Bijgewerkt: 27 november 2021

Wikipedia bestaat 10 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia
15-01-2011

Vandaag is het tien jaar geleden, dat vrijwilligers op een splinternieuwe website begonnen met het schrijven van een voor iedereen bewerkbare encyclopedie. Aanvankelijk alleen nog in het Engels, maar al snel ook in andere talen waaronder na slechts zes maanden (om precies te zijn op 19 juni) al in het Nederlands. De geboorte van Wikipedia was een feit.

Waren de resultaten eerst nog mager met veelal kleine artikeltjes die enkel summiere definities gaven, de website groeide snel en binnen een maand waren er meer dan duizend artikelen geschreven. De vijf eropvolgende jaren werden meer en meer taaledities gelanceerd en werd Wikipedia groter en diepgaander dan de traditionele referentiewerken. Eind 2005 stelden onderzoekers van Nature al vast dat Wikipedia bijna net zo correct was als de gerenommeerde Encyclopedia Britannica - en vaak veel uitgebreider.

10-jaar Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Wikipedia is 10 jaar online


De sleutel tot het succes? Iedereen kan de artikelen bewerken, en gezamenlijk komen de vrijwilligers tot steeds betere versies. In januari 2006 schreef Wikipediavrijwilliger Gareth Owen op zijn gebruikerspagina: "The problem with Wikipedia is that it only works in practice. In theory, it's a total disaster." (Het probleem met Wikipedia is dat het alleen in de praktijk werkt. In theorie is het een regelrechte ramp.)

Anno 2011 is Wikipedia één van de tien meest bezochte websites ter wereld: de site wordt iedere maand door meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd geraadpleegd, waarbij meer dan 10 miljard keer een pagina wordt opgeroepen. De website biedt directe toegang tot kwalitatieve en diepgaande informatie, gratis en zonder advertenties. In het afgelopen decennium heeft een grote en unieke vrijwilligersgemeenschap samengewerkt bij het schrijven van meer dan 17 miljoen artikelen in 270 talen.

Dankzij die inspanning krijgen steeds meer mensen over de hele wereld toegang tot vrije kennis. Alleen de Nederlandstalige Wikipedia levert momenteel al informatie over meer dan 650.000 onderwerpen.

Vandaag, 15 januari 2011, komt de Wikipediagemeenschap samen op meer dan 300 plaatsen verspreid over de planeet. Van een conferentie in New York tot de lancering van een schoolproject in Nairobi, overal wordt het tienjarig bestaan van de populaire encyclopedie gevierd. In Nederland gebeurt dit (in samenwerking met Beelden voor de Toekomst en het Amsterdam Museum, voorheen Amsterdams Historisch Museum) met een workshop voor culturele instellingen, een hackathon en een grote bijeenkomst in het AM.

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie waarvan de inhoud door iedereen mag worden bewerkt en hergebruikt. Het project is op 15 januari 2001 in het Engels gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. Wikipedia bestaat inmiddels in meer dan 250 talen.

Wereldwijd 100 duizend vrijwilligers houden meer dan 15 miljoen artikelen bij - en maandelijks komen meer dan 350 miljoen unieke bezoekers langs. De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 600 duizend artikelen en hoort in de top tien van de meest bezochte sites in Nederland en België. (De Engelstalige Wikipedia heeft 3,529,482 artikelen).

Over Wikimedia Nederland

Wikimedia Nederland ondersteunt binnen Nederland de activiteiten en doelstellingen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die Wikipedia beheert. Wikimedia werkt aan het bevorderen van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de vrijwilligers van de Wikimediaprojecten, zoals Wikipedia.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS