Bijgewerkt: 1 december 2022

Bert Busscher over
zijn herinneringen - 1956

Foto's -> Amstelveners vertellen -> De Emigrant

Bert Busscher overzijn herinneringen
(Bron: Particuliere Collectie - Albert Busscher)

Foto 2017 van Bert (Albert) Busscher op 86 jarige leeftijd

Bert Busscher woonde in Amstelveen tot hij in april 1956 emigreerde naar Australië. In augustus 2018 stuurde hij een e-mail naar Amstelveenweb.com en sindsdien heeft hij zo af en toe contact met de redactie en meldt dan weer wat herinneringen die u hier, maar ook in de rubriek foto's en verhalen kunt lezen.


Bert Busscher legde contact met Amstelveenweb.com toen hij naar geschiedenis zocht van zijn vroegere woonplaats. Hij woonde in de Margaretha van Borsselenlaan. Mijnheer en Mevrouw de Dood hadden een kruidenierswinkel (de Spar) op de hoek van de Margaretha van Borsselenlaan en de Rentmeesters laan. Later kwam in dit pand de lijstenmakerij anex kleine woon meubelen met de winkelnaam MAREWA afgeleid van de naam van de Buurtvereniging. Dit woord MAREWA ontstond net na de oorlog toen de vader van Bert, Leo Busscher, wonende aan de Margaretha van Borsselenlaan nr 22, een 'Buurtvereniging' oprichtte onder de naam MAREWA voor de Margaretha van Borsselen laan (MA), de Rentmeesterlaan (RE) en de Walraven van Brederodelaan (WA).

Amstelveen
(Advertentie Adresboek 1962-1963 - Amstelveenweb.com)

Advertentie uit het Adresboek Nieuwer-Amstel van Leo Busscher senior, Technisch Installatiebedrijf in een werkplaats te Amstelveen net rond de hoek van Plantsoen Laanhorn en daarnaast had hij een zaak op de Prinsengracht in Amsterdam


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Bladzijde uit het Bevolkings Verblijfregister van de Gemeente Nieuwer-Amstel in 1926 met de inwoner de heer Leo Busscher.
Leo en echtgenote Gerarda kregen 13 kinderen.


Familiegeschiedenis
De heer Leo Busscher geboren in 1890 te Steenwijk, huwde met Gerarda Helena Gadellaa, geboren in 1894 in Zeist. In het verblijfsregister staat ook de naam Hendrika Rotgans bij de familie Busscher ingeschreven. Zij was één van de dienstmeisjes, want er waren verschillende meisjes in dienst geweest. Ook kwam er iedere maandag een naaister, mevrouw Bruine de Bruin die in Bovenkerk woonde, want met 13 kinderen was er genoeg naai- en verstelwerk te doen.

Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

Leo en Gerarda kregen 13 kinderen. De oudste Henk, overleed al op vijfjarige leeftijd.
Treesje, het achtste kind leefde slechts één dag en het negende kindje Jacob
werd ook maar vijf jaar. Op deze foto zijn de tien kinderen te zien,
vlnr-bovenste rij: Fie - Wim - Ciel
middelste rij: Gerdie - Jos - Leo - Bert
onderste rij: Ada - Henk - Annie

Enkele gegevens over de kinderen Busscher:
 • Henk (*1917 - †1922) - dit oudste kindje werd helaas maar vijf jaar
 • Fie (*1919 - †2016) - trouwde met Charles van den Heuvel en kregen 3 zonen en 2 dochters
 • Ciel (Cecilia)(*1920 - †2014) - trouwde met Jan Haegens en kregen 1 zoon en 6 dochters
 • Wim (*1922 - †2014) - trouwde met Ria Nordsiek waarmee hij 2 zonen kreeg en later met Elly nog 1 zoon
 • Annie (*1923 - †2017) trouwde in februari 1946 met Gerard Blank (*1921 - †....), zoon van Arie Blank van de fa. Lehman Brandstoffenhandel , tegenover het voormalige Raadhuis in de Dorpsstraat - zij kregen 4 zonen
 • Henk (*1925 - †2006) trouwde met Bets Keizer (1925), dochter van Cor Keizer aan de Middenweg 94 en kregen 2 zonen en 3 dochters
 • Ada (*1927 - †2002) trouwde met Henk Stevens en kregen 1 zoon en 1 dochter
 • Treesje *1928, † - leefde 1 dag
 • Jakob (*1929 - †1934) werd slechts vijf jaar
 • Bert *23 april 1931 geboren in Amstelveen en emigreerde in april 1956 naar Australië alwaar hij trouwde met Rose. Zij kregen 2 zonen en 1 dochter
 • Gerdie *4 oktober 1932 - † 2 oktober 2021 trouwde met de heer Bierman en woonde tot haar overlijden in Amstelveen. Ze overleed net 2 dagen voor haar 89ste verjaardag! Zij had van haar eerste man 2 zonen
 • Leo(jr) *1937 emigreerde naar Amerika - San Francisco en werkte onder andere voor de televisie en voor theater en trouwde met Joe Francis
 • Jos *1941 woont ook nog in Amstelveen samen met zijn echtgenote Inge in de wijk Randwijck en kregen 1 zoon en 1 dochter

Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

Op de strijkplank!!! zitten acht kinderen op een rij:
Van links naar rechts Bert, Jakob, Ada, Henk, Annie, Wim, Ciel en Fie


Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Bert- Busscher)

De foto toont vier van de dertien kinderen Busscher, Kleine Bert voorop, dan Henk, Jakob en Annie
in de Margaretha van Borsselenlaan voor hun huis nummer 22


Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

Nog een foto genomen voor het huis. De meisjes zijn links Gerdie met haar vriendinnetje Bep Knuvers


Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

Kleine kinderen worden groot. Hier de vijf dochters van Leo en Gerarda Buscher: Fie, Ciel, Annie, Gerdie en Ada


Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

en hier hun vijf zonen Bert, Jos, Wim, Leo en Henk

Voordat Bert emigreerde bezocht hij de St Josefschool en daarna de St. Hubertus MULO in de Da Costastraat te Amsterdam. In Nederland was Bert luchtverkeersleider bij de Nederlandse Luchtmacht en in Melbourne leerde hij voor loodgieter. Hij heeft daar ruim 16 jaar voor dezelfde zaak gewerkt in Melbourne. Daarna stapte hij over naar het waterbedrijf en werkte daar nog 19 jaar als inspecteur.

Bert huwde op 20 februari 1964 met Yvonne Marise Finlay (roepnaam Rose) geboren op 2 februari 1936, een vijfde generatie Australiers en samen hebben zij twee zoons en een dochter: Michael van 1965 (heeft 3 zonen), Clare van 1968 (heeft 1 dochter en 1 zoon), Paul geboren 1970 (heeft 2 dochters), met andere woorden reeds 7 kleinkinderen.

Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Familie Busscher)

Ook al woonde Bert in Australiƫ, gelukkig kreeg hij wel af en toe bezoek van een broer of zus. Hier op de foto met links zijn zusje Gerdie en rechts zijn echtgenote Rose


Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

Rose en Bert in 2014 aan hun dessert op een terras van een restaurant, vanwege hun 50-jarig huwelijksfeest!


Bert en Rose zijn lid van een katholieke parochie in Melbourne en een aantal jaar geleden kwamen daar twee personen uit Amstelveen de dienst bijwonen. De man Kees van Slechteren, die oorspronkelijk aan de Ouderkerkerlaan woonde en zoon is van een stukadoor en mevrouw Eysens, ook van een stukadoors familie maar die woonde aan de Molenweg. Later kwam er nog eens een dame uit Nederland-Amstelveen die heel veel foto kaarten had en later op het internet verschenen. De Busscher's zijn dus niet de enige Amstelveners die in Melbourne rondlopen.

Tot slot vertelde Bert wat zijn hobby's zijn: na zijn pensioen is hij veel gaan reizen met echtgenote Rose. Verder houdt hij van koken, heeft een klein groententuintje en houdt zich bezig met biljarten.

Amstelveen
(Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

Bert achter de biljarttafel


Herinneringen
Bert vertelt af en toe nog herinneringen die hier onder genoteerd worden, aangezien het misschien wel een herkenningsmoment is voor menig Amstelvener.
 • Net voordat de Tweede Wereldoorlog begon, werd de familie Busscher overvallen door politie en het leger op de Pinksterzondag en waren op zoek naar geweren die vader Leo had. Het waren heel oude geweren die hij van zijn vader had gekregen. De inspecteur van de Amstelveense politie, een NSBer, had ze altijd al willen hebben en dit was een mooie gelegenheid. Maar de geweren werden niet gevonden!
 • Gedurende de hongerwinter werden alle bomen uit de straat in één nacht, evenals die aan de Kalfjeslaan. De familie had aardappels in een kuil in hun grote achtertuin, maar vermoedelijk was dat ontdekt, want dieven hebben op een nacht alle aardappels meegenomen.
 • In februari 1946 trouwde Bert's zus Annie met Gerard Blank. Hij was zoon van kolenboer Lehmann tegenover het voormalige Raadhuis in de Dorpsstraat. Vader Leo Busscher slachtte voor deze gelegenheid 25 konijnen die hij had gefokt!
 • In de Margaretha van Borsselenweg op nr 20 woonde juffrouw Leysen en zij was de eerste schoonmaakster voor de Incassobank. Ze zei altijd: 'Dat is MYN bank'. Op zaterdag schrobte juffrouw Leysen altijd haar stoep met groene zeep! Na haar overlijden nam haar dochter de schoonmaakwerkzaamheden bij de Incassobank over
 • Aan de Kostverlorenweg nr 1 kon je naar de kwekerij van Brockhoff en van dhr Scheffers over een heel smal bruggetje naar het veld. Daar was een schuurtje aan de linker kant en een steiger aan het water waarin de groenten uit hun kassen werd gewassen. Ze hadden een spoorlijntje met een karretje dat geduwd moest worden om de groenten naar de voorkant te brengen. Leo Busscher had Scheffers en Brockhoff aan die rails met wagentje geholpen en zodoende kregen de Busschers vaak wat groenten mee voor het grote gezin.
 • Bij de tuinderijen van Scheffers en Brockhoff was ook de tuinderij van de familie van Schreurs. Zij zijn later ook naar Melbourne geëmigreerd en werd de grootste selderijteler in Australië. De jongste broer van Scheffers verbleef ook een tijdje op dat bedrijf en Bert ontmoette hem toen hij er vanwege zijn functie als inspecteur van de waterwerken de boerderij moest keuren voor waterafzetting.
 • Bert herinnert zich Carel Born van de rijwielzaak Born nog heel goed en zoon Frans die hij altijd opzocht in de werkplaats achter de toen kleine winkel. Het is waar Bert zijn eerste nieuwe fiets kocht, zwart van kleur, die hij meenam naar Australië!! Pas daar ruilde hij de fiets om vanwege de heuvels die er zijn, want Bert ging altijd op de fiets naar zijn werk, waar het ook was.


 • Amstelveen
  (Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

  Foto van Bert (Albert) Busscher in 2018 op 87 jarige leeftijd
  Op 'the curling bowlinggreen' in Australië


  Amstelveen
  (Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

  Foto van Bert Busscher bij zijn eigen laantje - 'Bert's Path'
  Het was hier dat Bert viel en door twee dames werd gevonden. Na weken gips en revalidatie herstelde hij weer en heeft inmiddels op 23 april 2021 zijn 90ste verjaardag in goede gezondheid gevierd. De zoon van Bert plaatste het bordje vanwege de gelukkig goed verlopen val en tijdens de onthulling werden de twee dames bedankt met een bos bloemen.


  Amstelveen
  (Bron: Particuliere Collectie - Albert -Bert- Busscher)

  Foto van Bert samen met Rose, tijdens zijn 90ste verjaardag die hij vierde op 23 april 2021


Klik hier voor andere foto's in de categorie Amstelveners vertellen