Bijgewerkt: 30 september 2023

Werkende ouders en gepensioneerden honderden euro's op achteruit

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
17-02-2013

Werkende ouders en gepensioneerden gaan er in 2013 honderden euro's op achteruit door fiscale wijzigingen. Dat signaleert Ton Heerts, voorzitter van de FNV In Beweging bij de aftrap van het invulseizoen van de FNV Belasting Service. De komende weken helpen ruim 5000 vrijwilligers weer 300.000 FNV leden bij het invullen van de inkomsten belasting en toeslagen.

Tot € 800,- per jaar extra belasting op aanvullend pensioen

Door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) is de belasting op de aanvullende pensioenen fors verhoogd. Voor gepensioneerden met hele gemiddelde pensioenen kan dit oplopen tot € 800 euro extra lasten per jaar. Volgens Heerts zijn de effecten van de WUL veel groter dan eerder verwacht: 'Door een stapeling van negatieve effecten zijn de extra kosten voor de gepensioneerden veel hoger dan bij de behandeling van het wetsvoorstel is voorzien.'

ouders Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Werkende ouders en gepensioneerden in Nederland gaan er in 2013 honderden euro's op achteruit door fiscale wijzigingen


'Arbeidsparticipatie vrouwen zal afnemen'

´Een andere fiscale maatregel zorgt ervoor, dat de arbeidsparticipatie van vrouwen stagneert´, aldus Heerts. Werkende ouders moeten weer meer bijdragen aan de kinderopvang, doordat er voor het derde jaar op rij wordt bezuinigd op de kinderopvangtoeslag.

Dit betekent, dat werkende ouders minder geld terugkrijgen. Heerts is bang, dat hierdoor meer vrouwen ervoor zullen kiezen om thuis te blijven, terwijl ruimschoots is bewezen, dat vrouwelijke arbeidsdeelname goed is voor de ontwikkeling van onze economie´.

Maximale teruggave € 1.800,- per jaar

Tamara Tamis, coördinator van de FNV belastingservice heeft een tip voor gezinnen, waar beide ouders werken en de kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. 'Veel mensen weten niet, dat ze recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze korting kan oplopen tot € 1.800,- per jaar.

De invullers van de Belasting Service kennen vele fiscale voordelen en helpen hun mede-leden graag om zoveel mogelijk geld terug te krijgen''. Daarnaast wijst Tamis erop, dat als het niet lukt om voor 1 april 2013 je aangifte te doen, je om uitstel kunt vragen. 'Het betalen van boetes is zo zonde van je geld'.


Loket 20 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Loket 20 in het raadhuis van Amstelveen


Amstelveense vrijwilligers van Loket 20

De Amstelveense vrijwilligers van Loket 20 staan er ook klaar om de grote hoeveelheid belastingaanslagen 2012 te behandelen. Deze gratis belastingservice is uitsluitend bedoeld voor de mensen met een minimum inkomen in Amstelveen.

Dit seizoen wordt de service uitgebreid:

- donderdag van 16.30 uur - 19.30 uur

- vrijdag van 9.00- 12.00 zitten er twee vrijwilligers

De bezoeken vinden plaats in het Raadhuis van Amstelveen Laan Nieuwer Amstel 1, 1182 JR Amstelveen bij loket 20. Afspraken worden telefonisch vastgelegd, telefoonnummer 06-47462588. Niet verschijnen op een afspraak kost u een boete van € 10,-.

Als extra service kunt u geholpen worden om vóór uw afspraak de noodzakelijke DigiD aan te vragen. DigiD is een persoonlijke handtekening die nodig is om de belastingaanvraag op te sturen. Een week na aanvraag ontvangt u thuis uw DigiD handtekening, die u meeneemt bij uw afspraak met Loket 20.

DigiD ochtenden:

Donderdag 21 en donderdag 28 februari zit in de Buurtkamer de vrijwilliger Pauline Groot om u daarbij te helpen. Inloop vanaf 10.00- 13.00 uur. De Buurtkamer, Van der Hooplaan 180, Amstelveen en het is bereikbaar met bus 170.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.