Bijgewerkt: 10 september 2024

MaReWa - Buurtvereniging
en Winkel - 2021

Foto's -> Amstelveners vertellen -> MaReWa

MaReWa - Buurtvereniging en Winkel
(Foto Amstelveenweb.com)

Mevrouw Stoffels-Klaver anno 2021

Het begon allemaal in de Margaretha van Borsselenlaan waar mijnheer Klaver met zijn echtgenote mevrouw Klaver-de Zwart woonde. Zij huurden vanaf ongeveer 1933 de bovenverdieping op huisnummer 3 van de eigenaar Buchter-Revalk. Het echtpaar Klaver was zeer actief in buurtvereniging MAREWA (MA MArgaretha van Borsslenlaan, RE REntmeesterslaan en WA WAlraven van Brederodestraat (de huidige Eikenrodelaan)). Mijnheer Klaver zat in het bestuur van deze buurtvereniging en er werden allemaal leuke activiteiten voor de jeugd uit de buurt georganiseerd. Deze Buurtvereniging had geen eigen onderkomen, dus vergaderingen en/of bijeenkomsten vonden vermoedelijk plaats bij bestuursleden thuis.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Echtpaar Klaver?de Zwart op 21 oktober 1953, de ouders van Wil en Anneke

Het echtpaar Klaver kreeg twee dochters, Willy Janny (roepnaam Wil) geboren op 13 december 1939 en Anna Maria (roepnaam Anneke). Anneke werd thuis geboren op 10 november 1935 en zij vertelde, inmiddels 86 jaar, haar verhaal aan Amstelveenweb.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Mevrouw Klaver met dochter Anna-Maria in 1936

Anneke hoefde niet ver te lopen toen ze naar school ging, want de Openbare Lagere school Michiel de Ruyter was om de hoek aan het Catharina van Clevepark. Het was in de oorlogstijd en daarom best lastig, want de schooljaren in deze tijd werden vaak onderbroken waardoor het onderwijs niet continu kon plaatsvinden. De Michiel de Ruyterschool was gemobiliseerd door de Duitsers en daardoor was er in dat gebouw geen les, waardoor de leerlingen elders werden ondergebracht. Naast de school, grenzend aan de Rentmeesterslaan, stond een schuilkelder.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Michiel de Ruyterschool in 1945


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Klassenfoto van 1948 genomen voor de Michiel de Ruyterschool met Anneke in overgooier

Anneke was thuis en op school bevriend met Rietje de Dood. Rietje woonde aan de overkant van de straat waar haar ouders, mijnheer en mevrouw de Dood beneden woonden in het hoekpand van de Margaretha van Borsselenlaan op nr 4. Zij hadden daar al sinds 1933 op de hoek met de Rentmeesterslaan een kruidenierswinkel – de Spar. (daarvoor was het een Manufacturen winkel). In de oorlog was de avondklok ingevoerd en mocht niemand na 20.00 uur nog de straat op. Een voordeel van de kruidenierszaak in oorlogstijd was, dat ze wel wat uit de winkel voor zichzelf konden gebruiken en er ook wat meer avondeten op tafel kwam dan bij menig ander gezin. Anneke holde ondanks de spertijd toch stiekem naar de overkant om met Rietje te spelen en mocht daar soms restjes van het avondeten opsmikkelen. Daarna moest ze natuurlijk zonder gesnapt te worden weer terug naar huis hollen.

De vader van Anneke, mijnheer Klaver, was zoals gezegd lid van het bestuur van de buurtvereniging Marewa dat leuke activiteiten voor de jeugd verzorgde. Aangezien er in de eerste week van september altijd een groot Aalsmeers bloemencorso door Amstelveen kwam, bedacht de buurtvereniging om een eigen bloemencorso te organiseren op Koninginnedag, toen nog op
1 september.

Amstelveen
(Kaart Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

In 1947 organiseerde de Buurtvereniging MAREWA op Koninginnedag een Bloemencorso voor de buurtkinderen


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Wil Klaver als bloemenmeisje tijdens het Bloemencorso


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Rietje en Anneke als boerinnetjes tijdens het Bloemencorso

Aan Rietje had Anneke een goede vriendin en deed wel meer stiekeme dingen in de oorlog. Aan de Kalfjeslaan waren bomen gekapt en Rietje en Anneke hebben toen éénmalig een stuk boomstam helemaal naar huis gerold. Dat was een gevaarlijke actie, om maar niet te spreken van zwaar werk, maar iedereen had het koud. Van die boomstam konden hun ouders weer kachelhout hakken. Een andere stiekeme onderneming die ze met vriendin Rietje deed, was cokes weg halen van de fietspaden bij het Amsterdamse bos. Die waren in aanleg met cokesblokken en dat was natuurlijk prima om in de kachels te stoken. Gelukkig zijn de dametjes daarbij ook niet gesnapt.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

1954 - Kruidenier De Spar

Nadat Anneke de lagere school had afgerond ging ze naar een middelbare school in Amsterdam, maar leren was voor haar in die tijd geen prioriteit. Toen ze 14 jaar was bedacht ze dat het leuker was om geld te verdienen, dus zocht ze werk. Dat vond Anneke bij ?Vogel?s Manufacturenhandel? zoals de winkel officieel heette, aan de Amsterdamseweg op nr 510. Mevrouw Vogel vond de naam Anneke maar niks en noemde haar Annie, Annie Klaver. Het werk was aardig en ze maakte daar toevallig het 25 jarig bestaan van de zaak mee.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com)

Advertentie uit Adresboek Nieuwer-Amstel 1958-1959


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

15 juni 1953 ? Vogel Manufacturen 25 jaar
Rechts mevrouw Vogel en daarnaast Annie Klaver

Vier jaar later ging Annie werken op kantoor bij Geveke in Amsterdam, een industri?le handelsmaatschappij gevestigd eerst op de Ruyterkade en later in de Spuistraat. Zij was inmiddels 18-19 jaar en vond de naam Anneke niet echt leuk en Annie ook niet, dus noemde ze zich vanaf die tijd Ans Klaver.

AmstelveenAmstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

De heer Klaver en mevrouw Klaver-de Zwart

Een collega van Anneke ging op tennisles en vroeg of zij meeging en zogezegd zo gedaan. In Amsterdam kreeg ze haar eerste tennislessen met een groepje van jongens en meisjes, waaronder Bob Stoffels en zijn toenmalige vriendin. Op een gegeven moment besloten ze met een groepje lid te worden van tennisvereniging Donald Duck in Buitenveldert. Deze tennisvereniging was eerst gevestigd waar nu Tennispark Buitenveldert zit en later verplaatste de club naar tennispark Popeye Goldstar aan de Karel Lotsylaan. Pas vele jaren later nadat Bob, getrouwd, vader en inmiddels weer gescheiden was, ontstond er een relatie met Ans. Bob Stoffels en Ans Klaver trouwden op 12 december 1968 vanuit de Margaretha van Borsselenlaan nr 3, waar zij inwonend waren bij moeder Klaver - de Zwart. De vader van Ans overleed in 1967 en kon dus helaas het huwelijk van zijn dochter niet meemaken.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Huwelijk van Ans Klaver en Bob Stoffels
12-12-1968

Bob Stoffels, geboren op 6 juni 1935, werkte als agent voor een Belgisch bedrijf in klein meubels, waarvan hij het agentuur in Nederland verzorgde. Het bedrijf Geveke waar Ans werkte had in een zijpandje een opslagruimte. Toen in november 1968  het bedrijf ging verhuizen, kwam niet alleen het pand aan het Spui vrij, maar ook het zijpandje aan het Singel.  Als echtpaar huurden zij dit zijpandje en startten zij hun winkeltje in Amsterdam aan het Singel genaamd De Showroom. Daar verkochten ze klein meubilair zoals kaptafels, bijzettafeltjes, spiegels en kapstokken.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Foto van november 1968 met Bob en Ans Stoffels in hun zaak
?De Showroom? aan het Singel in Amsterdam

Al spoedig raakte, nu genaamd mevrouw Stoffels, in verwachting en op 22 november 1969 werd hun dochter Karin (Karin Johanna) geboren. Karin werd gewoon meegenomen naar hun winkel in Amsterdam, want er moest wel brood op de plank komen.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

De Spar en daarboven het hele pand

Mijnheer en mevrouw de Dood die beneden in het hoekpand nr 4 woonden hadden zoals gezegd een kruidenierswinkel. Boven deze winkel huurde de familie Wissink een deel van de woning en hebben de kruidenierswinkel op nr 4, nadat de heer de Dood was overleden voortgezet. Het hoekpand is vreemd ingedeeld, want de winkel zit op nr 4 aan de Margaretha van Borsselenlaan en de woning erboven zit op Rentmeesterslaan nr 65.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

30 mei 1970 Opening van de winkel MAREWA op nr 4
in de Margaretha van Borsselenlaan

Meneer en mevrouw Stoffels kochten rond 1970 het pand met huisnummer 4 aan de Margaretha van Borsselenlaan, evenals de bovenverdieping aan de Rentmeesterlaan nr 65 van de erven van mevrouw Sieckmeyer. De familie Wissink huurde toen van het echtpaar Stoffels de bovenwoning op nr 65 en stopte met de kruidenierswinkel. Ans en Bob Stoffels bleven zelf nog wonen aan de overkant op nummer 3, inwonend bij moeder Klaver ? de Zwart. De winkel De Showroom, werd toen verplaatst naar Margaretha van Borsselenlaan 4 en kreeg direct de naam MAREWA, genoemd naar de buurtvereniging. De winkel met klein meubilair werd uitgebreid met een lijstenmakerij, waar Bob Stoffels zelf de schilderijen en prenten inlijstten. Inmiddels was mevrouw Stoffels weer in verwachting en uitgerekend op 22 november. Dat was dezelfde dag dat haar eerste dochter was geboren en vond ze niet zo heel erg leuk, maar de natuur kijkt daar niet naar. Dus op 22 november 1970 zag hun dochter Astrid (Astrid Anna) het levenslicht.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Op de gevel is nog vaag te lezen Het Hoekje ? Sigarenmagazijn
De heer Schäfer staat voor zijn winkel ? 1933

Het was plezierig dat moeder Klaver (hoofdhuurster van nummer 3), de oma van Karin en Astrid ook nog steeds op nr 3 woonde, zodat zij bij calamiteiten op de kinderen kon passen. Mevrouw Klaver-de Zwart overleed in 1982. In de winkel op nr 1 genaamd het Hoekje werd destijds door de toenmalige bewoners, de heer en mevrouw Schäfer tabakswaar verkocht. Achter de winkel van de benedenverdieping nr 1 was het woonhuis.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Uitzicht op huis nr 4 aan de Margaretha van Borsselenlaan

Ans weet nog goed dat ze als kind boven in de gang niet hard mocht rennen, want dan werd er geroepen: ?Niet zo hard stampen denk aan meneer en mevrouw Schäfer?. De winkel het Hoekje met benedenwoning op nr 1 werd daarna verhuurd aan meneer en mevrouw Greeve, die de Sigarenwinkel doorzette. Dochter Astrid weet net als haar moeder nog goed, dat zij en haar zus als kleine meisjes ook te horen kregen als ze door de gang boven liepen: ?Niet zo hard stampen, denk aan mevrouw Greeve?.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - Gemeentearchief NA)

Rentmeesterslaan met in beeld de beide hoekpanden van de
Margaretha van Borsselenlaan

Toen in maart 1975 het pand op nummer 1 en 3 te koop kwam kochten mijnheer en mevrouw Stoffels dit pand van mevrouw J.C. Revalk. Meneer en mevrouw Greeve stopte met de sigarenwinkel en verhuisden. Het verplaatsen van de winkel MAREWA van nummer 4 naar nummer 1 onder hun eigen woning was uiteraard veel handiger.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Astrid en Karin voor de winkel Marewa in 1975

Zogezegd zo gedaan, MAREWA werd verplaatst naar nummer 1 rond 1975. Twee hele panden in eigendom was wel wat topzwaar dus het pand op nummer 4 met bovenwoning Rentmeersterslaan 65 werd verkocht. De tabakswaren hielden ze aan naast de klein meubels en lijstenmakerij. Sommige klanten noemden de zaak niet MAREWA maar het Hoekje en dat was voor de ouderen nog steeds een begrip: ?ik ga even sigaretten kopen op het Hoekje?. Mevrouw Stoffels vond het toch wel jammer dat ze niet nog wat verder had geleerd en volgde een cursus fotografie. Op de zolder van de woning richtte zij toen haar eigen DOKA (donkere kamer) in.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

In 1985 bestond de winkel Marewa 15 jaar en vonden de Stoffels het wel leuk om de buurt mee te laten vieren. Ze huurden een draaiorgel en er was een gezellig feestje voor de buurt, bij de winkel.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Foto van 1985 - het 15-jarig bestaan van Marewa
Vlnr: vader Bob Stoffels, dochters Astrid en Karin en moeder Ans Stoffels?Klaver
(de foto is niet erg scherp maar wel een leuke herinnering)


Amstelveen
(Kaart Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Het draaiorgel speelt gezellige deuntjes op de hoek van de straat
vóór jubilerend MAREWA


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Hier de beide hoeken in beeld van de Margaretha van Borsselenlaan
met achter het draaiorgel het hele pand op nr 4

Inmiddels was er in de zaak een postagentschap ingericht, waardoor er weer meer mensen in de winkel kwamen. Maar het bracht ook onrust teweeg. Er was al eens ingebroken en op een avond nadat er eerder pogingen tot inbraak waren geweest en de politie extra aan het surveilleren was, was het raak. De kinderen Astrid en Karin zagen allemaal politieagenten met zaklampen rond de winkel/huis lopen en schreeuwen. Bleek dat de inbrekers waren betrapt, maar helaas ook ontsnapt. Wel werden er nog sloffen sigaretten gevonden op het dak van een schuur in één van de achtertuinen, die de inbrekers bij hun vlucht hadden laten liggen.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

1990 - Het echtpaar Stoffels in de Sigarenzaak annex Lijstenmakerij

Toen 1991 mijnheer Stoffels plotseling op de jonge leeftijd van 56 jaar en na een kortdurend ziekbed overleed aan kanker, heeft dochter Astrid in de zaak, de lijstenmakerij voortgezet, waarvan haar moeder nog steeds eigenaar was. Ook dochter Karin sprong in deze verdrietige tijd in en zat een periode achter het loket van het Postagentschap.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Foto van 1994 met Mevrouw Stoffels voor het pand

De winkel ging al vroeg open en op een ochtend kwamen er twee nette knapen binnen die ineens een pistool op mevrouw Stoffels richtten en geld eisten. Ze kregen dat en namen ook strippenkaarten en sigaretten mee. Zo?n overweldigende gebeurtenis gaat je niet in je koude kleren zitten, vooral niet omdat er ook al meerdere keren was ingebroken. Dapper als ze was ging mevrouw Stoffels wel door.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Op de foto van 1995 staan de dochters Karin en Astrid met moeder Stoffels
in de zaak vol bloemen vanwege het 20-jarig bestaan van MAREWA


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Astrid samen met haar moeder voor het deel van de lijstenmakerij


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

MAREWA kreeg in 1995 ook een nieuw jasje?


Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Astrid trouwde in 1996 met Robert Johan net als haar ouders destijds deden, vanuit het ouderlijk huis aan de Margaretha van Borsselenlaan nr 3. De etalage van de winkel was helemaal voor het bruidspaar ingericht met bruidsartikelen inclusief een bruidstaart.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

1996 Astrid en Robert voor de etalage die speciaal voor het bruidspaar is ingericht

Astrid woonde niet ver van haar ouderlijk huis samen met haar echtgenoot Robert en bleef helpen in de winkel met de lijstenmakerij tot 1997. Toen vond er na de eerste overval nog twee keer een gewapende overval plaats, waarvan ook Astrid er één meemaakte. Bij éénvan de overvallen moesten de klanten inclusief een kind op de grond gaan liggen. Dat was zo?n heftige gebeurtenis dat het plezier om in de winkel te staan helemaal weg was. In dat jaar werd daarom besloten, Ans was inmiddels 67 jaar en Astrid in verwachting van haar eerste kind, om de winkel MAREWA te sluiten.

Amstelveen
(Krantenknipsel Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Amstelveens Nieuwsblad 8 oktober 1997

Nadat de winkel was gesloten heeft Mevrouw Stoffels nog 8 jaar op de benedenverdieping in het voormalige winkelpand gewoond en verhuurde de bovenwoning via een huisverhuur bedrijf. Dit liep de eerste jaren voorspoedig met huurster, maar bij latere huurders stond de politie aan de deur, want er bleken huurders illegaal geld aan het drukken te zijn. Deze werden uiteraard uit het huis gezet en toen bleek de huurster daarna illegaal intern los kamers te verhuren. Alle kamers had zij voorzien van sloten en ook op de zolder was zelfs een extra kamer gemaakt waarbij een draagbalk half was doorgezaagd! Toen mevrouw Stoffels daar achter kwam, was het welletjes. De inmiddels 75-jarige mevrouw Stoffels besloot in 2005 om het huis met de huisnummers 1 en 3 te verkopen en kocht een mooi appartement aan de Flevolaan. Een gezellige buurt, dicht bij de winkels, maar vooral ook dicht bij de Margaretha van Borsselenlaan, want echt ver uit de buurt wilde ze niet.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Foto van het pand genomen in 2005

In het huis aan de Margaretha van Borsselenlaan op nummer 3 is mevrouw Stoffels geboren, opgegroeid, getrouwd, haar kinderen geboren, haar ouders en man gestorven en haar beide kinderen getrouwd. Een hele lange periode die je niet snel vergeet en daarom is het leuk voor de (seniore) Amstelveners, de ex-Amstelveners, maar ook voor de bewoners van deze laan, dat mevrouw Stoffels dit verhaal wilde delen.

Amstelveen
(Foto Particuliere Collectie mevrouw Stoffels)

Mevrouw Ans Stoffels-Klaver met haar dochter Astrid Johan-Stoffels
samen op de bank om het verhaal te vertellen en foto?s uit te zoeken


Klik hier voor andere foto's in de categorie Amstelveners vertellen