Bijgewerkt: 2 december 2023

Voor het eerst sinds 29 jaar daalt de inflatie in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
04-08-2016

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in juli naar -0,3 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het eerst na december 1987 zijn goederen en diensten voor de consument goedkoper dan een jaar eerder. De woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2016 waren de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 2,4 procent. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2016)

Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) tussen 2010-2016


In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli 2016 was met 0,5 procent minder sterk. Dit had een verlagend effect op de inflatie. Ook goedkopere benzine en de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland drukten de inflatie. Daarentegen was kleding dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli 2015, wat een verhogend effect op de inflatie had.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt ook. Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in juli volgens deze maatstaf is uitgekomen op 0,3 procent. In de voorgaande twee maanden was dit 0,5 procent.

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone. Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen. De inflatie in Nederland volgens de HICP daalde fors, van -0,2 procent in juni naar -0,6 procent in juli. De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent naar 0,2 procent. Daarmee komt de inflatie in Nederland nog verder onder het niveau van de eurozone. Vooral duurdere voedingsmiddelen, alcohol en tabak verhoogden de inflatie in de eurozone.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De prijsstijging in juli 2016 was met 0,5 procent minder sterk. Dit had een verlagend effect op de inflatie


De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend, zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de prijsontwikkeling van huurwoningen. Omdat de huurstijging hoger is dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten, komt de Nederlandse inflatie volgens de CPI op dit moment iets minder laag uit dan volgens de HICP.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.