Bijgewerkt: 18 april 2021

Werelddierendag 2020 op 4 oktober

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
03-10-2020

Werelddierendag is een internationale actiedag voor dierenrechten en -welzijn die jaarlijks wordt gevierd op 4 oktober, de feestdag van Franciscus van Assisi, de beschermheilige van de dieren.

De missie van Werelddierendag is 'het verhogen van de status van dieren om de welzijnsnormen over de hele wereld te verbeteren. Het opbouwen van de viering van Werelddierendag verenigt de beweging voor dierenwelzijn en mobiliseert deze tot een wereldwijde kracht om van de wereld een betere plek voor alle dieren te maken. Het wordt op verschillende manieren gevierd in elk land, ongeacht nationaliteit, religie, geloof of politieke ideologie. Door middel van een verhoogd bewustzijn en educatie kunnen we een wereld creëren waarin dieren altijd worden erkend als wezens met gevoel en waarin altijd rekening wordt gehouden met hun welzijn.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Kyra-kat rust uit in de tuin. De Europese Korthaar, in FIFe (Fédération Internationale Féline) en door de World Cat Federation de Europese genoemd, is een kattenras dat afkomstig is uit Zweden. De term is ook gebruikt als een uitgebreide manier om te verwijzen naar gewone huiskatten van Europa. Het ras heeft zich ontwikkeld uit de natuurlijke muizenjagers van Europa met de wens om de meest wenselijke persoonlijkheidskenmerken van de huiskatten te versterken. De ontwikkeling van de Europese Korthaar is vooral terug te voeren op de Falcat, een Afrikaanse kat. De Falcon Cat vertoont opvallende overeenkomsten met de huiskat qua bouw, schedel en tandpositie


Werelddierendag is ontstaan door de cynoloog (de studie van zaken met betrekking tot honden of huishonden) Heinrich Zimmermann. Hij organiseerde de eerste Werelddierendag op 24 maart 1925 in het sportpaleis in Berlijn, Duitsland. Meer dan 5.000 mensen woonden dit eerste evenement bij. Het evenement was oorspronkelijk gepland voor 4 oktober, om aan te sluiten bij het feest van de heilige Franciscus van Assisi, beschermheilige van de ecologie, maar de locatie was niet beschikbaar op die dag. Het evenement werd in 1929 voor het eerst verplaatst naar 4 oktober. Aanvankelijk vond hij alleen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjecho-Slowakije een aanhang. Elk jaar werkte Zimmermann onvermoeibaar aan de promotie van Werelddierendag. Uiteindelijk werd in mei 1931 op een congres van het Internationale Dierenbeschermingscongres in Florence, Italië, zijn voorstel om 4 oktober tot een universele Werelddierendag te maken unaniem aanvaard en als resolutie aangenomen.

Er wordt soms, ten onrechte, geciteerd dat Werelddierendag in 1931 begon op de conventie van ecologen in Florence, Italië, die de benarde situatie van bedreigde diersoorten wilden benadrukken. In Nederland is het net zo bekend als Moederdag en Valentijnsdag. Vandaag de dag groeit Werelddierendag uit tot een wereldwijd evenement dat de dierenbeschermingsbeweging verenigt, geleid en gesponsord door de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde dierenbeschermingsorganisatie Naturewatch Foundation sinds 2003.

Op 27 oktober 2006 heeft het Poolse parlement een resolutie aangenomen over de instelling van 4 oktober als Dag van het Dieren. In Argentinië wordt Animal Day al sinds 1908 gevierd, toen het werd geleid door Ignacio Lucas Albarracín, directeur van de Zoölogische Tuin en voorzitter van de dierenbeschermingsvereniging van Buenos Aires. Aanvankelijk werd de dag geobserveerd op 2 april, maar na de dood van Albarricín op 29 april 1926 werd hij verplaatst om samen te vallen met deze dag. Kijk ook rond op de websites: https://www.dierenbescherming.nl/ https://www.worldanimalday.org.uk/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.