Bijgewerkt: 17 april 2024

Koffiedrinker
Titus Leeser - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Koffiedrinker

KoffiedrinkerTitus Leeser
(Amstelveenweb.com - - Gemeentearchief NA)

De Koffiedrinker
Het bronzen beeldje stond in de patio aan de oostzijde van het Binnenhof
Het is in 1965 vervaardigd door de beeldhouwer Titus Leeser

Na de renovatie van het Binnenplein van het Binnenhof verhuisde het beeldje naar het gebouw van de Gemeentewerf
aan Escapade – sinds 2015 en staat daar in het kantoor.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2004)

De Koffiedrinker nog in het Binnenhof voor de Alberts Corner - 1969

Titus Leeser (Titus Jules Gerard Karl) werd geboren op 14 oktober 1903 in Keulen als zoon van een dramaturg en een actrice. Hij volgde zijn opleiding in Den Haag aan de Academie van Beeldende Kunsten en studeerde daarna aan de Akademie der Bildenden Künste in München. In de jaren dertig raakte hij in de salon van de Zwolse advocaat Harro Bouman en zijn vrouw Carina bevriend met diverse schrijvers. Hij was in die jaren als tekenleraar werkzaam en ontwierp voor verschillende uitgeverijen boekomslagen en -banden. Leeser was sinds zijn kinderjaren actief in de scoutingbeweging, vandaar dat hij ook veel omslagontwerpen en illustraties voor scoutingpublicaties maakte. Daarnaast ontwierp hij aanplakbiljetten en reclamegrafiek (bijvoorbeeld filmaffiches).
was een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Leeser werd geboren in Keulen als zoon van een dramaturg en een actrice. Hij ontving zijn opleiding in Den Haag aan de Academie van Beeldende Kunsten in het studiejaar 1921-22, en hij vertrok daarna naar de Akademie der Bildenden Künste in München, waar hij tot 1927 studeerde bij onder anderen de schilder Angelo Jank (1868-1940). In de jaren dertig raakte hij in de salon van de Zwolse advocaat Harro Bouman en zijn vrouw Carina bevriend met onder anderen de schrijvers Adriaan Roland Holst, M. Vasalis en J.C. Bloem en de acteur Albert van Dalsum. Hij was in die jaren als tekenleraar werkzaam en ontwierp voor verschillende uitgeverijen - waaronder Callenbach te Nijkerk - boekomslagen en -banden. Daarnaast ontwierp hij aanplakbiljetten en reclamegrafiek (bijvoorbeeld filmaffiches).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Koffiedrinker op kantoor

In 1950 ontving hij de Prijs van het Kunstenaarsverzet. Door hem ontworpen monumentale werken ter herdenking van de oorlog en de gevallenen staan in een aantal Nederlandse gemeenten - een van de bekendste in zijn latere woonplaats Zwolle (tot 1973 woonde Leeser in Ommen). In het Oorlogsmonument Zwolle, in het Ter Pelkwijkpark, staan woorden van Victor van Vriesland gebeiteld. Leeser ontwikkelde pas na de oorlog een eigen plastische stijl, en daarin ontplooide hij ook zijn scheppende kracht. Naast beeldhouwwerken maakte hij tekeningen. De 'kop' bij het graf van de dichter J.C. Bloem (in Paasloo) is van de hand van Leeser.
Naast zijn werk raakte Leeser gaandeweg ook betrokken bij tal van kunstorganisaties. Hij was voorzitter van de Nederlandse sectie van de Association d'Art Plastique en vicevoorzitter van de internationale raad van bestuur. Daarnaast was hij lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, het Schilderkundig Genootschap Pulchri en van de Culturele Raad van Overijssel. Hij exposeerde, vooral in de jaren vijftig en vroege jaren zestig, onder andere in Sonsbeek, Pulchri en het Gemeentemuseum van Arnhem. Werk van Leeser is opgenomen in de collecties van het Museum Henriette Polak in Zutphen en in museum De Wieger te Deurne. Leeser was sinds zijn kinderjaren actief in de scoutingbeweging, zo was hij een van de trainers op de eerste Gilwelltraining die in Nederland plaatsvond van 9 tot en met 23 juli 1923 op Gilwell Ada's Hoeve in Ommen. Ook leverde hij veel omslagonwerpen en illustraties voor scoutingpublicaties.
Bron: Wikipedia

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken