Bijgewerkt: 6 december 2023

Workshop 'Ontspannen het schooljaar uit' bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
10-06-2018

Libris Venstra organiseert dinsdag 19 juni 2018 om 17 uur, zo vlak voor het einde van het schooljaar de workshop 'Ontspannen het schooljaar uit'. De workshop wordt gegeven door Simone van Dijk en is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in de regio van Amstelveen. Kwetsbare kinderen zakken bij grote transitiemomenten door het ijs. Dat kunnen we met weinig moeite voorkomen. De periode juni tot september is zo’n groot transitiemoment!

De overgang naar een andere groep, een nieuwe leerkracht en na zes weken vakantie naar school gaan en niet zeker weten of je vrienden dan nog wel je vrienden zullen zijn….Afscheid nemen van een vertrouwde omgeving en een vertrouwde leerkracht, op weg naar een ander lokaal op een andere verdieping…. Niet weten wat daar precies de bedoeling is en wat je daar wel en niet mag… Alle kinderen vinden dat spannend.

De meeste kinderen voelen een gezonde spanning en borrelende opwinding. Sommige kinderen zien er tegenop, worden nerveus of erger. Er zijn leerlingen die tegen het einde van de zomervakantie weer gaan bedplassen. Er zijn kinderen die uit onmacht of onzekerheid in ongewenst probleemgedrag vervallen bij de nieuwe leerkracht. Niet alleen kwetsbare kinderen, álle leerlingen hebben baat bij een goede afronding van het schooljaar en een soepele, goed begeleide overgang naar het nieuwe schooljaar.

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2018)

Simone van Dijk onderwijscoachIn deze workshop reikt Simone u praktische ideeën aan waar u de volgende dag al mee aan de slag kunt gaan. Ideeën waarmee u:

- samen met leerlingen het schooljaar goed af kunt ronden;
- voorspelbaarheid, ontspanning en ondersteuning kunt creëren;
- gezonde nieuwsgierigheid kunt stimuleren;
- ook de ouders en collega’s kunt betrekken;
- voor een soepele overgang naar het nieuwe schooljaar kunt zorgen;
- handelingsgerichte overdracht kunt organiseren vanuit de vraag ‘wat werkt goed in deze groep/bij deze leerling’;
- en zo onnodige spanning bij leerlingen, hun ouders, uzelf en uw collega’s kunt voorkomen.

U krijgt 12 ideeën samengevat op een A4-tje mee naar huis. Alle ideeën uitgewerkt nalezen? Dat kan in Meester in de klas, persoonlijk leiderschap voor leerkrachten. Simone van Dijk (1967) is jarenlang - eerst als leerkracht, later als leidinggevende en ontwikkelaar - verbonden geweest aan diverse scholen, een adviesbureau en een opleiding. Sinds 2016 werkt ze als zelfstandig gevestigd coach, trainer, onderwijs- en organisatieadviseur en auteur. Daarnaast werkt ze als interim-leidinggevende in het basisonderwijs, als docent in het hbo, geeft ze lezingen en workshops op congressen en staat ze nog regelmatig als invaljuf voor de klas.

Simone studeerde in 1991 af aan de Universiteit van Amsterdam als hispanist en docent Spaanse Taal- en Letterkunde. Daarna doorliep ze de Montessori-pabo en diverse opleidingen in coaching, communicatie, organisatieontwikkeling en leidinggeven. In april verscheen van haar hand het boek ‘Meester in de klas.’

In het boek gaat Simone in op de vragen waar veel leerkrachten mee worstelen: Hoe houd ik mijn werk leuk? Hoe zorg ik dat alle leerlingen krijgen wat ze nodig hebben? Hoe vormen we een sterk team? Hoe vind ik mijn weg om te doen wat er van me gevraagd wordt, zonder doorlopend het gevoel te hebben dat ik tekortschiet? De workshop wordt gegeven door Simone van Dijk en is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders en vindt plaats bij Libris Venstra aan het Stadsplein Amstelveen. Tijd: 17:00 - 18:30. Toegang: gratis. Anmelden via www.venstra.nl  of in de winkelAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.