Bijgewerkt: 27 september 2022

Verteltheater met fabel van Aesopus voor kinderen in Bibliotheek Stadsplein Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
10-08-2017

Verteltheater 'De Bron' was afgelopen woensdagmiddag 9 augustus 2017 in bibliotheek Stadsplein Amstelveen voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Net als het verhaal de kinderen onlangs in bibliotheek Uithoorn boeide, werd er ook in Amstelveen knap geluisterd, gezongen, gekeken, nagedacht en geknutseld over de snelle haas die niet goed oplette. En over de langzame schildpad, hoe die – voetje voor voetje, stap voor stap – de hardloopwedstrijd kon winnen door wel op te letten. Zangeres Carla zong vooraf met de kinderen een liedje over wat dat is: opletten. De kinderen wisten goed dat als je met je hart oplet, je hoofd en je handen vanzelf meedoen! Erna werd er gekeken naar de spannende wedstrijd tussen beide dieren met als scheidsrechter de vos.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

'De haas en de schildpad' een illustratie door Arthur Rackham uit een editie van Caleb's Fables van 1912


Het verhaal is een fabel (verzonnen verhaal) geschreven door de dichter Aesopus (volgens de Grieks historicus Herodotos een zoon van een slaaf en verhaalverteller vermoedelijk in het oude Griekenland tussen 620 en 564 voor Christus) van 2500 jaar geleden. De haas denkt makkelijk te zullen winnen en spant zich totaal niet in. Onderweg komen ze halverwege langs een rond veld met kool en haas stopt om er wat van te snoepen. Daar wordt hij slaperig van en denkt gerust een dutje te kunnen doen. Als hij wakker wordt, heeft de schildpad de finish bijna al bereikt. En zo verliest de haas, ondanks een pijlsnelle eindspurt, toch de wedstrijd. Vos zegt: 'Jammer haas, je hebt verloren. Schildpad doet rustig aan en was er toch het eerst. Eerlijk is eerlijk.' Dat had haas echt niet verwacht. Hij weet zeker dat hij sneller loopt dan schildpad.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2017)

Het verteltheater in de Bibliotheek Amstelveen met 'De haas en de schildpad' op 9 augustus 2017. Conchita Willems-de Koster leest het leerzame verhaal van Aesopus voor


Toch weet hij dat vos gelijk heeft: wie het eerst over de streep komt heeft gewonnen. Haas lette niet op en schildpad hield dapper vol en won! De kinderen leefden zich goed in en hielpen elkaar met het uitleggen waarom haas had verloren. Het zelf knutselen van een bruine haas en een groene schildpad om als herinnering mee naar huis te nemen, was een feest. Niet alleen de kinderen, ook mama’s, papa’s, oma’s en een opa genoten van dit extra blij samenzijn in de bibliotheek. Want in de zomervakantie is er op de woensdagmiddagen om 15.30 uur fijn voorlezen in de kinderhoek!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.