Bijgewerkt: 20 april 2024

Winst voor het Hermann Wesselink College in debatwedstrijd 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: Edu Inen/HWC
12-12-2022

Debatteren, argumenteren, luisteren en redeneren; die vaardigheden doen de leerlingen van de Amstelveense middelbare scholen op tijdens de debatwedstrijden die georganiseerd worden door Rotaryclub Amstelveen-Amstel. In een debat tussen de havo-leerlingen van het Amstelveen College, Keizer Karel College en Hermann Wesselink College ging de laatstgenoemde er met de prijzen vandoor.

Het debattoernooi vond plaats in de aula van het Amstelveen College op 7 december 2022. De leerlingen werden begeleid door docent Bas van der Waarde. Ze gingen er goed voorbereid heen; de leerlingen hadden een training gehad van het Nederlands debatinstituut. En met succes: Gabrielle kreeg de prijs als beste debater. En het hele HWC-team was de winnaar van de avond!

Foto Amstelveen
(Foto HWC - 2022)

Het debattoernooi vond plaats in de aula van het Amstelveen College op 7 december 2022

'Moet de persvrijheid van juice-channels worden beperkt? Mensen vanaf zeventig jaar moeten zelf betalen voor een operatie aan heupen of knieën  en grote sportwedstrijden mogen vanaf nu uitsluitend nog plaatsvinden in landen waarin de mensenrechten niet geschonden worden.' Dat zijn voorbeelden van stellingen die centraal stonden in de laatste debatwedstrijd waaraan ongeveer 30 havoleerlingen hebben deelgenomen. 'Het was weer een ontzettend leuke avond'- stelt avondvoorzitter Edu Inen. Hij is als voorzitter Youth Service van Rotary club Amstelveen-Amstel bij de debatten betrokken. 'Zoals elke keer was het ook nu weer spannend welke school zou winnen. Dat is dus het Hermann Wesselink College geworden.'

Gedegen voorbereiding. Om de leerlingen voor te bereiden op de debatwedstrijd – waarbij de leerlingen vooraf wel de stellingen kennen, maar nog níet weten of ze vóór of tegen de stelling moeten pleiten – hebben ze een training gehad vanuit het Nederlands Debat Instituut. 'Dit is een professioneel instituut dat ook het bedrijfsleven en de overheid van trainingen voorziet in onderhandelen, leidinggeven en vergaderen. Kortom, een heel mooie en gedegen voorbereiding op de debatavond' -stelt Edu.

Bijzonder jurylid. Het debat werd op de voet gevolgd door een zevenkoppige jury. 'Naast een voorzitter waren drie juryleden afgevaardigd vanuit de scholen. De overige drie juryleden zijn aangedragen door onze Rotaryclub. Eén van hen verdient een bijzondere vermelding; dat is een gemeente raadslid van de gemeente Amstelveen die in een eerdere wedstrijd door ons verkozen was als beste debater. We hebben haar uitgenodigd om deze editie plaats te nemen in onze jury. Dat was absoluut een toegevoegde waarde' -aldus Edu Inen. Nieuwsgierig naar de debatten? Publiek is van harte welkom om te komen kijken. Meer informatie is te vinden op www.rotary.nl/amstelveenamstel/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.