Bijgewerkt: 12 juni 2024

24 - Scholencomplex Annakerk - 1960

Foto's -> Straatgezichten -> Amsterdamseweg

24 - Scholencomplex Annakerk
(Bron: Oud Amstelveen vanuit de lucht - deel van een foto uit 1961 - nr 34948)

Luchtfoto van het meest drukke knooppunt in Amstelveen in 1960, waar de Burgemeester van Sonweg, de Dorpsstraat en de Amsterdamseweg elkaar kruisten. Naast en achter de Kerk was een scholencomplex. De genummerde gebouwen zijn:
1- St. Antonius jongensschool
2- Het Broederhuis: De Broeders van Huijbergen
3- St. Bernadette kleuterschool
4- Mariaschool voor meisjes
5- Het Zusterhuis: De zusters van "Onze Lieve Vrouw van Tegelen"
6- Maria Regina Huishoudschool
7- St. Annakerk
8- Café de Roemer
9- Shell pomp
10-Huize Vredeveld

De St. Antoniusschool (1), een jongensschool die werd geleid door broeders van de congregatie van Huijbergen, was gelegen aan de Amsterdamseweg, direct naast de Annakerk. De broeders van deze congregatie waren vooral herkenbaar werkzaam in gemeenschappelijke projecten zoals scholen en internaten. Deze projecten zijn door anderen overgenomen of bestaan niet meer. Naast het werk voor interne belangen zoals administratie, onderhoud, liturgie en bestuursfuncties is een aantal broeders nu persoonlijk betrokken bij diverse organisaties en activiteiten.

De broeders werden door de lokale parochiegemeenschap uitgenodigd om les te geven aan de leerlingen van de Anthoniusschool. Zij deden dit eerst vanuit Amsterdam (vanaf 1949), maar later (1954) vanuit de communiteit. Hoofdbroeder was broeder Theodorus. De broeders verbleven in een parochiehuis aan de Parklaan op huisnummer 3 (nr 2 op de foto). In 1950 werd tevens begonnen met de eerste katholieke school voor middelbaar onderwijs, de Jan Philip Roothaan ULO. Deze werd geleid door broeder Alfred die ook in het broederhuis woonde. Vanwege de nabijheid van de luchthaven Schiphol was er gelegenheid tot overnachten van komende en gaande missionarissen. Ook buiten de scholen werd aandacht besteed aan de jeugd, met name bij sportverenigingen en jongerenkoren. Vanaf 1980 werd ook leiding gegeven aan een school voor basisonderwijs in Ouderkerk a/d Amstel. In 1989 moesten de broeders zich terugtrekken uit Amstelveen.
(Website congregatie broeders van Huijbergen)

In het adresboek Nieuwer-Amstel van jaargang 1958-1959 stond een advertentie met de volgende tekst:
R.K. Lagere School voor jongens 'St. Antoniusschool'- Amsterdamseweg 24 - Amstelveen.
Bestuur van de school:
'De Opvoeding- en Onderwijsstichting 'St. Marie'te Huybergen
Correspondentieadres: Hoogstraat 23, Bergen op Zoom
Hoofd der School:
A.J.M. Vocking, Molenweg 25, Telefoon 2576
De school leidt op voor:
Gymnasium, Semenarie, H.B.S., Lyceum, U.L.O.
Aanvang van het schooljaar: 1 september.

De leerlingen van de Antoniusschool zijn later verhuisd naar het gebouw van de Mariaschool. Waar de meisjes naar toe zijn gegaan is ons onbekend. De kleuterschool is afgebroken. Het gebouw van de Antoniusschool is nu een atelier.
Annakerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2017)

Het Voormalige huis van de zusters van de orde "Onze Lieve Vrouw van Tegelen"

Tussen de jongens een meisjesschool lag een kleuterschool,
de St. Bernadetteschool (3).
Men zegt dat de St. Bernadette kleuterschool haar naam kreeg, omdat Bernadette, Maria had gezien. De kleuterschool lag iets lager dan de Mariaschool en keek zo als het ware op naar Maria.

In het adresboek Nieuwer-Amstel van jaargang 1958-1959 stond in de advertentie:
'St. Bernadette' kleuterschool Amstelveen
Dr Schaepmanlaan 7 - Hoofd: Zuster Maria Laetantia.
De Mariaschool (4) was daar weer achter gebouwd. Een meisjesschool die door de zusters van de orde "Onze Lieve Vrouw van Tegelen" werd geleid. De zusters verbleven in een kloosterhuis (5) naast de Mariaschool aan de Dr Schaepmanlaan.

In het adresboek Nieuwer-Amstel van jaargang 1958-1959 stond in de advertentie:
'Mariaschool R.K. Lagere School voor meisjes
Dr Schaepmanlaan 7 - Hoofd: Zuster Maria Alcuïna, tel 3820
De school leidt op voor Lyceum, M.M.S. en Ulo
In het adresboek Nieuwer-Amstel van jaargang 1958-1959 stond in de advertentie:
'Maria-Regina'R.K. V.G.L.O. - school voor meisjes
Dr Schaepmanlaan 5 - Hoofd:Zuster Maria Laurens, tel. 3820.
De V.G.L.O. school geeft behalve de A.V.O. vakken, onderwijs in de naaldvakken (Opleiding Lingerie en Costumiere), in huishoudelijke vakken (Koken, Huishoudelijk werk, Wasbehandeling, en handenarbeid.
Tot de V.G.L.O. school kunnen toegelaten worden meisjes, die het 6de leerjaar van de Lagere School hebben doorlopen. Meisjes uit andere gemeenten kunnen ook tot de V.G.L.O.-school worden toegelaten.
Heeft u aanvullende informatie, foto's van zusters of broeders of van de gebouwen, dan is Amstelveenweb.com natuurlijk geïnteresseerd. Meld het ons via José van Amstelveenweb.com. Alvast Hartelijk Dank.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Straatgezichten