Bijgewerkt: 3 maart 2024

Week van de Veiligheid 2012

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
08-10-2012

Gratis veiligheidscheck voor 10.000 winkels

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie verrichtte op 8 oktober 2012 met HBD-voorzitter Elrie Bakker, de eerste Veiligheidscheck in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk. In de Week van de Veiligheid (8 t/m 14 oktober 2012) start het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie met een actiecampagne voor meer veiligheid in de winkels.

Deze campagne, die loopt tot en met maart 2013, houdt in, dat bij 10.000 winkels in Nederland een gratis Veiligheidscheck wordt uitgevoerd. Met behulp van de  Veiligheidscheck kunnen winkeliers de veiligheid van hun winkel controleren.

veiligheid Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Het logo van de Week van de Veiligheid


De campagne onder het thema ‘Hoe veilig is uw zaak? Doe de veiligheidscheck!’ is bedoeld om winkeliers meer bewust te maken, wat zij zelf kunnen doen om de veiligheid in en rond hun winkel te vergroten. Dat kan al met eenvoudige maatregelen die relatief weinig tijd en investeringen vergen en toch veel opleveren. Dat gaat om zichtbare zaken, zoals de aanwezigheid van camera’s, een confrontatiemonitor (waarop de klant zichzelf kan zien), de aanwezigheid van huisregels, het gebruik van een afroomsysteem, of een overzichtelijke winkelinrichting.

Voor de Veiligheidschecks wordt samengewerkt met ROC’s die opleidingen verzorgen op het gebied van veiligheid. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de ondernemers krijgen veiligheidsadvies en de leerlingen doen nuttige praktijkervaring op. Onder begeleiding van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel voeren ROC-studenten de Veiligheidschecks in de winkels uit. Zij controleren de winkels op 12 belangrijke aandachtspunten.

Tot en met eind maart 2013 wordt bij in totaal 10.000 winkels een Veiligheidscheck uitgevoerd. In de Week van de Veiligheid worden winkels in de steden Rijswijk (8 oktober), Zwolle (9 oktober), Arnhem (10 oktober), Huizen en Bussum (11 oktober) gecheckt.  De campagne omvat ook een actiewebsite: www.hoeveiligisuwzaak.nl. Deze site biedt nadere informatie over de campagneplanning en over onder andere subsidieregelingen. Bovendien kan men de Veiligheidscheck ook downloaden, om zelf de quickscan uit te voeren.

Week van de Veiligheid: 8 t/m 14 oktober 2012

Elk jaar wordt  in week 41 de nationale Week van de Veiligheid gehouden (dit jaar van 8 tot en met 14 oktober). Doel van de week is, het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen en iedereen bewust te maken van zijn eigen rol en verantwoordelijkheden, als het gaat om veiligheid. Met de donkere wintermaanden voor de deur is week 41 daarvoor het aangewezen moment.

De ervaring leert, dat juist in de wintermaanden de criminaliteit -en het overvalgeweld in het bijzonder- stijgt. Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren en gemeenten organiseren in de Week van de Veiligheid een breed scala aan activiteiten om ondernemers en werknemers te stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt het initiatief en introduceert nieuwe campagnes om jong en oud op het belang van preventie te wijzen. De site www.deweekvandeveiligheid.nl  biedt een overzicht van alle activiteiten.

Een paar activiteiten in het kader van de Week van de Veiligheid:

-Maandag 8 oktober: Aftrapbijeenkomst security awareness training, Sassenheim

-Dinsdag 9 oktober: Start landelijke straatroofcampagnes, STC Rotterdam

-Woensdag 10 oktober: Presentatie horeca veiligheids-app, Amsterdam

-Donderdag 11 oktober: Lancering campagne om senioren weerbaarder te maken , RotterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.