Bijgewerkt: 22 april 2024

Uitgevouwen Kubus
André Volten - 2016

Foto's -> Kunstwerken -> Uitgevouwen Kubus

Uitgevouwen KubusAndré Volten
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Uit elkaar gevouwen bronzen kubus vervaardigd door André Volten
in de middenberm van de Keizer Karelweg ter hoogte van huisnr 428

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Vanuit een andere hoek
Voorgeschiedenis
Het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) ging verhuizen, maar had nog een prachtig kunstwerk in de tuin bij haar kantoorpand aan de Startbaan 10 staan. Het pand waarin zij waren gehuisvest werd gesloopt en zodoende kreeg de gemeente Amstelveen het kunstwerk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Uit elkaar gevouwen bronzen kubus destijds in de tuin van KVGO


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Henk van Esch vicevoorzitter en de algemeen directeur van het Koninklijke BDU Grafisch Bedrijf in Barneveld en Maaike Veeningen (D66) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen na de ondertekening van de overdracht van het kunstwerk van André Volten aan de gemeente Amstelveen


André (Theo Aart) Volten werd geboren op 19 maart 1925 te Andijk. Hij volgde een korte opleiding schilderkunst in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en ging daarna naar Brussel. Daar ontwikkelde hij zijn belangstelling voor abstracte kunst. Hij sloot zich aan bij de kunstenaarsgroep Liga Nieuw Beelden, een groep beeldhouwers die zich intensief bezighield met de rol van de kunst in de openbare ruimte.  Na Brussel werkte Volten in Amsterdam als beeldhouwer autodidact. Hij maakte talrijke constructivistische sculpturen voor veel steden in Nederland en daarbuiten. Vanaf eind jaren zestig voerde Volten zijn beelden in toenemende mate uit in roestvast staal, vaak ook gebruikte hij graniet en cortenstaal. Van Koningin Beatrix kreeg hij de opdracht om eenkunstwerk te maken voor het huwelijk van prins Willem-Alexander, maar dat lukte hem niet meer. Volten overleed 5 september 2002 in Amsterdam.
Bron: Wikipedia en RKD profiel

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken