Bijgewerkt: 28 maart 2024

Warmtemotor voor meer dan 800 woningen in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woningcorporatie Eigen Haard
30-01-2023

Energiebedrijf Eneco en woningcorporatie Eigen Haard willen de komende jaren honderden huishoudens in Amstelveen de kans geven om van het aardgas af te gaan. Ze hebben een contract ondertekend om 835 woningen aan te sluiten op het bestaande warmtenet van Eneco.

De bewoners van een aantal woongebouwen in het noordelijk deel van Amstelveen krijgen in 2023 een aanbod om aan te sluiten op het warmtenet. Als zij akkoord gaan, dan start het aansluiten in 2024. Naast een aansluiting op het warmtenet helpt de woningcorporatie bewoners met de overstap naar elektrisch koken, zodat de gasaansluiting helemaal verdwijnt.

Betaalbaar en duurzaam. 'We willen dat onze huurders betaalbaar wonen. Tegelijkertijd wordt duurzaam verwarmen steeds belangrijker. Daarbij willen we voor onze bewoners een veilige en betrouwbare techniek. In de buurt van de woningen ligt al een bestaand warmtenet van Eneco. Aansluiten op dit warmtenet is daarom de meest logische keuze. We gaan dit plan de komende tijd uitgebreid uitleggen aan onze huurders en met ze bespreken. Onze bewoners moeten goed weten waar ze aan toe zijn' - vindt Marnix Wentink, strategisch adviseur van Eigen Haard.

Foto Amstelveen
(Bron Eigen-Haard - 2023)

Vlnr.: Wybrand Pieksma (beleidsadviseur energietransitie Eigen Haard), Trude Buitenhuis (Bedrijfsontwikkeling Warmte en Koude Eneco), Bert Halm (was tot 31 december bestuursvoorzitter bij Eigen Haard), Casper Burger (beleidsadviseur energietransitie Eneco), Marnix Wentink (Concern- en voorraadstrategie Eigen Haard) en Manja Thiry (directeur Business Development Eneco)

Aansluiten op bestaand warmtenet. 'Eneco zet concrete stappen om Amstelveen te verduurzamen ‘We zijn daarom blij dat we met Eigen Haard een mooie oplossing hebben uitgewerkt voor hun huurders om woningen in de buurt van ons bestaande warmtenet de komende jaren aan te sluiten. Samen met Eigen Haard en de gemeente Amstelveen zorgen we bovendien dat dit met zo min mogelijk overlast voor bewoners en omwonenden gaat gebeuren. Voor een aantal buurten in Amstelveen Noord verwachten we daarover later dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven' -zegt Manja Thiry, directeur Warmte van Eneco. Eneco onderzoekt met de gemeente, Eigen Haard en andere gebouweigenaren verder hoe meer woningen en gebouwen op het warmtenet kunnen worden aangesloten.

Energietransitie Amstelveen. 'We zijn verheugd dat Eneco zoveel huizen van Eigen Haard kan aansluiten op het warmtenet. Het is een belangrijke stap in de lokale energietransitie. De ligging van de huizen ten opzichte van het bestaande warmtenet is gunstig. Dat biedt de huurders de kans op een gasloze en duurzame woning' -zegt Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid

Voordelen van het warmtenet. Met een aansluiting op het warmtenet en elektrisch koken zijn de woningen klaar voor de toekomst. Verwarmen met warmte is nu al duurzamer dan verwarmen met aardgas. Het levert een CO2-besparing op van 39%. Eneco werkt aan een verdere verduurzaming van het warmtenet en wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Bewoners hebben na aansluiting op warmte geen cv-ketel meer in hun woning. Dat maakt de woning een stukje veiliger en bewoners hoeven zelf niet meer te letten op het onderhoud van apparatuur.

Adressen in Amstelveen die Eneco en Eigen Haard willen aansluiten: Jeanne d'Arclaan 10-470, Eleanor Rooseveltlaan 31-253 (inclusief een VVE), Westelijk Halfrond 5-101, Westelijk Halfrond 243-369, Max Havelaarlaan 1-85, Max Havelaarlaan 229-313, Den Bloeyenden Wijngaerdt 9-223, Camera Obscuralaan 430-606.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.