Bijgewerkt: 14 april 2024

204 - Hoofdkantoor van de Koninklijke
Emballage Industrie Van Leer B.V. - 2004

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

204 - Hoofdkantoor van de KoninklijkeEmballage Industrie Van Leer B.V.
(Bron privé collectie - 2015)

Het hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V. in de jaren 1960. Inmiddels is het voormalige hoofdkantoorgebouw het 300ste Gemeentelijke monument van Amstelveen, omdat de bijzondere architectuur van algemeen belang wordt geacht. Het is gelegen aan de Amsterdamseweg 204 (complex 531203) kantoorgebouw Van Leer's Vatenfabriek (Breuer, Marcel; 1958) met vrijstaande schoorsteen (1957), portiersloge (1958) en parkaanleg (1957)

Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V., ook wel Van Leers Vatenfabriek in aanbouw 1958


Het gemeentebestuur van Amstelveen was niet zo "happig" op het aantrekken van industrie. De gemeente kocht in 1957 de grond op aan de Amsterdamseweg, het land waar de vroegere buitenplaats Elsrijk was te vinden. Elsijk was toen reeds gesloopt. Het landgoed bestond uit weiland en plassen, met slechts in de uiterste zuidelijke kant, de resten van een oude boerderij. De gemeente stelde de grond beschikbaar voor de bouw van het hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer. De markering voor het te bouwen gebouw werd uitgezet met behulp van een roeiboot.

Het kantoorgebouw werd ontworpen door de architect Marcel Lajos Breuer en in 1958 gebouwd. De heer H. Hoogeveen kwam in augustus 1958 bij Van Leer in dienst als bouwkundige met als eerste opdracht het gebouw waterdicht te maken. Tot eind jaren van 1980 moesten de werknemers onder vervelende omstandigheden in het gebouw werken, aangezien onder andere, het klimaat niet beheersbaar was. Dit kwam onder meer door een verdiepingshoogte van bijna 5 meter. In de tijd van Van Leer werd er veel aandacht besteed aan de tuin. Deze was vol heidebeplanting, die goed aansloot bij het aanliggende park de Braak. Het park de Braak behoorde ook tot het eigendom van Van Leer, maar werd voor 1 gulden verhuurd aan de gemeente.

Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V. rond 1960


Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)


Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)


Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V., meer vanaf de zijkant richting heempark de Braak


Amsterdamseweg
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

De werkdag is voorbij en iedereen keert weer huiswaarts


Het kantoorgebouw is in 1998 gerenoveerd door Architectenbureau Van de Broek en Bakema uit Rotterdam en er verrees een nieuw kantoorgebouw achter op het terrein voorbij de grote vijver. Dit is ontworpen door de toenmalige ZZOP architecten. Thans zijn er diverse andere bedrijven in het pand gevestigd en draagt het de naam Quality Park Office. Na de opening van het tweede gebouw is het parkgedeelte verkocht aan de gemeente voor 1 gulden, onder voorwaarde dat er nooit meer gebouwd mag worden. De tuin van het Office Park is veranderd en toont een geheel andere aanblik dan de heidetuin van voorheen. De plannen voor 2018 zijn dat de Amity International School het gebouw zal betrekken.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Hoofdkantoor van de Koninklijke Emballage Industrie Van Leer B.V.


Monument Van Leer's Vatenfabriek en over de architect Marcel Breuer

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten