Bijgewerkt: 5 december 2021

Wees bewust bij online spullen kopen buiten de EU

Nieuws -> Informatief

Bron: Ministerie van Economische Zaken
27-11-2019

Razend populair bij jongere (maar ook oudere) Nederlanders: producten online kopen bij grote platforms van buiten de EU. Maar zijn deze bestellingen behalve goedkoop, ook goed van kwaliteit, veilig en kun je je recht halen bij problemen? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) start daarom samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de online campagne: laatjenietinpakken.nl om jonge consumenten bewust te maken van deze nadelen en hun rechten. De campagne start vandaag op online en sociale media als Snapchat en Instagram.

Foto Amstelveen
(Foto/Bron Martijn Beekman/Ministerie EZ - 2018)

Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat


Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): 'Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Dat geldt zeker bij het online bestellen van bijvoorbeeld vaak spotgoedkope elektronica of make-up bij websites van buiten de EU. Dat is uiteindelijk iedereens eigen keuze. Maar naast betere regelgeving om oneigenlijke concurrentie van deze platforms met Nederlandse ondernemers aan te pakken, wil ik met deze campagne consumenten bewuster maken van bijvoorbeeld het brandgevaar van onveilige producten.'

De campagne Laat je niet inpakken! richt zich specifiek op jongere consumenten (16-24 jaar) die veel op sociale media zitten en online winkelen op platforms en webwinkels. Recent zijn binnen de EU nieuwe regels afgesproken, waarmee consumenten online beter worden beschermd. Zo moet bijvoorbeeld altijd bekend zijn of ze handelen met een particulier of bedrijf. In landen buiten de EU als China en de Verenigde Staten gelden bijvoorbeeld niet dezelfde regels voor productveiligheid of consumentenbescherming. De consument kan er daardoor niet vanuit gaan dat hij of zij even goed is beschermd als binnen de EU.

Betere samenwerking EU bij aankopen uit derde landen.  Voor een groot aantal producten, zoals elektronica, worden producenten uit derde landen per 2021 ook verplicht een aanspreekpunt te hebben in de EU. In EU-verband zijn verder afspraken gemaakt over productveiligheid, ook met Amerikaanse en Chinese platforms. Via deze Product Safety Pledge hebben zij toegezegd om bijvoorbeeld snel onveilige apparaten van online marktplaatsen te halen. Op initiatief van Nederland wordt tot slot in EU-verband gekeken naar de mogelijkheden om minimale veiligheidseisen te stellen aan apparaten die draadloos verbonden zijn met het internet zoals smartphones en thermostaten.

Tips voor kopen bij webwinkels buiten de EU. Kijk op de website van de webwinkel: of u garantie heeft op het product; of u het product kunt terugsturen; hoe u contact op kunt nemen met de verkoper bij vragen of klachten. Zoek op internet welke ervaringen mensen hebben met het product of de webwinkel. Bekijk bijvoorbeeld reviews. Vergelijk de prijs van een product van een webwinkel buiten de EU met de prijzen van andere aanbieders binnen de Europese Unie. Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Dan kan het zijn dat het product een andere kwaliteit heeft. Of dat het niet aan de Europese veiligheidseisen voldoet.  Controleer of u btw, invoerrechten of andere kosten moet betalenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.