Bijgewerkt: 17 augustus 2022

Zonneweide wordt gebouwd in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
26-03-2017

Op zaterdag 25 maart 2017 organiseerden de Amstelveense duurzaamheidspartners onder aanvoering van initiatiefnemer Rabobank Amstel en Vecht, van 11 tot 16 uur een zogenaamde 'Slim Verbouwen' demonstratie in het pand €nergiek aan de Parelvisserslaan 1. Het evenement was voor iedereen die meer wilde weten over het verduurzamen van hun woning zeer interessant.

Inwoners die energie willen besparen en/of verbouwingsplannen hebben, kregen informatie over duurzame en innovatieve oplossingen van ondernemers uit Amstelveen en omstreken. Installateurs, aannemers en adviseurs waren aanwezig en bij elke stand adviseerden zij over zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepompen en subsidiemogelijkheden. De Rabobank gaf financieringsadviezen en regionaal energieloket Bleeve was eveneens vertegenwoordigd voor onder andere een toelichting op subsidies voor duurzame maatregelen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het meest duurzame gebouw van Amstelveen op dit moment is van Gideon Goudsmit aan de Parelvisserslaan 1


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hier kunnen de kinderen duurzaam springen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Alle stands zijn bezet, waar de bezoekers meer informatie kunnen vinden over de verduurzaming van hun woning


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Edwin van Kessel managing director van BeNext vertelt over hun centraal systeem die alle apparaten in een woonhuis met elkaar kan verbinden en aansturen. Hij legt het verschil uit, van de werking tussen de slimme thermostaat Toon van Eneco en van het systeem van BeNext. De laatste gaat vele stappen verder met het geautomatiseerde beheer van een woning op een intelligente manier


Erwin Schols directeur Bedrijven van de Rabobank Amstel en Vecht verwelkomde alle aanwezigen in het gebouw Energiek: 'Dames en heren, goede morgen allemaal. Mede namens mijn collega’s heet ik u hartelijk welkom in dit prachtige pand, het meest duurzame gebouw van Amstelveen. Wij zijn reuzeblij dat dit pand voor ons beschikbaar is gesteld door eigenaar Gideon Goudsmit. Het aardige van deze locatie is, dat aan het eind van dit jaar hier de bouw begint van appartementen die allen energie positief zullen zijn! Dat betekent, dat ze zelf energie opleveren voor eigen gebruik.

De Rabobank heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat is prachtig, maar je moet er iets mee doen. Dat is ook de reden volgens ons, dat wij samen met de gemeente Amstelveen deze dag organiseren. Wij willen jullie informeren, ideeën geven voor de duurzame bouwmogelijkheden die het klimaat helpen, maar ook dat de energierekening omlaag gaat. Dat gebeurt op het gebied van isoleren van het dak, de vloer en de muren, maar wij hebben ook informatie over de subsidies en ook over de financiering, wij zijn tenslotte een bank. De hele dag hebben wij hier inspiratie-sessies over isoleren, zonnepanelen, warmte- en koude opslag en op welke manier je je gebouw, of appartement kunt verduurzamen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Erwin Schols directeur Bedrijven van de Rabobank Amstel en Vecht tijdens zijn welkomsttoespraak


Na de toespraak van de heer Erwin Schols van de Rabobank kreeg Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amstelveen de microfoon en hij sprak de aanwezigen toe:

'Dank je wel Erwin,

Welkom allemaal namens de gemeente Amstelveen en welkom namens de duurzaamheids-partners, ons netwerk van bedrijven en ondernemers die de stad willen verduurzamen. Wat goed, dat jullie er zijn. Zowel standhouders als inwoners. Vandaag zien we een prachtig voorbeeld van, waar samenwerking tussen bedrijven, inwoners en gemeente toe kan leiden. Samen werken we aan een toekomstbestendig en duurzaam Amstelveen. Want om een echte duurzame gemeente te kunnen zijn, hebben we iedereen nodig.

Ik ben heel erg blij met deze hoge opkomst! Het is inderdaad hier een inspiratie-sessie, waar je helemaal kan laten informeren. Ik moet de Rabobank bedanken, die een heel goed systeem hebben bedacht als je hypotheekgesprekken voert en je je huis wilt verduurzamen. Dat gaan ze meenemen in het hypotheek-gesprek tegen een mooie prijs. Dat geeft aan, dat de bank ook beseft, dat het huis meer waard wordt als je het verduurzaamt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amstelveen is helemaal overtuigd van de toekomst van duurzaam bouwen in Amstelveen


Dit is voor mij een hele mooie dag, want ik ben vanochtend op de gemeentewerf begonnen om compost uit te delen aan de inwoners van Amstelveen en daar was een verkeerscrisis ontstaan. Het is niet te geloven dat als je Amstelveners iets gratis aanbiedt, het loopt als een tierelier. Daarna heb ik zwerfafval opgeruimd met 30 inwoners van de Keizer Karelbuurt, dus de circulaire economie draait goed in Amstelveen en dan zijn wij hier in dit prachtige gebouw.

Ik ben nu heel hard bezig met de provincie om een groot zonneweide tussen Amstelveen en Uithoorn aan te leggen aan de linkerkant van de Bovenkerkerweg. Dit is na de kaasboerderij Clara Maria de laatste nieuwbouwwijk van Amstelveen die De Scheg gaat voorzien met energie. Daar gaan wij natuurlijk geen gas aanleggen, want dat is verleden tijd!

Het lijkt heel kortgeleden dat ik in mijn korte broek met mijn kolenkit in de achtertuin kolen moest scheppen (ja zo oud ben ik echt, Gideon) en toen gingen wij over op gas en u gaan wij gewoon naar elektriciteit. Ik heb me laten vertellen door de vertegenwoordiger van Nissan, dat er vele nieuwe modellen op de weg komen ‘full electric’ en als je dan zonnepanelen op je dak hebt en een laadpaal die aan twee kanten kan gebruiken: naar je auto, of naar je elektriciteitsopslag, dan wordt het echt serieuze business! Dat hebben wij al in Lombok in Utrecht gezien, het functioneert al en wij gaan echt die kant op, ik ben er 100% van overtuigd!

De gemeente wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn weliswaar de motor achter onze economie en welvaart maar het roer moet om. We kunnen niet langer zo doorgaan. Fossiele brandstoffen raken ooit op en zijn de oorzaak van vele problemen. We moeten er NU iets aan doen om te voorkomen, dat de temperatuur op de aarde met meer dan 2 graden stijgt. Onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen door over te stappen op fossielvrije brandstoffen, zoals zon- en windenergie is iets, dat ons allemaal gaat raken. Inwoners, bedrijven, scholen, sportverenigingen, iedereen. We staan aan het begin van deze energie-transitie. U kunt uw steentje bijdragen door uw woning te verduurzamen. Ik weet zo drie redenen, waarom u deze stap kunt nemen:

1)   Investeren in energiemaatregelen maakt uw woning duurzamer, meer waard en couranter

2)   Een duurzame woning is comfortabeler, veiliger en gezonder.

3)   U levert een bijdrage aan het voorkomen van de verdere opwarming van de aarde.

U kunt er vandaag direct mee aan de slag. Er zijn adviseurs van diverse partijen. Ik zie de Kasteelheer Groep en het energieloket Bleeve, ik zie Gideon Goudsmit. Er zijn aanbieders van zonnepanelen, warmtepompen, isolatiematerialen. Maak kennis met New NRG die de komende tijd meer energiebijeenkomsten wil organiseren, of vraag financieel advies aan de Rabobank. Zij zijn ook partner van het Nationaal Energie bespaar fonds, waar u voordelig voor energiemaatregelen kunt lenen. Wat goed, dat u er allemaal bent om onze inwoners van informatie te voorzien. En wat goed, dat er inwoners zijn die hun woning willen verduurzamen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De FIAT 500e is een 100% elektrische auto met 0 % uitstoot!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Hyundai Ioniq is de eerste auto in de geschiedenis, die in drie geëlektrificeerd versies wordt aangeboden: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride met herlaadbare accu's


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De volledig elektrische Nissan Leaf


Ik raad iedereen de nuttige en leuke workshops van harte aan. Ik noem er een paar: de workshop over subsidies, de workshop over de aardgasloze toekomst, of over duurzame stroomvoorziening. Tot slot wil ik de Rabobank Amstel en Vecht ontzettend bedanken. De Rabo heeft met een heel team en met bijzonder veel enthousiasme en energie dit event tot in de puntjes voorbereid en geregeld. Een prachtig voorbeeld, dat laat zien hoe de Amstelveense duurzaamheidspartners, waar de gemeente ook lid van is, zich inzetten voor onze samenleving. Hierbij open ik officieel dit event. Ik wens u allemaal een bijzonder succesvolle dag toe!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Gideon Goudsmit (1953), de eigenaar van het €nergiek gebouw is bezeten van het gebruik van elektriciteit overal, sinds zijn kindertijd. Op 12-jarige leeftijd bouwde al zijn eerste eigen elektrische scooter. Tegenwoordig is hij adviseur in verduurzaming van vastgoed


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Gideon Goudsmit vertelt op het dak van zijn duurzame gebouw dat het de leukste ervaring is, als je de maandelijkse rekening krijgt over het gebruik van de elektriciteit in het gebouw: € 0


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De droom van vele huizenbezitters is hier echt zichtbaar: de 44.000 m² zonnepanelen en zonneboilers op het dak. De overtollige stroom wordt aan de bewoners van de naastliggende flat verkocht


De duurzaamheidpartners vormen een netwerk van Amstelveense bedrijven en organisaties die duurzaamheid omarmen. Niet alleen op het gebied van energiebesparing, maar ook op het gebied van circulaire economie en het creëren van kansen voor mensen die minder makkelijk aan het werk komen. Lees ook het artikel van Het Parool van 6 januari 2017: Zo groen als GoudsmitAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.