Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Webinar van AmstelveenSpreekt over fake news

Nieuws -> Informatief

Bron: AmstelveenSpreekt
30-11-2020

Volg dit webinar op maandag 30 november 2020 via AmstelveenSpreekt.nl vanaf 19.45 uur en kijk mee naar de live-uitzending tussen de kerstbomen en kerststallen vanuit Life & Garden. Het officiële programma begint om 20.00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig, deelname is gratis. Fake news, een begrip dat actueler is dan ooit. Vanuit twee perspectieven wordt het onderwerp fake news belicht.

Schrijver, filosoof en theoloog Gerko Tempelman gaat in op ‘de waarheid’ in het tijdperk Trump. Sinds Donald Trump president werd, is het steeds vaker over fake news gegaan. Feiten, alternatieve feiten, fake news en post-truth: wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat? Want ook al is hij niet herverkozen, Donald Trump heeft vele mensen aan het denken gezet.

Foto Amstelveen
(Bron AmstelveenSpreekt - 2020)

De flyer van het webinar van AmstelveenSpreekt over fake news met politicoloog Peter Klerks en theoloog Gerko Tempelman


Peter Klerks, psycholoog, socioloog en schrijver van het boek ‘Door leugens verleid’ is kenner bij uitstek van gebruikte misleidingstechnieken door overheden, criminelen en bedrijven. Peter daagt uit tot debat; kunt u het zich veroorloven stiekeme misleiding te negeren? Laat je door Peter 30 november meenemen in de wondere wereld van methoden als neuromarketing, militaire misleiding en propaganda. Het officiële programma begint om 20.00 uur.

AmstelveenSpreekt tussen de kerststallen. Op 4 maandagavonden – 30 november en 7, 14 en 21 december 2020 – organiseert Amstelveen Spreekt Kerstevents in Life&Garden. In december staan 4 events gepland in Life&Garden Amstelveen. Het tuincentrum aan de Handweg is dan niet alleen open voor een echte kerstbomen verkoop, maar ook een pop-up tentoonstelling “kerststallen”. En elke maandag voor een podium voor AmstelveenSpreekt. Volg ons via de website, op social media en lokale media. Op de YouTube-kanaal van Amstelveen spreekt kunt u de videostream van de webinar op maandag 30 november 2020 bekijken.

Webinar? Webconferencing wordt gebruikt als overkoepelende term voor verschillende soorten online conferenties en samenwerkingsdiensten, waaronder webinars ('webseminars'), webcasts en webvergaderingen.

Fake news? Vals nieuws is valse of misleidende informatie die als nieuws wordt gepresenteerd. Het heeft vaak als doel de reputatie van een persoon of entiteit te schaden, of geld te verdienen met reclame-inkomsten. Zodra het in de pers gebruikelijk was, is de prevalentie van nepnieuws toegenomen met de opkomst van sociale media, met name de Facebook News Feed. Politieke polarisatie, post-waarheidspolitiek, bevestigingsvooringenomenheid en sociale media-algoritmen zijn betrokken bij de verspreiding van nepnieuws. Het wordt soms gegenereerd en gepropageerd door vijandige buitenlandse acteurs, met name tijdens de verkiezingen.

Het gebruik van anoniem gehoste nepnieuwswebsites heeft het moeilijk gemaakt om bronnen van nepnieuws te vervolgen voor smaad. In sommige definities omvat nepnieuws satirische artikelen die verkeerd worden geïnterpreteerd als echt, en artikelen die gebruik maken van sensatiezuchtige of clickbaitkoppen (een vorm van valse reclame, maakt gebruik van hyperlinktekst of een miniatuurlink die is ontworpen om de aandacht te trekken en gebruikers te verleiden).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.