Bijgewerkt: 2 december 2021

Winterseizoen bij KLM

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
24-09-2009

Het winterseizoen 2009-2010 begint op 25 oktober. AIR FRANCE KLM streeft ernaar de capaciteit in het winterseizoen aan te passen, zonder dat dit ten koste gaat van de aansluitmogelijkheden van Parijs-Charles de Gaulle en Amsterdam- Schiphol.

Boeing Amstelveen
(Foto: KLM - 2008)

Aankomst van het nieuwe KLM vliegtuig, de Boeing 777-300 op Schiphol in april 2008


De totale capaciteit van de Groep voor het winterseizoen 2009 is -2%, berekend naar beschikbare stoelkilometers en in vergelijking met het winterseizoen 2008. Vergeleken met het winterseizoen 2007 komt de totale capaciteit van de Groep op -3,6%. Op lange en middellange trajecten is de capaciteit gereduceerd met respectievelijk -1,8%, en - 2,9%, vergeleken met hetzelfde seizoen in 2008. In vergelijking met het winterseizoen 2007 is dit -2,8% en -6,4%.

Focus op de KLM-dienstregeling

Hoewel de aanhoudende wereldwijde economische crisis KLM er nog steeds toe noodzaakt de capaciteit op de meeste routes aan te passen, blijft de maatschappij in staat haar aanbod van bestemmingen in stand te houden.

Vergeleken met afgelopen winter wordt de totale capaciteit, gemeten in beschikbare stoelkilometers, aangepast met -4%. Voor korte en middellange bestemmingen komt dat neer op -6% en voor de lange afstanden op -3%. De winterdienstregeling van KLM wordt gekenmerkt door een grotere mate van flexibiliteit en aangepaste dienstregeling voor specifieke bestemmingen.

Europa: optimale aansluitingen

Door het zeven blokken systeem aan te passen, is het mogelijk de juiste balans aan te brengen tussen de capaciteitsvermindering en de aansluitmogelijkheden. De afname van capaciteit heeft geen negatieve effecten voor passagiers, aangezien de aansluitmogelijkheden nog steeds van hoog niveau zijn.

Zo zijn bijvoorbeeld de aansluitingen op bestemmingen als Berlijn, Genève, Madrid en Oslo zelfs verbeterd. De lijndienst op Liverpool - die dit zomerseizoen werd geïntroduceerd - wordt voortgezet met drie vluchten per dag, terwijl de lijndiensten op Tallinn en Riga opgeschort blijven.

Blik blijft gericht op Azië

KLM blijft zich richten op het realiseren van strategische groei in China, door het uitvoeren van twaalf vluchten per week op Shanghai, twee vluchten per week op Chengdu en een dagelijkse vlucht op Hongkong. Naar Beijing worden twaalf wekelijkse vluchten aangeboden, waarvan er zeven door KLM en vijf door China Southern worden uitgevoerd.

De capaciteit op de route Bangkok-Taipei wordt verhoogd door drie van de huidige lijndiensten uit te voeren met een Boeing 747-passagierstoestel, in plaats van met een gecombineerd Boeing 747-passagiersvrachttoestel. Op de Singapore-route wordt de capaciteit uitgebreid door op twee van de zeven wekelijkse vluchten een Boeing 777-300 in te zetten, net als tijdens de zomerdienstregeling.

Ook de capaciteit op de route Kuala Lumpur-Jakarta wordt verhoogd door het inzetten van een Boeing 777-300 (vijf maal per week) en een Boeing 777-200 (twee maal per week). Voor wat betreft de routes van en naar Japan, wordt de inzet van een Boeing 747- passagierstoestel gecombineerd met een gecombineerd Boeing 747-passagiersvrachttoestel op de Tokio-route. Dit leidt tot een bescheiden toename in stoelcapaciteit naar deze zakelijke bestemming.

Midden-Oosten: handhaving positie met verhoogde frequentie op Teheran

Voor het eind van het winterseizoen staat de introductie van een zesde wekelijkse vlucht op Teheran gepland. KLM wil haar positie op de Dubai-route handhaven door het uitvoeren van twaalf wekelijkse vluchten met afwisselend een Boeing 777-200 en een Airbus 330-200.

Zuid-Amerika en de Nederlandse Antillen: seizoensafhankelijke capaciteit

KLM blijft vijf vluchten per week uitvoeren naar Panama. De dagelijkse lijnvluchtop Lima, uitgevoerd met een Boeing 777-200, blijft in vergelijking met de zomer en de vorige winter ongewijzigd. Het aantal vluchten op São Paulo wordt aangepast van zeven naar zes per week.

Tijdens de rustige periodes wordt de capaciteit op de routes naar de Nederlandse Antillen aangepast. De afgelopen zomer opgestarte vlucht tussen St. Maarten en Bonaire zal voor het grootse deel van de winter uitgevoerd blijven worden. Op de Paramaribo-route wordt de frequentie aangepast aan de seizoensgebonden vraag, met aan het begin en het eind van het seizoen vier wekelijkse vluchten en rond de kerstdagen zes wekelijkse vluchten, uitgevoerd met een MD11.

Afrika: aanpassingen naar boven en beneden waar nodig

Aangezien de economische crisis ook Afrika niet onberoerd laat, zal de capaciteit waar nodig worden aangepast. Zodra de benodigde verkeersrechten zijn verkregen wordt de dienst op Tripoli – een belangrijke bestemming voor de olieindustrie – uitgebreid tot een dagelijkse vlucht uitgevoerd door een Boeing 737. De lijndienst tussen Kilimanjaro en Dar es Salaam wordt omgezet in vijf wekelijkse vluchten, met een verhoging naar een dagelijkse vlucht rond de kerstperiode, uitgevoerd met een Boeing 777-200.

Entebbe gaat van vijf naar vier wekelijkse vluchten met een Boeing 777-200 en voor de dagelijkse lijndienst op Lagos wordt aan het begin en het eind van het seizoen in plaats van een Boeing 777-200 een Airbus 330 ingezet. Net als vorig jaar wordt het aantal vluchten op Kaapstad uitgebreid van vijf per week in de zomer tot één per dag in de winter, om zo in te spelen op de seizoensgebondenheid van deze bestemming.

Nu in Kenia de rust is weergekeerd, zal KLM, samen met partner Kenya Airways, twee dagelijkse vluchten aanbieden; een aanzienlijke toename van het aantal stoelen in vergelijking met vorige winter. Op de overige Afrikaanse bestemmingen blijft de capaciteit conform de zomerdienstregeling.

Noord-Amerika: de volgende stappen in de nieuwe joint venture

De Noord-Atlantische joint venture tussen AIR FRANCE KLM en Delta Air Lines is succesvol afgerond. Aangezien de vraag ten opzichte van vorig jaar nog steeds achterblijft, is het voor KLM noodzakelijk om haar capaciteit op de Noord- Atlantische routes naar beneden bij te stellen. Delta Air Lines en KLM bieden vanaf Amsterdam rechtstreekse vluchten aan naar 20 Noord-Amerikaanse bestemmingen. De nieuwe joint venture houdt ook in dat KLM haar lijndienst op

Atlanta op een later tijdstip zal uitvoeren. Inclusief de Delta Air Lines-lijndienst, biedt KLM tussen Amsterdam en Atlanta twaalf wekelijkse vluchten aan, waardoor vanaf Atlanta en Amsterdam goede overstapmogelijkheden zijn op aansluitende vluchten. Door het invoeren van codesharing op bestemmingen vanaf Delta’s hubs Atlanta en New York (JFK), kan KLM haar passagiers nieuwe bestemmingen en verbeterde aansluitingen bieden in de VS. Na de succesvol verlopen introductie afgelopen zomer, is Calgary (Alberta, Canada) nu ook opgenomen als nieuwe bestemming in de winterdienstregeling met vier wekelijkse vluchten, uitgevoerd met een Airbus 330-200.

Vlootvernieuwing

Vergeleken met afgelopen winter, is de wide bodyvloot van KLM uitgebreid met de derde en vierde Boeing 777-300. Deze toestellen worden ingezet op de intercontinentale routes. De komst van zeven nieuwe toestellen voor de Europese vloot is in lijn met het eerder ingezette vernieuwingsprogramma. Gedurende het winterseizoen worden er vijf Embraers 190 en twee Boeings 737-700 toegevoegd aan de KLM-vloot. Dit zal leiden tot respectievelijk de uitfasering van de Fokker 50 en het vervangen van de verouderde Boeing 737-toestellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS