Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Website vergelijkt gemeenten

Nieuws -> Informatief

Bron: VNG
23-12-2005

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten initieert een website waarmee inzichtelijke vergelijkingen tussen gemeentelijke prestaties mogelijk worden. Medio januari 2006 start www.watdoetjegemeente.nl
.

Samen met veertig pilotgemeenten heeft de VNG het afgelopen jaar aan de website gewerkt. Oftewel zo'n 10% van de bijna 400 gemeenten in Nederland doet van aanvang af in januari mee. Hier is bewust voor gekozen vanuit praktische overwegingen. Volgens voorzitter Wesseling van de pilotgroep van gemeenten is het vergelijken van de gegevens van honderden gemeenten niet gemakkelijk.

De website is onderdeel van het VNG-project Benchmarking; dit betekent het systematisch vergelijken van prestaties van organisaties. De vergelijkingen zijn interessant voor gemeenten, raadsleden en burgers. Gemeenten krijgen aanknopingspunten om prestaties op basis van de vergelijkingen te verbeteren. Daarnaast krijgen bijvoorbeeld inwoners inzicht in prestaties van gemeenten, hetgeen bijdraagt aan transparantie en publieke verantwoording van de prestaties van gemeenten.

Pilotgemeenten:

De pilotgemeenten maken strategische keuzen voor de bouw van het benchmarkinstrumentarium en leveren hiervoor gegevens aan, bepalen o.a. voor welke doelgroepen in eerste instantie de website wordt gebouwd en op welke terreinen nieuwe benchmarks behoren te komen.

Amstelveen
Amsterdam
Apeldoorn
Bergen op Zoom
Beverwijk
Boxtel
Castricum
Den Haag
Dordrecht
Ede
Epe
Haarlem
Harderwijk
s-Hertogenbosch
Landgraaf
Maassluis
Meppel
Nuenen
Nunspeet
Nijmegen
Papendrecht
Roosendaal
Schiedam
Tynaarlo
Wageningen
Wijchen
Woensdrecht
Zwolle

Onderstaande 100.000+ gemeenten leveren een bijdrage aan het project door aanlevering van gegevens voor de database.

Almere
Amersfoort
Arnhem
Eindhoven
Emmen
Enschede
Groningen
Haarlemmermeer
Maastricht
Tilburg
Utrecht
Zoetermeer

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.