Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Vuurwerk in huis? Voorkom een boete en lever het in!

Nieuws -> Informatief

Bron: Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland/Rijksoverheid
22-12-2020

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het afsteken van vuurwerk verboden. Om mensen in de gelegenheid te stellen om veilig afstand te doen van hun vuurwerk, kunnen inwoners (particulieren) uit Amsterdam, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen, Amstelveen en Aalsmeer (de VrAA) hun vuurwerk op 24 en 27 december zonder gevolgen inleveren bij in totaal 6 inleverpunten in Amsterdam en Uithoorn. 

De inleverpunten zijn makkelijk per auto te bereiken. Het vuurwerk dient veilig vervoerd te worden, dat wil zeggen zo veel mogelijk in de originele verpakking. Het is vanwege de veiligheid niet de bedoeling dat mensen met het openbaar vervoer (OV) naar het inleverpunt komen.  

Inleverlocaties op de volgende tijdstippen en locaties kan vuurwerk worden ingeleverd:

Donderdag 24 december 2020 10.00 uur tot 13.00 uur. Parkeerplaats Sporthallen Zuid aan het Burgerweeshuispad in Amsterdam Zuid

Donderdag 24 december 2020 14.00 uur tot 17.00 uur. Parkeerplaats Sportpark Voorland aan het Voorlandpad in Amsterdam Oost

Zondag 27 december 2020 10.00 uur tot 13.00 uur. Parkeerterrein achter de werf aan Volendammerweg 310 in Amsterdam Noord en parkeerterrein/Evenemententerrein Legmeer-West aan de Randhoornweg in Uithoorn

Zondag 27 december 2020 14.00 uur tot 17.00 uur. Parkeerplaats Sportcentrum Ookmeer aan de Dokter Meurerlaan in Amsterdam-Osdorp en P12A aan de Holterbergweg in Amsterdam Zuidoost

Inwoners van Amsterdam en de Amstellandgemeenten die nog vuurwerk hebben, kunnen dit op 24 en 27 december 2020 anoniem en zonder consequenties, op bovenstaande locaties inleveren. Dit geldt voor alle typen vuurwerk tot een maximum van 25 kilo per persoon.Veilig inleveren. De locaties zijn onder meer afgestemd met de Brandweer. Een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf is op de geselecteerde locaties en tijdstippen met een geprepareerde wagen aanwezig om het vuurwerk op een veilige manier in te nemen. Het bedrijf zal het vuurwerk vervolgens verpakken en het vervoer, de opslag en de uiteindelijke vernietiging organiseren. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn inleverpunten voor vuurwerk.

Schertsvuurwerk toegestaan met jaarwisseling. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is klein vuurwerk zoals sterretjes afsteken en knalerwten (categorie F1) wel toegestaan. Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken. Lees meer informatie Welk vuurwerk is tijdens jaarwisseling 2020-2021 verboden?

De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. Het is namelijk bijna niet mogelijk om een wensballon veilig op te laten. Wensballonnen zijn ook niet overal toegestaan. Neem daarom contact op met uw gemeente of wensballonnen zijn toegestaan en zo ja, houdt u aan de richtlijnen om geen brand te veroorzaken.

Soorten vuurwerk. De minimumleeftijd om vuurwerk te kunnen kopen is 12 of 16 jaar. Dit hangt af van het soort vuurwerk. Voor gevaarlijker vuurwerk is de leeftijdsgrens hoger. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke categorie het vuurwerk valt. De categorieën hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid. Er is ook vuurwerk, zoals fonteinen, waarvan er 2 soorten zijn: categorie F1 en categorie F2. Dit staat op de verpakking. De fonteinen van categorie 2 zijn gevaarlijker en dit jaar niet te koop. Lees ook: Welke boetes en straffen krijg ik voor het bezitten of afsteken van verboden vuurwerk?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.