Bijgewerkt: 6 oktober 2022

Vraag uw Europese ziekteverzekeringskaart aan

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Parlament
12-08-2017

U hebt tickets geboekt, dat romantische hotelletje bij de zee geboekt en de buurvrouw pas op de kat... dan is alles klaar voor de langverwachte vakantie. Vergeet u niet iets? Vraag uw Europese ziekteverzekeringskaart aan, voor het geval dat er iets misgaat.

Wat is de Europese Ziekteverzekeringskaart? Dit is een gratis kaart die toegang geeft tot medisch noodzakelijke, door de staat verleende, gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in één van de 28 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten (gratis in sommige landen) als mensen verzekerd in dat land. Kaarten worden uitgegeven door uw nationale zorgverzekeraar.

Foto Amstelveen
(Bron EU - 2017)

De European Health Insurance Card (EHIC)


Waarvoor is deze kaart niet bedoeld? De kaart dekt uitsluitend medische zorg die nodig is tijdens een verblijf in een ander EU-land. De kaart wordt dus niet uitgegeven om bewust een medische behandeling in een andere lidstaat te zoekenVerder is de kaart niet een alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt dus geen kosten, zoals een repatriëring naar uw thuisland. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om de kaart te ontvangen.  

Als u om een Europese ziekteverzekeringskaart vraagt, is uw zorgverzekeraar verplicht u een kaart te verstrekken, of een tijdelijk vervangingscertificaat als de kaart niet onmiddellijk leverbaar is. Als de zorgverzekeraar dit niet doet, kunt u in beroep gaan. Heeft u twijfels over uw rechten, of wil uw zorgverzekeraar u geen Europese ziekteverzekeringskaart geven, neem dan contact op met Uw Europa - Advies. Aanvraagformulier Europese Zorgverzekeringskaart

De European Health Insurance Card (EHIC) geeft u recht op medisch zorg in het buitenland, maar het betekent niet, dat u er niet voor hoeft te betalen. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar bepaalt vervolgens aan de hand van de door u afgesloten soort verzekering welke kosten voor uw eigen rekening zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.