Bijgewerkt: 25 mei 2024

Het hernieuwd Noorddamcentrum in Bovenkerk Amstelveen is geopend

Nieuws -> Bovenkerk

Bron: Amstelveenweb/Bewonersplatform Bovenkerk
18-06-2022

Het was een erg warme dag vrijdag 17 juni 2022, toen de redactie van Amstelveenweb naar de opening van het Noorddamcentrum (NDC) ging. Daar was het een aangename temperatuur en er waren rond 15.00 uur al veel mensen. Ok de wethouders Frank Berkhout en Marijn van Ballegooien, evenals burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De nieuwe ingang van het Noorddamcentrum in Bovenkerk aan de Noorddammerweg 1 op 17 juni 2022


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De St. Urbanuskerk met het Noorddamcentrum aan de Noorddammerlaan

Bij het zien van de nieuwbouw van het wijkcentrum valt echt je mond open zo mooi dat het is geworden. Rob van den Helder, voorzitter van het Bewonersplatform (BWP) en Stichting Bovenkerk liep naar het katheder en heette iedereen welkom zowel de burgemeester als wethouders, Pastoor Jongerden, Hans en Brenda Pappot (de beheerders van het NDC-red.), de bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Bovenkerk, alle mensen die hebben meegewerkt en bijgedragen aan het nieuwe NDC en de buren van het NDC!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Rob van den Helder voorzitter van het Bewonersplatform Bovenkerk vertelt over de geschiedenis van het Noorddamcentrum

Hij vervolgde zijn speech met: ‘Het Noorddamcentrum heeft een lange geschiedenis in Bovenkerk. Het NDC is historisch aan vele verschillende sociale activiteiten in Bovenkerk gekoppeld. Op 23 juni 1961 heeft de RK parochie Bovenkerk het 'patronaatsgebouw' overgedragen aan de gemeente. Het gebouw bleef in gebruik bij de parochie voor een huur van ƒ 1,00 per jaar. Op 21 mei 1979 is de Stichting Verenigingsgebouw Bovenkerk opgericht voor de exploitatie van het verenigingsgebouw nu Stichting Bovenkerk.

Brand en Bovenkerk blijkt met elkaar verbonden want ook het NDC werd in 1982 door brand verwoest en de gemeente heeft gelukkig in 1984 het huidige NDC laten bouwen. Het al lang vóór de brand als thuishaven voor veel verenigingen en biedt tot op de dag van vandaag onderdak aan het rijke Bovenkerkse en Amstelveens Verenigingsleven.

Nu 2022, dus 38 jaar later, staan wij trots als een pauw in dit nieuw verbouwd NDC. 5 jaar geleden kwamen Pieter de Jong en Wolter Buwalda naar mij toe of ik niet even kon komen helpen met het project Bovenkerk de Parel aan de Poel, nou dat heb ik geweten want voordat ik het wist was ik niet alleen aan het helpen maar ook voorzitter van BWP en Stichting Bovenkerk. Samen met Peter Kok, nu de secretaris van onze stichting, zijn wij aan de slag gegaan om bij de gemeente draagvlak te krijgen voor het plan de "Parel aan de Poel. Ik denk toch wel dat wij een keer of vijftig bij de gemeente op de koffie zijn geweest.

Nu terugkijkend kan ik zeggen dat er veel gebeurd is in 5 jaar, de eerste drie jaar waren niet echt succesvol, veel tijd geïnvesteerd met als eerste uitkomst een intentie letter ondertekend door twee wethouders om de business case uit te werken. Maar helaas is daar niets van terecht gekomen, want na verkiezingen was er weer een nieuw college die daar geen interesse in had. Wel hebben wij er mooie ontwerpen van architect Arjen Hoogeveen aan overgehouden die we nu hebben kunnen gebruiken voor het nieuwe NDC.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Veel mensen kwamen naar de opening van het Noorddamcentrum

Maar gelukkig gingen de laatste 2 jaar de gesprekken en het overleg met de gemeente stukken beter en staan wij vandaag met een fantastisch resultaat: een mooi nieuw NDC voor Bovenkerk. Dit nieuw NDC is klaar voor de toekomst, wij zijn blij dat het ook een veel duurzamer gebouw is geworden, wel moeten wij nog even wachten op de zonnepanelen die nog over een paar maanden op het dak zullen worden gelegd. Ook gaan Hans en Brenda stap voor stap de exploitatie meer duurzamer gebruiken in de toekomst en we gaan de komende weken rondom het NDC een rookvrije omgeving creëren.

Met Silversant op de hoek en de herbouw en opening van de Urbanuskerk later dit jaar tezamen met dit nieuwe NDC heeft volgens ons niet alleen Bovenkerk, maar heel Amstelveen een Parel aan de Poel gekregen! Dank, dank, dank!’ Hierna bedankte Rob van den Helder nog Peter Kok voor de support al die jaren, Peter Botman die de laatste maanden de schakel was tussen de verenigingen en het NDC, de stichting Bovenkerk wil de gemeente bedanken voor zijn bijdrage met name de wethouders Marijn van Ballegooien, Frank Berkhout, dank aan Erik Weerdesteijn de projectmanager die het project toch met al zijn uitdagingen heeft kunnen opleveren binnen 10 maanden, Nico Pater, Arjan en Koen Hoogeveen de architect voor het mooie ontwerp en dank aan de bedrijven zoals Heemraad, Wahlen Jongkind en vele anderen die het tot stand hebben gebracht. Ook werden het Prins Bernhard Fonds, de VSB foundation en het Oranje fonds bedankt voor de financiële bijdragen, de buren die 10 maanden ook in een verbouwing hebben gezeten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tussen de genodigden staan er Marijn van Ballegooijen (PvdA) en Frank Berkhout (D66) wethouders

‘We kijken nu vooruit, wij wensen de verenigingen veel plezier met jullie wekelijkse avonden, blij dat jullie allemaal weer terug zijn in het NDC. Wij hopen meer sociale activiteiten zoals koffie drinken, samen eten te gaan organiseren. Gelukkig komt er weer een Rock Urbanus, een zomerfeest en mooi muziekfeest en een reünie van de Bovenkerkse scholen ...en morgenavond is er om 20.00 uur als openingsfeest een mooi muziekspektakel, uiteraard is iedereen daar ook van harte welkom. Dit alles is alleen maar mogelijk door de inzet van het bestuur van Stichting Bovenkerk en onze geweldige vrijwilligers die Bovenkerk een warm hart toedragen. Bedankt allemaal ik hoop dat jullie aan dit nieuwe NDC ook veel plezier gaan beleven.

Als afsluiting wil ik Hans en Brenda veel succes wensen in jullie NDC, want dat hebben jullie nodig doordat eerst corona een grote impact voor jullie persoonlijk heeft gehad kwam de sluiting voor de verbouwing er nog even extra bovenop en dat was niet makkelijk. Maar jullie kunnen met dit mooie NDC weer vooruit kijken en bedankt dat jullie altijd klaar staan voor de verenigingen, voor iedereen die weer een leuke sociale activiteit wil organiseren, jullie zijn toppers voor heel Bovenkerk.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Arjen Hoogeveen de architect van de nieuwbouw is tevreden met het resultaat

Na deze uitgebreide speech van den Helder kreeg Arjen Hoogeveen, de architect het woord. ‘Ik ben trots dat ik hier mag staan met een beetje geschiedenis, want mijn dochter heeft haar diploma in deze zaal gekregen, ik woon in Amstelveen in de Westwijk en we zitten in het Oude Dorp. Voor mij is de Poel is de mooiste plek van de wereld zeg ik altijd. Twaalf, dertien jaar geleden werd er aan de deur gebeld en dat was Theo Tiemessen de CDA wethouder van toen die vroeg of ik Co van der Horst wilde opvolgen als interieuradviseur voor de St. Urbanus. Dat heb ik ook gedaan en dat was eervol en heel leuk en zo heb ik een betrokkenheid bij Bovenkerk, de Urbanus, de Parel aan de Poel en dat is iets dat een beetje in je DNA komt.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen tijdens zijn openingstoespraak

Hij vertelde verder dat het NDC niet zo goed her ontwikkelbaar was, omdat het naar de straat stond en donker was en de ingang aan de verkeerde kant zat. Met een groep van vrijwilligers, zijn zoon Koen en Erik Weerdesteijn hebben ze gebrainstormd over de beste indeling. Zodoende is de entree in het midden, het hart, gekomen en is er een stukje ruimte gecreëerd die er niet was dat nu de zaal is waar de opening plaatsvond, op de hoek van de Noorddammerweg en de Noorddammerlaan. Die ruimte is als referentie naar de St. Aloysius school uit 1906, het nonnenschooltje, waardoor het pand nu past in het dorp. Een gebouw met twee daken met daaronder één grote ruimte die ook als twee te gebruiken is, waarbij de vakwerkspanten in de gevel passen bij het vakwerk van de pastorie van de St. Urbanus. De hoek van het pand is transparant gemaakt waardoor je er goed kunt zitten zonder dat daar iedereen binnenkomt. In tegenstelling tot de grote zaal is in de andere zaal juist geen licht van buiten omdat men daar privacy wil. Het kleurgebruik is bescheiden gehouden, zoveel mogelijk één kleur, een houtkleur erbij en de verdere gedachte was: de mensen brengen de kleur. Na een applaus mocht burgemeester Tjapko Poppens het podium betreden. Hij zei onder meer: ‘Het is zo mooi dat verhaal van de architect, jaren historie en hoe je vakmanschap voor een gebouw kunt gebruiken voor sociale ontwikkeling en ontmoeting. Daar kun je als burgemeester alleen maar van dromen. Geweldig dat we hier nu zo staan.’

Verder sprake de burgemeester over het feit dat het NDC op een nieuwe manier is heropend en dat het een centrum is waar weer veel mensen gebruik van zullen maken. ‘Bovenkerk is één van de oudste kernen van onze gemeenten van Amstelveen en de pastoor zou zeggen de Heilige Drie-eenheid en ik zou zeggen de sociale drie-eenheid, de kerk, het café en hier het NDC’ aldus de burgemeester. Hij vervolgde met dat Bovenkerkers zich, waar ze ook wonen altijd Bovenkerkers blijven voelen, maar dat het NDC een belangrijke functie heeft voor héél Amstelveen. Daarbij bedankte hij alle vrijwilligers die hieraan en nog hebben bijgedragen, omdat een centrum als dit anders niet kan bestaan. De ontmoetingsfunctie van het centrum is belangrijk en hij hoopt dat veel mensen zullen komen, ook verenigingen en natuurlijk dat men ook wat geld uitgeeft.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het beheerdersechtpaar Brenda en Hans Pappot krijgen de sleutel van het Noorddamcentrum in Bovenkerk overhandigd door Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en Rob van den Helder voorzitter van het Bewonersplatform Bovenkerk

Burgemeester Poppens vroeg tot slot of Hans en Brenda naar het podium konden komen en zei: ‘Hans je bent hier 16 jaar geleden begonnen en hebt toen een sleutel van je vader overgenomen voor de exploitatie van het Noorddamcentrum, heel bijzonder. Het is misschien wel een mooi symbolisch gebaar dat we met dit hernieuwde centrum aan jullie Hans en Brenda het stokje kunnen overdragen. Het is de symbolische sleutel die jouw vader aan jou gaf Hans en die wil ik heel graag namens degene die ertoe doet in dit centrum aan jullie beiden overhandigen en heel veel succes wensen en veel plezier met dit fantastische centrum.’ Er volgde applaus en een fotomoment en daarna proostte Rob van den Helder met alle aanwezigen op de opening van dit mooie centrum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Chris van den Helder aan het woord

Hij vervolgde met: ‘ik heb nog één kleine toegift. Bovenkerk als dorp en het NDC hebben een lange historie waar Bovenkerkers trots op zijn en daarom zijn we ook blij dat in dit centrum deze historie zichtbar hebben kunnen maken door de mooie zwart-wit foto’s aan de wand. Maar er zijn er nog een paar niet zichtbaar en daarom geef ik graag het woord aan mijn broer Chris van den Helder.


Chris sprak met luide stem: ‘Hans en Brenda, gefeliciteerd en dat gefeliciteerd zeg ik namens mijn persoon maar eigenlijk namens al die vrijwilligers die achter ons staan. Al die vrijwilligers in Bovenkerk die maken dat Bovenkerk een dorp blijft. En waarom sta ik hier nu? Wij gaan 17 september een reünie organiseren, 7 jaar na dato gaan we het voor de tweede keer doen en wat past er beter bij een reünie dan een aangepast cadeau. Wij zijn in Bovenkerk zo uniek – ik fiets heel veel en ik zie heel veel dorpen – maar Bovenkerk heeft iets wat niemand meer heeft, iedereen heeft het nog maar Bovenkerk heeft het niet meer. Vier scholen zijn weg uit ons dorp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

René Boerlage zorgde voor de reproducties van de oude foto's in de zalen van het Noorddamcentrum

Daar kunnen we heel moeilijk over doen, dat is gebeurd in de tijd. We zijn het oudste centrum van Amstelveen, maar wat is mooier dan dat ik nu hier sta, dat de eerste leerlingen op deze plek school hebben gehad. En wat zijn we blij dat de architect de puntgevel van het oude gebouw weer teruggegeven heeft. Zo hebben wij als Bovenkerkers toch nog het idee – dit zijn onze roots, hier hebben we allemaal les gehad en hier hebben we gewoond. En wat de burgemeester al zei, de Bovenkerkers komen terug naar hun dorp, uit het buitenland, overal vandaan met een reünie, met feestjes en daar zijn we heel blij om. Om terug te gaan in de tijd hebben we twee dorpsgenoten, kanjers van het dorp, dat zijn Frans Rosenberg (van Boekhandel Rosenberg-red) en René Boerlage.

Waarom zijn ze zo belangrijk voor het dorp? Die twee hebben een archief over ons dorp dat uniek is, dat durf ik te zeggen. Als je nu al ziet, de beide foto’s die zij geselecteerd hebben uit meer dan 1000 foto’s. Ik weet dat René heel bescheiden is, maar toch wil ik een applaus vragen voor René want hij heeft in al die foto’s die hier hangen heel veel werk gestoken. Er natuurlijk volgde er een applaus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het beheerdersechtpaar Brenda en Hans Pappot van het Noorddamcentrum mogen de grote samengestelde foto met een grote luchtfoto en oude historische foto?s van verschillende gebouwen uitpakken

De cadeaus die Chris zou uitreiken zouden eerst op het podium worden overhandigd worden, maar er was iets unieks bedacht. Dus Chris liep met de microfoon naar Hans en Brenda en nam ze mee naar de muur voor de bar. Daar hing een groot ingepakt cadeau met een prachtige rode strik en dat cadeau mochten Brenda en Hans onder toeziend oog van de burgemeester uitpakken samen met René Boerlage. Daar kwam toen een luchtfoto van het oude Bovenkerk in beeld met aan beide zijden 4 foto’s.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De grote fotocollage aan de muur van de zaal

Aan de ene kant de St. Urbanus kerk, de voormalige St. Aloysius & Mariaschool, het Patronaat en de Kleuterschool St. Joseph. Aan de andere kant Station Bovenkerk, Café Noorddam, St. Urbanuspark en Roda 23. Iedereen was natuurlijk verrukt over deze prachtige foto’s, want dat is duidelijk een stuk geschiedenis van Bovenkerk. De foto is onder meer aangeboden namens alle mensen die op de voormalige scholen hebben gezeten. Er was nog een tweede verrassing, weer een ingepakt cadeau aan de muur. Weer een hele grote overzichtsfoto van Bovenkerk met ook beiderzijds vier foto’s: het Mollepoeltje, de Noord (= Kleine Noorddijk), de Kippebrug (= brug in het Zwarte Pad), … , de Rietzoddes (= eilanden begroeid met riet), de Klucht, de Belt en het Zwarte Pad.


Beluister de speeches en bekijk het nieuwe NDC


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het nieuwe podium in de theaterzaal

En zo kwam een einde aan de openingsceremonie van het prachtig hernieuwd NDC, waar in iedere zaal een historische foto van Bovenkerk hangt. De redactie van Amstelveenweb.com wenst Hans en Brenda heel veel succes en werkplezier in hun prachtige nieuwe centrum.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.