Bijgewerkt: 4 oktober 2023

WorldSkills voor beroepen 2015

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
13-08-2015

35 Nederlandse mbo-ers gaan voor titel ‘beste vakman/vakvrouw van de wereld’

Deze week vindt in São Paulo, Brazilië de 43ste editie plaats van de wereldkampioenschappen voor beroepen, WorldSkills. Ruim 1200 jongeren uit 73 landen van de hele wereld gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘beste vakman / vakvrouw van de wereld in hun vakgebied binnen te slepen. Onder hen 35 vaktalenten uit Nederland.

De deelnemers van Team Nederland zijn allemaal studenten die Nederlands kampioen zijn in hun vakgebied en ze gaan in São Paulo voor de wereldtitel. Nederland doet mee met 30 vakrichtingen (beroepen), waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, verpleegkunde, lassen, etaleren, metselen en meubelmaken. Tijdens de vier wedstrijddagen moeten de studenten, onder toeziend oog van honderdduizenden bezoekers, diverse opdrachten uitvoeren op hun eigen vakgebied. Alle kandidaten zijn getraind en begeleid door experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen. Een volledig overzicht van alle Nederlandse Skillskandidaten is hier te vinden.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Jet Bussemaker, (PvdA) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Bussemaker: “Vakwedstrijden dagen jongeren uit het beste van zichzelf te laten zien” Alle deelnemers ontvingen voorafgaand een persoonlijke brief van minister Bussemaker, waarin ze de Nederlandse vaktalenten veel succes wenste. De vakwedstrijden duren tot en met aanstaande zondag 16 augustus. Volgens Bussemaker is het belangrijk, dat onderwijsinstellingen jongeren stimuleren om deel te nemen aan vakwedstrijden, zoals EuroSkills en WorldSkills. “Deze wedstrijden dagen jonge vaktalenten uit om op het hoogste niveau het beste van zichzelf te laten zien. Om te tonen zien wat er mogelijk is als je een vak écht beheerst. Want een goed vakman of vakvrouw snapt het complexe samenspel van vaardigheden, kennis en ervaring. Dat is het echte vakmanschap, iets om ongelofelijk trots op te zijn,” aldus Bussemaker.

Bussemaker is op dit moment in Brazilië en zal ook een bezoek brengen aan de wedstrijdvloer van WorldSkills om de Nederlandse deelnemers ter plekke toe te juichen. Op vrijdagochtend 14 augustus 2015 neemt minister Bussemaker samen met haar internationale onderwijscollega’s deel aan een World Skills conferentie over de kansen van het beroepsonderwijs. Tijdens de conferentie wordt met elkaar gesproken over meer erkenning van vaardigheden en het potentieel van het beroepsonderwijs, ook in het licht van het tegengaan van jeugdwerkloosheid. Er worden goede voorbeelden en ervaringen uitgewisseld en verdere samenwerkingsmogelijkheden besproken.

Op zondag 16 augustus staat de officiële prijsuitreiking gepland en worden de winnaars bekendgemaakt. Twee jaar geleden daalde er een heuse medailleregen neer op de Nederlands kandidaten. Het is voor het eerst, dat een WorldSkills competitie wordt gehouden in Zuid-Amerika. WorldSkills wordt nu elke twee jaar gehouden. Skills Netherlands, initiatiefnemer van onder andere het beroepskeuze-evenement Skills Masters, is coördinator van de Nederlandse deelname aan WorldSkills 2015. Deelname aan WorldSkills 2015 wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Ministerie van Economische Zaken, diverse mbo-scholen en verschillende brancheorganisaties.

Kijk op http://www.worldskills-team.nl/  voor meer informatie over de kandidaten. De bekende YouTuber Niels (Gierige Gasten TV) maakt ook een serie rondom de kandidaten die aan WorldSkills meedoen: http://www.youtube.com/skillstvnlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.