Bijgewerkt: 14 juli 2024

Week van de Geschiedenis 2008

Nieuws -> Informatief

Bron: Week van de geschiedenis / Anno
23-09-2008

De Week van de Geschiedenis start op 11 oktober 2008 met meer dan 780 activiteiten De vijfde Week van de Geschiedenis die op zaterdag 11 oktober van start gaat, heeft een uitgebreider programma dan ooit. Meer dan 600 musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseren in totaal meer dan 780 activiteiten rond het thema ‘Verhalen van Nederland’.

Leuke, bijzondere, spannende en ontroerende activiteiten die een breed publiek laten kennismaken met onze geschiedenis. Het volledige programma is te zien op www.weekvandegeschiedenis.nl en te lezen in de programmakrant die vanaf vandaag gratis af te halen is bij alle deelnemende organisaties, bibliotheken en VVV-kantoren.

Geschiedenis Amstelveen
(© Spaarnestad Photo/Jan van Eijk - 2008)

Campagnebeeld Week van de Geschiedenis 2008


Vol programma In Groningen rijden speciale museumtreinen met verhalenvertellers aan boord, in Maastricht kunnen families het tegen elkaar opnemen in een spannende geschiedenisquiz, in Rotterdam is het Kampioenschap Sterke Verhalen Vertellen, Veenhuizen organiseert culinaire verhalenwandelingen, in het Rijksmuseum in Amsterdam kun je verschillende verhalentours maken, in Hooge Mierde (Noord-Brabant) is een middeleeuwse jaarmarkt en in Venray worden in verschillende kroegen historische verhalen verteld.

En dat is nog maar een klein deel van de ruim 780 activiteiten tijdens de Week van de Geschiedenis. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl is via een interactieve kaart te zien wat er allemaal in de buurt te doen is. Week van de Geschiedenisbus Tussen 11 en 19 oktober rijdt de Week van de Geschiedenisbus door heel Nederland. Deze promotiebus maakt een tocht langs programmaonderdelen van de Week van de Geschiedenis.

De bus start haar tocht op zaterdag 11 oktober om 12:00 uur in Amersfoort op het Onze Lieve Vrouwe Plein. Daar komen de verhalen letterlijk uit de lucht vallen. In de toren op het Onze Lieve Vrouwe Plein is namelijk een verhaal verstopt over een stadstimmerman in de 17e eeuw, zonder wiens optreden de toren reddeloos verloren was gegaan. Dat verhaal wordt door abseilers eindelijk naar beneden gehaald. Het ongelooflijke verhaal zal door wethouder van cultuur in Amerfoort, de heer Kruyt, voorgelezen worden. Er zit echter een fout in dit verhaal! Iedereen mag op zoek naar informatie in het archief van Amersfoort om deze fout op te lossen.   Week van de Geschiedenisprijs

Noorddammerlaan  Amstelveen
(F. Rosenberg collectie - 2008)

Landelijk tafereel uit 1910. Aan de andere kant van Noorddammerlaan in Bovenkerk bevond zich de tol. Links ziet u die van de Noorddammerlaan en midden voor ons is die van de Hand naar Leiden. Een prachtig landelijk tafereeltje, met kinderen op klompen en met schorten aan en zelfs in klederdracht


De organisatie die tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek met geschiedenis weet te boeien, wordt beloond met de Week van de Geschiedenisprijs (€5000). Tien organisaties zijn voor deze prijs genomineerd. Op de website www.weekvandegeschiedenis.nl staan filmpjes van hun activiteiten. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 18 oktober 2008 in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Kijk op www.nachtvandegeschiedenis.nl voor informatie over het programma en de kaartverkoop. Organisatie Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis 2008 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Week van de Geschiedenis 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door BAS Consultancy en de BankGiro Loterij.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.