Bijgewerkt: 16 april 2024

Verklaring van Vladimir Poetin en Xi Jinping in Moskou

Nieuws -> Informatief

Bron: Kremlin.ru
22-03-2023

Vladimir Poetin de president van Rusland en Xi Jinping de president van de Volksrepubliek China legden verklaringen af voor de pers op 21 maart 2023 in Moskou.

President van Rusland Vladimir Poetin: 'President Xi Jinping, Dames en heren, vrienden! We zijn oprecht blij de mogelijkheid om opnieuw in Rusland te ontvangen op staatsbezoek van onze beste vriend, president van de Volksrepubliek China, de heer Xi Jinping. Al onze onderhandelingen – gisteren en vandaag, in het formaat van tete-a-tete, in een smal formaat en met de deelname van delegaties - waren succesvol, gepasseerd in de warme, vriendelijke, constructieve sfeer.

Alleen door ons ondertekend dat de twee gezamenlijke beleidsverklaringen de speciale de aard van de Russisch-Chinese betrekkingen, die op het hoogste niveau liggen voor de hele geschiedenis van het ontwikkelingsniveau, zijn een voorbeeld van het heden uitgebreid partnerschap en strategische interactie. Rusland en China zijn gebonden door sterke banden van goed nabuurschap, wederzijdse bijstand, steun, vriendschap tussen onze volkeren. Actieve bilaterale dialoog wordt gehandhaafd op alle niveaus.

De voorzitter en ik de VRC staat voortdurend in contact. Naast bilaterale topontmoetingen we ontmoeten elkaar in de marge van internationale evenementen, we bespreken regelmatig per telefoon en videogesprekken kwesties van wederzijds belang. Dit stelt u in staat om oplossingen te vinden voor alle problemen in elke, zelfs in de meest moeilijke situaties, houd alle actuele kwesties onder persoonlijke controle bilaterale en internationale agenda.

Natuurlijk de prioriteit voor ons was en blijft het onderwerp handel en economie interactie, wat heel natuurlijk is, gezien het feit dat China stevig bezet positie van de belangrijkste buitenlandse handelspartner van ons land. Onze Staten door gecoördineerde inspanningen handhaven zij de hoge dynamiek van de onderlinge handel, die eind vorig jaar met 30 procent gestegen, een nieuwe het record is meer dan $ 185 miljard. En we kunnen het al. dit jaar om de mijlpaal van $ 200 miljard te overwinnen.

In de Joint verklaring over het plan voor de ontwikkeling van belangrijke gebieden van de economie samenwerking tot 2030 de taak om het volume te vermenigvuldigen handel in goederen en diensten, verdiepen van de banden op acht strategische richtingen, voornamelijk in financiële, industriële en technologische en transport- en logistieke gebieden. De regeringen van Rusland en China, de zakenkringen van onze twee landen moeten beginnen zonder te swingen de praktische uitwerking van de bepalingen van de Verklaring en het overeenkomen van een reeks maatregelen voor de uitvoering ervan, verzadigd met concrete, wederzijds voordelige initiatieven en projecten.

Een sterke stimulans voor ontwikkeling van handel en investeringssamenwerking is de uitbreiding van de praktijk verrekeningen tussen onze landen in nationale valuta. Resultaten in de eerste drie kwartalen van vorig jaar, het aandeel van de roebel en de yuan in de onderlinge handel de activiteiten hebben 65 procent bereikt en blijven groeien, waardoor we om de onderlinge handel te beschermen tegen de invloed van derde landen en negatieve trends op de wereldwijde valutamarkten.

Uiteraard in de loop van de onderwerpen van de samenwerking zijn tijdens de onderhandelingen uitvoerig besproken in de energiesector, die in een goed tempo beweegt. China trok zich terug in de leiders in de import van Russische olie, terwijl Rusland klaar is de ononderbroken olievoorziening te verhogen voor de behoeften van de Chinese economie.


rede vooruitzichten voor ook in de gassector wordt de Russisch-Chinese samenwerking geopend. In 2022 heeft Rusland het aanbod hiervan bijna anderhalf keer vergroot. brandstof in China door de kracht van de hoofdpijpleiding van Siberië, en Gazprom voldeed aan de wensen van zijn Chinese collega's en voldeed aan extra leveringen die verder gaan dan contractuele verplichtingen, wat natuurlijk spreekt over ons bedrijf als een verantwoordelijke leverancier en een betrouwbare partner.

Verdere exportgroei Russisch gas in China zal bijdragen aan de implementatie van de gevangene in januari intergouvernementele overeenkomsten over de aanleg van de gaspijpleiding in het Verre Oosten routes, evenals de uitvoering van het initiatief om een gaspijpleiding aan te leggen "Macht van Siberië – 2" door het grondgebied van Mongolië. We spraken in detail hierover hebben we met de Mongoolse kant alle afspraken Bereikt: dit wordt 50 miljard kubieke meter gas per jaar. Ik wil er ook op wijzen dat Rusland op de vierde plaats staat. over de levering van vloeibaar gas aan China, en natuurlijk de levering van LNG in de nabije toekomst zal uitbreiden.

Succesvol vooruitgang boeken interactie op het vreedzame atoom. Rusland helpt bij de bouw van kernenergie energiecentrales op Chinees grondgebied: werkt aan de bouw van blokken VII en VIII Tianwan kerncentrale en eenheden III en IV van de kerncentrale van Xudapu liggen op schema. Om het partnerschap op dit gebied te versterken, zal de uitvoering van de ondertekende in het kader van het bezoek van Rosatom en de Organisatie voor Atoomenergie China Lange Termijn Samenwerking Programma.

Wij hechten veel belang aan verdere versterking van de bilaterale industriële samenwerking. Chinees autofabrikanten zijn met succes actief op de Russische markt en breiden hun aanwezigheid. Er worden grote gezamenlijke projecten uitgevoerd in de burgerluchtvaartsector. en helikopterbouw, in non-ferrometallurgie, in ruimteverkenning, biotechnologie en farmaceutica, andere kennisintensieve gebieden.

Strategische richting van het Russisch-Chinese partnerschap is dit landbouw. Wederzijds de handel in landbouwproducten groeit in hoog tempo - vorig jaar met ruim 41 procent. Er is ruimte voor significante toenemende export naar China van vlees, graan en andere categorieën goederen.

Ik wijs hierop. In de context dat Rusland en China als geheel van plan zijn zich actief te ontwikkelen internationale transport- en logistieke corridors. Het idee is om intensiever gebruik van het potentieel van de Trans-Siberische en Baikal-Amoer spoorwegen, noordelijke zeeroute, trans-Aziatische meerbaans wegen, gezamenlijk hun stabiele werking garanderen, verhogen efficiëntie van vracht- en passagiersvervoer.

Om ervoor te zorgen dat het verhogen van volumes van tegemoetkomende goederenstromen verhogen we de doorvoer grensovergangen, we breiden de grensinfrastructuur consequent uit. Dus twee nieuwe grensoverschrijdende faciliteiten werden vorig jaar in gebruik genomen brug – auto in het gebied van Blagovesjtsjensk en spoorweg in de Joodse Autonome Regio van Rusland.

Traditioneel veelzijdig bilaterale humanitaire samenwerking is van aard. Na opname Anti-Covid-beperkingen beginnen geleidelijk terug te keren naar de gebruikelijke hoge dynamiek van culturele, wetenschappelijke, educatieve en toeristische uitwisselingen die in feite bijdragen aan de verdere verdieping van de vriendschap, wederzijds begrip en oprechte sympathieën tussen Russen en Chinezen Burgers.

Ik wil u eraan herinneren dat 2022-2023 uitgeroepen tot de jaren van Russisch-Chinees in onze landen samenwerking op het gebied van fysieke cultuur en sport. Geïmplementeerd het plan van gebeurtenissen - er zijn er meer dan 600 - die de sferen van massa bedekken, kinder- en jeugd- en studentensport, sportwetenschap, hogere sporten prestaties en paralympische sporten.

En natuurlijk wachten we af. Een delegatie Chinese atleten in het voorjaar van volgend jaar in Kazan op het International Multisport Tournament "Games of the Future" innovatieve sporten. In deze wedstrijden is de fysieke activiteit wordt gecombineerd met digitale en wetenschappelijke elementen. We hebben het over over een veelbelovend initiatief dat jongeren aantrekt, dat we kon promoten samen met Chinese vrienden en in dit ze werden uitgenodigd om de tweede Spelen te organiseren. in het land.

Bij het bespreken van relevante internationale en regionale problemen geconstateerd bij de voorzitter China, dat voor de meesten van hen de opvattingen van Rusland en China samenvallen of heel dichtbij. Er was een toename van spanningen in veel regio's van de wereld, de opeenstapeling van conflicten en crisispotentieel in de mondiale politiek en economie. Wij zijn we zien dat de praktijk van het gebruik van onwettig, politiek onwettig gemotiveerde sancties en andere beperkingen, gebruik van andere middelen oneerlijke concurrentie in de economische strijd.

Geschonden schijnbaar onwrikbare principes: niet-inmenging in interne aangelegenheden, de rechten van landen op een soeverein ontwikkelingsmodel, vrijheid van handel, toegang naar moderne technologie en zelfs naar onderwijs. En in deze context verzetten Rusland en China zich sterk tegen dat staten of blokken legitieme belangen dienen te schaden andere landen om militaire, politieke en economische voordelen.

Natuurlijk hebben we negeerde de situatie rond Oekraïne niet. Wij geloven dat velen van de bepalingen van het door China voorgestelde vredesplan zijn in overeenstemming met de Russische aanpak en kan worden beschouwd als basis voor een vreedzame regeling wanneer het zal klaar zijn in het Westen en in Kiev. Tot nu toe is dit echter we zien geen bereidheid van hun kant. Bovendien, alleen ik geïnformeerd: terwijl de voorzitter en ik de kwestie bespraken de mogelijkheid om het Chinese vredesplan uit te voeren, en de president van de Volksrepubliek China besteedde veel aandacht aan zijn vredesinitiatieven. in de loop van ons een-op-een gesprek gisteren werd het het is bekend dat het VK door de mond van het plaatsvervangend hoofd van het ministerie van Defensie van dit het land kondigde niet alleen de levering van tanks aan Oekraïne aan, maar ook shells met verarmd uranium.

Het lijkt erop dat het Westen echt besloten om oorlog te voeren met Rusland tot de laatste Oekraïner – niet meer in woorden, maar in daden. Maar ik wil graag in dit verband, op te merken dat als dit alles gebeurt, dan zal Rusland gedwongen worden dienovereenkomstig te reageren. Hebben met het oog op het feit dat het collectieve Westen al begint met het gebruik van wapens met een nucleaire component.

Ik wil benadrukken dat Rusland en China streven naar een onafhankelijke en zelfredzame externe Beleid. We werken in solidariteit aan het creëren van een rechtvaardiger en een democratische multipolaire wereldorde, die gebaseerd zou moeten zijn op over de centrale rol van de VN, haar Veiligheidsraad, het internationaal recht, de doelstellingen en de beginselen van het VN-Handvest.



Wij vinden het belangrijk en om nauwe coördinatie te blijven handhaven in het kader van de Shanghai samenwerkingsorganisaties en BRICS, om samen te werken met de "Groep" twintig", APEC en vele andere multilaterale platforms en, natuurlijk om inspanningen te blijven leveren om integratieprocessen te koppelen in het kader van de EAEU en het Chinese initiatief "One Belt, One Road" met het oog op de vorming van een grotere Euraziatische in de toekomst Partnerschap.

Tot slot ik wil de heer Xi Jinping en iedereen nogmaals bedanken. Chinese vrienden voor productief teamwork, uiten vertrouwen, dat de tijdens het bezoek gemaakte afspraken zullen dienen om het versterken van de Russisch-Chinese vriendschap, zal bijdragen aan het welzijn en de welvaart van onze landen en volkeren. Bedankt voor uw aandacht.'

Xi Jinping: 'Beste President Poetin, beste vrienden van de pers, goedenavond. Heel gelukkig samen om president Poetin te ontmoeten. Allereerst wil ik om president Poetin te bedanken voor zijn werk aan mij en aan de Chinezen de delegatie heeft traditionele gastvrijheid en een warm welkom. Drie jaar later Ik ben terug in Moskou met mijn eerste sinds mijn herverkiezing aan het presidentschap van de Volksrepubliek China door een buitenlands bezoek en een staatsbezoek naar Rusland.

Binnen tien jaar president Poetin en ik onderhouden nauwe banden, we zijn in contact over strategische vraagstukken en vruchtbare stimuleer strategische samenwerking tussen de twee landen. Gewoon bij ons zeer openhartige, vriendelijke en productieve onderhandelingen vonden plaats met president Poetin. Er werd van gedachten gewisseld over de bilaterale agenda, evenals actuele kwesties van internationale, regionale schaal, van wederzijds belang. Een aantal belangrijke nieuwe kwesties zijn bereikt overeenkomsten.

We hebben een overeenkomst ondertekend verklaring over de verdieping van de alomvattende partnerschapsbetrekkingen en strategische betrokkenheid bij het ingaan van een nieuw tijdperk, en gezamenlijke verklaring over het ontwikkelingsplan voor de belangrijkste gebieden Chinees-Russische economische samenwerking voor de periode tot 2030, schetste een plan voor de verdere ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen en samenwerking op alle gebieden in de nabije toekomst. Er is een solide pakket documenten over samenwerking ondertekend.

De Voorzitter en ik Poetin vatte samen de resultaten van de ontwikkeling van bilaterale betrekkingen samen. In de afgelopen tien jaar, en hebben afgesproken dat De Chinees-Russische banden zijn veel verder gegaan dan de bilaterale betrekkingen en zijn van vitaal belang voor de moderne wereldorde en het lot van de mensheid. Bilaterale contacten en samenwerking wordt in alle richtingen bevorderd op basis van de beginselen van goed-nabuurschap, vriendschap en wederzijds voordelige samenwerking.

In de nieuwe geschiedenis De partijen zullen ruimdenkend en vooruitziend zijn. het beoordelen en ontwikkelen van de Chinees-Russische betrekkingen, waardoor een grotere bijdrage aan de vooruitgang van de mensheid. Sinds het begin van het verleden de veelzijdige praktische samenwerking tussen de twee jaar is vruchtbaar uitgevoerd. China en Rusland, dat zeer stabiel is, complementariteit en veerkracht.

Over tien jaar de handelsomzet groeide met 116 procent, waardoor niet alleen de materiële basis van de bilaterale betrekkingen aanzienlijk te versterken; maar ook om een belangrijke impuls te geven aan de sociaal-economische ontwikkeling van beide Landen. Zo'n waardevol resultaat is voor ons niet eenvoudig. De Voorzitter en ik Poetin stemde ermee in om de uitgebreide planning aan de top te intensiveren niveau, toename handel in energie, hulpbronnen en elektrische producten, verhogen de stressbestendigheid van kettingen productie en levering van beide kanten, samenwerking uitbreiden op het gebied van informatietechnologie, digitale economie, platteland economie en handel in diensten, om complementaire en de parallelle ontwikkeling van de traditionele handel met groeiende industrieën, de continuïteit van de grensoverschrijdende logistiek blijven waarborgen en vervoer.

We hebben unaniem vastgesteld dat dat het belangrijk is om de fundamenten van culturele en humanitaire uitwisselingen te versterken, om zusterstadrelaties tussen provincies en regio's, intensivering contacten zustersteden, effectief jarenlang samenwerken op het gebied van fysieke cultuur en sport, om gunstige voorwaarden voor wederzijdse reizen van burgers van de twee landen.

Er werd gesteld dat China en Rusland zullen als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad blijven samenwerken met de internationale gemeenschap om de fundamentele normen krachtig te handhaven internationale betrekkingen op basis van de doelstellingen en beginselen van het Handvest VN.

We zullen versterken samenwerking in het kader van multilaterale structuren, met inbegrip van de SCO, BRICS, G20, bevorder echt multilateralisme en bijdragen aan het herstel van de wereldeconomie na de pandemie periode, om constructieve kracht op te bouwen in de vorming van een multipolaire wereld en het verbeteren van het mondiale bestuur, door een grotere bijdrage te leveren wereldwijde voedselzekerheid, energiezekerheid veiligheid en continuïteit van productie- en toeleveringsketens, samenwerken om een community op te bouwen met een gedeelde toekomst Mensheid.

Vorige maand China's standpunt over politieke regeling gepubliceerd in China van de Oekraïense crisis. Ik wil benadrukken dat volgens de Oekraïense Wij laten ons onwankelbaar leiden door de doelstellingen en beginselen van het Handvest. VN, we houden ons aan een objectieve en onpartijdige positie, actief verzoening en het herstel van de onderhandelingen te bevorderen. Onze positie is gebaseerd op over de essentie van de kwestie en de waarheid. Wij zijn altijd voor vrede en dialoog, sta stevig aan de goede kant van de geschiedenis.

Ik tel mee nauwe contacten onderhouden met president Vladimir Poetin in verschillende vormen ten behoeve van een dynamische en langdurige ontwikkeling van de Chinees-Russische betrekkingen. Hartelijk dank voor uw aandacht.'

De 12-puntenvoorstel van China

1. Respect voor de soevereiniteit van alle landen

2. De mentaliteit van de Koude Oorlog opgeven

3. Stoppen met vijandelijkheden

4. Vredesbesprekingen hervatten

5. Het oplossen van de humanitaire crisis

6. Bescherming van burgers en krijgsgevangenen

7. Kerncentrales veilig houden

8. Strategische risico's verminderen

9. Faciliteren van graanexport

10. Stoppen met unilaterale sancties

11. Industriële en toeleveringsketens stabiel houden

12. Bevordering van wederopbouw na conflicten



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.