Bijgewerkt: 29 maart 2024

De eerste plaquette bij de Turftrapster is onthuld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-11-2021

Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte. Dit biedt alle Amstelveners de gelegenheid om op een laagdrempelige manier van kunst te genieten. Momenteel staat niet bij alle kunstwerken achtergrondinformatie vermeld. Sommige beelden hebben helemaal geen naambordje. Hier komt verandering in. Dinsdag 9 november 2021 is hiervoor de aftrap gegeven door het onthullen van de eerste plaquette bij de Turftrapster. Eén van de bekendste kunstwerken in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Marri-Anne Koudijs en Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur onthullen het naambord van de Turftrapster in
het Oude Dorp van Amstelveen op 9 november 2021, samen met buurtbewoners en raadsleden

Amstelveners hebben de gemeente gevraagd of er plaquettes bij de beelden kunnen komen met meer informatie. Naast de naam van de kunstenaar, de titel van het kunstwerk en het jaartal staat in het kort achtergrondinformatie vermeld dat relevant is voor het desbetreffende kunstwerk. Amstelveen telt bijna negentig buitenkunstwerken die vanaf volgend jaar worden voorzien van een plaquette. 'We hebben zoveel prachtige kunstwerken in de verschillende wijken staan, dan is het ontzettend jammer dat niet te zien is om wat voor werken het gaat die de onthulling verrichte in het bijzijn van onder meer buurtbewoners en geïnteresseerden uit de kunst- en cultuursector. Met de kleine moeite van het aanbrengen van een plaquette kunnen we de kunstkennis van Amstelveners op een laagdrempelige manier vergroten' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De Turftrapster, een bronzen sculptuur van Pieter de Monchy uit 1979, is het symbool van Amstelveen geworden. Tot eind 2003 stond het vlakbij het viaduct over de rijksweg A9 aan de Amsterdamseweg, voor het toenmalige kantoorgebouw van de Rabobank. Daarna verhuisde de Turftrapster naar een piepklein plantsoentje voor de Dorpskerk. De Turftrapster werd op 26 september 2018 op het Dorpsplein omver gereden, heeft een nieuwe en veilige plek op het terras van Station Amstelveen aan de Stationsstraat 28. Het bekende kunstwerk is gerenoveerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De gemeente heeft besloten om altijd alleen maar het geboortejaar van de kunstenaar te benoemen. Te uwer informatie: Beeldhouwer Pieter de Monchy (1916-2011)


Amstelveen heeft veel kunstwerken in de openbare ruimte
Naast een permanente beeldenroute door het Keizer Karelpark en het Oude Dorp, zijn er tientallen beelden verspreid door de gemeente te vinden. Dit jaar nog is een aantal beelden herplaatst zoals de Koffiedrinker in Nes aan de Amstel en de Uitgevouwen Kubus van André Volten in de middenberm van de Keizer Karelweg. Binnenkort volgen er nog twee: Concentratie van Pieter d’Hont en Drie Ganzen van Hein Vree komen terug in het straatbeeld. "Na Sluitingstijd" van Klaas Gubbels is een nieuw beeld dat een plek krijgt in Westwijk. Achtergrondinformatie over de buitenkunst is ook online terug te vinden. Hier zijn de kunstwerken via een interactieve plattegrond terug te vinden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.