Bijgewerkt: 6 december 2023

Wat is de betekenis van 2G en 3G?

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/RIVM/GGD
13-11-2021

Het Nederlandse demissionaire kabinet wil de regelgeving van 2G en 3G invoeren begin december 2021. De 2G-regel (Gevaccineerde Genezen) bepaalt dat alleen gevaccineerde en herstelde personen binnen mogen komen in overdekte ruimten en bij evenementen. Een negatief testresultaat is niet langer geldig voor toelating. Tot dusver wordt de 2G-regel toegepast in deelstaten van Duitsland zoals Saksen, Beieren, delen van Thüringen, facultatief in Hamburg en vanaf 15 november 2021 in Berlijn. Particuliere exploitanten van clubs, bars, bioscopen, restaurants of soortgelijke openbare ruimten kunnen ook op eigen initiatief besluiten de 2G-regel toe te passen.

Foto Amstelveen
(Bron YouTube - 2021)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Volgens de 3G-regel (Gevaccineerde Genezen Getest) wordt niet alleen toegang verleend aan gevaccineerde en herstelde personen, maar ook aan geteste personen. Dit betekent bijvoorbeeld bij een bezoek aan een restaurant of een kapper: Iedereen die niet volledig is gevaccineerd of niet wordt geacht te zijn hersteld, moet een snelle test of een PCR-test ondergaan. 3G plus: Toegang voor Gevaccineerde Genezen Getest en PCR-test.

Om ervoor te zorgen dat de samenleving na deze 3 weken weer zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open kan en het aantal besmettingen beheersbaar blijft, werkt het kabinet aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren en op de werkvloer. Ook wordt de mogelijkheid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G voorbereid. Dit kan pas in werking treden na instemming van het parlement.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.