Bijgewerkt: 26 september 2022

Verschillende tarieven voor bouwvergunningen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
12-08-2011

Nog steeds berekenen gemeenten extreem verschillende tarieven voor bouwvergunningen, de zogenoemde bouwleges. Vereniging Eigen Huis wil, dat het kabinet nu ingrijpt met een verplicht rekenmodel, verplichte transparantie en een maximumtarief.

 De extreme verschillen in tarieven voor een bouwvergunning (officieel: de ‘omgevingsvergunning bouwactiviteit’) zijn dit jaar nog verder toegenomen. Zo kost in Leiden een kleine bouwvergunning 35 euro, terwijl Lopik voor dezelfde vergunning 841 euro rekent. Bovendien zijn de gemeenten allesbehalve transparant over de onderbouwing van hun tarieven.

Het landelijk afgesproken rekenmodel voor transparante kosten wordt door gemeenten niet, of nauwelijks gebruikt. Slechts één op de zes gemeenten past het model toe. Hierdoor is het niet mogelijk om de enorme verschillen te verklaren. Vereniging Eigen Huis wil daarom, dat gemeenten gedwongen worden om te laten zien, waar de in rekening gebrachte kosten vandaan komen. Extreem hoge tarieven moeten bovendien worden ingedamd door invoering van een maximumtarief.

Stijging boven inflatie

Ieder jaar laat Vereniging Eigen Huis door Bouwleges.nl de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken voor drie categorieën: een dakkapel van 10.000 euro, een uitbouw van 45.500 euro en een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.

Gemiddeld genomen zijn de tarieven voor kleine verbouwingen met 1,7% gestegen, terwijl voor middelgrote verbouwingen de stijging 2,7% bedraagt. Nieuwbouwwoningen kennen daarentegen een opvallende stijging van 3,8%, ruim boven de inflatie.

Dakkapel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een nieuwe dakkapel creëert extra ruimte in een woning


Grootste stijgers

Per categorie zijn er grote stijgers en dalers. Lansingerland is in alle onderzochte categorieën de sterkste stijger en staat hiermee met alle bouwwerken in de top 10 van duurste gemeenten. Zo is het tarief voor een dakkapel daar met bijna 300% gestegen en betaalt de burger voor de aanvraag van een nieuwbouwwoning 150% meer dan vorig jaar. Andere sterke stijgers zijn onder meer Houten en Zaltbommel, die het tarief voor een dakkapel ruimschoots hebben verdubbeld en ook in de andere categorieën flink zijn gestegen.

Dalers

Er zijn echter ook flinke dalers. Bij de dakkapellen zijn dit Leiden (-79%), Zundert (-71%) en Beuningen (-64%). Bij de nieuwbouwwoningen zijn de grootste dalers Zandvoort (-52%), Hellevoetsluis (-28%) en Roosendaal ( 24%).

De goedkoopste en duurste gemeenten per categorie zijn:

- Dakkapel: Leiden 35 euro en Lopik 841 euro

- Uitbouw: Pekela 409 euro en Buren 2.410 euro

- Nieuwbouwwoning: Roosendaal 1.475 euro en Korendijk 6.067 euro

Tarieven voor bouwvergunningen in Amstelveen

De bouwvergunning qua naam is in Amstelveen per 1 oktober 2010 veranderd in omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt 25 losse vergunningen, zoals onder andere: aanlegvergunning, bouwvergunning, gebruiksvergunning, milieuvergunning, kapvergunning, steigervergunning (zowel de bouwsteiger als de aanlegsteiger), afvalbeschikking, ontheffing Flora- en Faunawet, ontheffing bestemmingsplan, natuurbeschermingswetvergunning, monumentenvergunning, in- en uitritvergunning, objectvergunning, reclamevergunning, sloopvergunning. Lees meer over de: omgevingsvergunning.

Procentuele stijging ten opzichte van 2010 in Amstelveen:

Omgevingsvergunning incl. welstand bouwactiviteit. € 10.000 bouwkosten excl. BTW*: 37,93%.

Omgevingsgunning incl. welstand bouwactiviteit. € 45.500 bouwkosten excl. BTW : 37,93%.

Omgevingsgunning incl. welstand bouwactiviteit. € 135.500 bouwkosten excl. BTW : 37,93%.

* Voor 2010 is bij deze categorie uitgegaan van een reguliere bouwvergunning in plaats van een lichte bouwvergunning, daar veel bouwactiviteiten, waar voorheen een lichte bouwvergunning voor moest worden aangevraagd, nu zijn vrijgesteld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.