Bijgewerkt: 15 april 2024

Wereldprimeur voor KLM

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
04-04-2008

De KLM grondorganisatie kan nu ’live’ meekijken in de elektronische logboeken die tijdens een vlucht worden bijgehouden door cockpit- en cabinepersoneel. KLM is hiermee de eerste luchtvaartmaatschappij die digitale technologie inzet voor continu contact met de grondoperatie. Tot voor kort werd de papieren administratie pas na de landing verwerkt. Nu kan deze administratie elektronisch gedaan en verwerkt worden, ongeacht of het vliegtuig aan de grond staat of waar dan ook ter wereld vliegt.

Boeing 777-300 Amstelveenweb
(KLM - 2008)

Aankomst van het nieuwe KLM vliegtuig, de Boeing 777-300 op Schiphol. Een van de toepassingen aan boord van KLM's nieuwe Boeing 777-300 is de elektronische Aircraft Technical Log (e-ATL), die wordt gebruikt om de technische status van het vliegtuig op te nemen.


Een van de toepassingen in de nieuwste Boeing’s 777-300 is het elektronisch  logboek (e-ATL), waarin de technische staat van het vliegtuig wordt vermeld. Deze vervangt een papieren logboek. De nieuwe technische infrastructuur voorziet in continue informatie-uitwisseling met de grond. Dit betekent dat kleine reparaties zoals de vervanging van een stoel, gordijn, toilet, of leeslampje al tijdens de vlucht bekend zullen zijn op de grond en daardoor eerder gerepareerd kunnen worden. De cabinekwaliteit gaat daarmee omhoog doordat dit type kleine passagierongemakken sneller kan worden verholpen. Maar ook reparaties die voor de cockpit nodig zijn, kunnen sneller voorbereid en uitgevoerd worden waardoor technische vertragingen verder zullen verminderen.

“Voor het eerst in de geschiedenis kunnen we continue de mogelijke klachten volgen wanneer die tijdens een vlucht ontstaan. Als grond-team voelen we ons zo beter voorbereid en dat is een geweldig gevoel.” zegt Peter Somers Executive Vice President Engineering & Maintenance. 

Boeing 777-300 Amstelveenweb
(KLM - 2008)

Ruime zitplaatsen in de Boeing 777-300, met ingebouwde videoschermen


Een andere digitale toepassing is het e-Reporting systeem. Dit vervangt de papieren formulieren waarin elke onregelmatigheid van een vlucht - variërend van vermiste koffers, “no shows”, turbulentie tot een zieke passagier - wordt vastgelegd en verstuurd naar de grondorganisatie voor verdere actie. Deze automatisering van gegevensverwerking bespaart tijd aan boord en aan de grond; tijd die aan serviceverlening besteed kan worden.

De nieuwe digitale mogelijkheden zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met partners als vliegtuigbouwer Boeing en de Amerikaanse software specialist Ultramain. KLM investeert zelf in de ontwikkeling van deze innovatie omdat zij niet wil wachten totdat vliegtuigbouwers deze toepassingen standaard gaan aanbieden.

Op de 777-300 vloot zullen de vele nieuwe digitale mogelijkheden eerst alleen door KLM-personeel worden gebruikt. KLM verwacht deze later uit te breiden naar de gehele vloot en ziet breedbandmogelijkheden voor passagierstoepassingen zoals real time internet en e-mail.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.