek száma az elmúlt években lassan nőtt, míg a gyermekotthonok száma csökkent. A csökkenés elsősorban a gyermekgondozók számának köszönhető, valószínűleg a népesség elöregedése vagy anyagi okok miatt.

Közrend és közbiztonság. Amstelveen évek óta az egyik legbiztonságosabb nagyközség Hollandiában. A bűncselekmények összszáma évek óta először gyakorlatilag nem változott. Ennek ellenére számos figyelemre méltó növekedés történt: a dobozokból, garázsokból vagy fészerből történő betörések száma több mint kétszeresére, 28-ról 64-re nőtt. Kétszer annyi zsákot gurítottak fel (2022-ben 40, 2021-ben 21-hez képest). A támadások száma 21%-kal, 148-ról 179 bejelentésre nőtt. Kevesebb a gépjárműből/járműből való lopás. 2022-ben 24-gyel kevesebb bejelentés érkezett, mint 2021-ben, 376-ról 352-re. Rablás és rablás (2022-ben 21, 2021-ben 25) és gépjárműlopások (2022-ben 65, 2021-ben 72) szintén ritkábban fordultak elő 22022-ben.

Előadóművészet. A Schouwburg, a Bábszínház és a P60 előadóművészetek széles választékát kínálja kicsiknek és nagyoknak. 2022-ben a korona-korszak után először szinte egész évben nyitva voltak a színházak. Ez a látogatószámon is meglátszik, bár még nincsenek azon a szinten, mint a koronajárvány előtt. Több mint kétszeresére, 50 ezerről több mint 113 ezerre nőtt a Színház látogatóinak száma. A P60 látogatottsága 2019-ben, a koronajárvány előtti számokhoz mérhető.

Kulturális intézmények. Az előadóművészet mellett számos kulturális intézmény is tevékenykedik, mint a Könyvtár, a Cobra Múzeum, a JAN Múzeum és a C platform. A Platform C az egykori művészeti könyvtár, a népegyetem és a zene- és tánciskola egyesülése. A kulturális intézmények is szinte egész évben nyitva voltak a koronajárvány után. Ez a látogatószámon is megmutatkozik. 2022-ben több mint 317 ezer látogatója volt a könyvtárnak. Ez több, mint a 2020-as és 2021-es koronaévben, de a könyvtár látogatottsága sem áll még a koronajárvány előtti szinten (2019-ben 510 ezer volt). 2022-ben több mint 24.000 lakos volt a könyvtár tagja, ez a szám a koronajárvány ellenére is változatlan maradt.

Egészség. A 18 éves és idősebb lakosok közel háromnegyede (72%) jelzi, hogy gyakran vagy mindig fittnek és egészségesnek érzi magát. Ez csökkenés 2020-hoz képest, amikor 82%-uk érezte így. A fiatal felnőttek kétharmada gyakran vagy mindig fittnek és egészségesnek érzi magát (62%). Ez összevethető az Amstelland régió többi részével (Amstelveen mellett Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel és Uithoorn településekkel).

Testi gyakorlás. A fiatalok valamivel több mint fele (55%) fizikailag aktív: heti 5 vagy több napon legalább fél órát gyakorol. A 18 éves és idősebb lakosok több mint fele hetente legalább egyszer sportol (59%).

Életmódok. A dohányosok gyakran fiatalon kezdenek el dohányozni. Amstelveenben a fiatalok 18%-a hetente dohányzik, a felnőttek 14%-a dohányzik. A fiatalok többsége (81%) ivott alkoholt az elmúlt 4 hétben. A felnőttek csaknem fele (46%) nem iszik, vagy legfeljebb napi 1 pohárral iszik. Ez a dohányzási és ivási magatartás a régió többi részéhez hasonlítható.

Amstelveen

Amstelveen

Sportos kikapcsolódás. Amstelveen számos sportlétesítményt kínál. A 260 sportlétesítmény többsége sportpálya: futball, jégkorong, tenisz, korfball, baseball és softball, atlétika, rögbi és krikettpálya. Amstelveenben a Meerkamp úszómedence is található különféle fedett és szabadtéri medencékkel, egy gyakorló kerékpáros körrel és két golfpályával. Ezeket a sportlétesítményeket körülbelül 80 amstelveeni székhelyű sportklub és sok magánszemély használja. A sportlétesítményeken kívül Amstelveen közel 300 játék- vagy játéklétesítménnyel is rendelkezik a település különböző negyedeiben.

Amstelveen

Energiaátmenet. Az önkormányzat fenntarthatósági politikája három pillérből áll, nevezetesen az energiaátállásból, a körforgásos gazdaságból és az éghajlati alkalmazkodásból. Az energetikai átmenet a fosszilis tüzelőanyagok, például a földgáz energiafelhasználásáról a fenntartható energiaforrásokra való átállás. A fenntartható energiaellátásra való áttérés nagy jelentőséggel bír az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.
Az amstelveeni otthonok gázfogyasztása 2013 óta több mint 55 millió m³-ről 2021-ben több mint 49 millió m³-re esett vissza. A gázfogyasztás tehát változatlan maradt 2020-hoz képest. Ezeket a számokat a hőmérséklet-ingadozásokkal korrigáltuk. Hiszen a hidegebb télen több gázt fogyasztanak, mint a kevésbé hideg télen. 2022-ben Amstelveenben az otthonok 16%-a lesz napelemes, a 42,4 000 otthonból összesen körülbelül 6,8 000. Ez az arány elmarad Hollandiától: ahol az otthonok 26%-ában van napelem. Amstelveenben Hollandiához képest arányosan több családi ház található. Ez megmagyarázhatja a különbséget. A napelemek részarányának alakulása nőtt a korábbi évekhez képest (+3,2%). Töltőállomások. Amstelveenben 100 000 lakosra 1452 (fél)nyilvános elektromos autók töltőpontja jut, ezzel az 5 legjobb holland település közé tartozik (Crow 2023).

Foto Amstelveen
(Photo Amstelveenweb.com -2023)

Amstelveen B és W igazgatósági tagjai balról jobbra: Marijn van Ballegooijen tanácsos (PvdA), Adam Elzakalai tanácsos (VVD), tanácsos Floor Gordon (D66), Frank tanácsos Berkhout (D66), Tjapko Poppens polgármester, Bert Winthorst önkormányzati titkár és Herbert Raat tanácsos és alpolgármester (VVD)

Amstelveen önkormányzata. Az önkormányzati képviselő-testület tagjainak száma a lakosság számától függ. A jelenlegi amstelveeni tanácsnak 37 tagja van, tizenkét különböző politikai pártból. A tanács tagjait négyévente szavazati joggal rendelkező lakosok választják. A legutóbbi önkormányzati választáson (2022. március) 52,85 százalékos volt a részvétel, valamivel magasabb az országos átlagnál.

A VVD lett a legnagyobb politikai párt ezeken a választásokon 8 mandátummal a 37-ből. A Polgármesteri Testületet a VVD, a D66 és a PvdA alkotja. Amstelveen hivatalos szervezete 2013 óta a szomszédos Aalsmeer településen is dolgozik. A több mint 1000 alkalmazott összesen közel 127.000 lakost szolgál ki.

Amstelveen minden szempontból. Ha többet szeretne megtudni és látni a leírt témákról, keresse meg témáját ezen a Amstelveenweb.com weboldalon, és nézze meg/olvasson Amstelveen múltjáról és jelenéről. Ha kérdése van, vagy hiányzik a téma, kérjük, jelezze nekünk e-mailben: Redactie van Amstelveenweb.


Amstelveen lakosságának első számai 2024-ben

2024. január 1-jén Amstelveennek 95 014 lakosa volt, ami 579 fős növekedést jelent az előző évhez képest. A korábbi évekhez hasonlóan ez a növekedés a kívülről érkező beáramlással magyarázható. A népesség azonban 2023-ban kevésbé fog növekedni, mint az előző évben. Ez a különbség részben az ukrán menekültek számának tudható be, amely 2022-ben a növekedés nagy részét tette ki. További tényező, hogy 2022-hoz képest kevesebb új építésű lakás készül el 2023-ban.

Foto Amstelveen


Népesség korosztály és nem szerint, 2024. január 1

A város folyamatosan növekvő nemzetközi jellege - 144 különböző nemzetiségű lakossal - további fejlemény. A nem holland állampolgárságú lakosok száma több mint 23 000-re emelkedett, ami jelenleg a teljes lakosság 24%-a. Ebben a dokumentumban rövid áttekintést adunk a 2024. január 1-jei állásról és a lakosság összetételének elmúlt évekbeli alakulásáról.

Népességfejlődés. Az elmúlt 79 év során Amstelveen lakossága az 1945-ös 19 856-ról 2024-re 95 014-re nőtt. Az előrejelzések további növekedést jeleznek, különösen Amstelveen déli részén, ahol a következő években számos lakásprojekt valósul meg. Mivel a népességnövekedés oka a migráció, ez szorosan összefügg a lakáskínálat növekedésével.

Első adatok Amstelveen népessége 2024. A 2023-as év mind a születések, mind a halálozások szempontjából különleges év volt: a tavalyi születési visszaesés folytatódott, miközben a halálozási ráta enyhén csökkent, így összességében 254-es halandósági többlet alakult ki. a vándorlási többlethez: többen telepednek le Amstelveenben, mint ahányan távoznak.

Foto Amstelveen


Népesség nemzetiség szerint, 2024. január 1

Népesség 2024. január 1-jén. Az alábbi grafikon (népességpiramis) a népességet korosztály és nem szerint mutatja. Több a nő (49 268), mint a férfi (45 746), és a hangsúly az idősebb korosztályokon van. 2024. január 1-jén 26 100 éves vagy annál idősebb lakos élt, a legidősebb személy ekkor 107 éves volt. Az átlagéletkor 41,03 év, valamivel magasabb a tavalyinál (40,94). Országosan az átlagéletkor 42,5 év 2023-ban (forrás: CBS).

Nemzetiségek. 2024-ben 144 különböző nemzetiség él majd Amstelveenben. A nem hollandok túlnyomó többsége indián. Számuk azonban csökkent tavaly január 1-jén, szemben a 2023-as 4846-tal. A japán közösség is továbbra is nagy (1730 japán lakos), és kis mértékben nőtt. A (dél)kelet-ázsiai állampolgárságú lakosok általában a nem holland állampolgárok legnagyobb csoportját alkotják.

Idén az orosz nemzetiségű lakosok köre nőtt a legnagyobb mértékben (+302), ezt követi a kínaiak csoportja (+137). Az elmúlt években a nem holland útlevéllel rendelkező lakosok száma általánosan nőtt. 2010-ben Amstelveennek 10 000 nem holland lakosa volt (13%), 2020-ban 18 842-re (21%) nőtt, Amstelveenben pedig jelenleg 23 016 (24%) nem holland lakos él. Ez több mint 1000-es növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 2023-ban Hollandiában a nem hollandok 8,1%-a élt.

Foto Amstelveen


Háztartások összetétel szerint, 2024. január 1

Népesség körzetenként. Amstelveennek 14 városrésze van. Az idei évben a lakosságot tekintve a legnagyobb a Keiser Karelpark. Tavaly ez volt a Waardhuizen-Middenhoven. A legkisebb kerület az Amsterdamse Bos. Az átlagéletkor Buitengebied Zuidban a legmagasabb (45,42), ezt követi Groenelaan (44,58). A legalacsonyabb átlagéletkorú kerület Uilenstede-Kronenburg (25,13). A különbségek több gondozó- és idősotthon, illetve a nagy hallgatói kampusz jelenlétével magyarázhatók.

Háztartások. A 95 014 lakos 43 814 háztartásban oszlik el. A háztartások típus szerinti megoszlását az alábbiakban mutatjuk be. Ötből kettő (40%) egyedül él. Sok a diák, de sokkal több az idős ember. A családi háztartások kisebbségben vannak Amstelveenben: a háztartások 27%-a kétszülős család, 7%-a pedig egyszülős család.

Több számra vagy különböző számokra van szüksége? Az adminisztratív információk és kutatások (BIO) sokkal több adattal rendelkeznek. Látogassa meg: https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/feiten-en-figures