Bijgewerkt: 5 maart 2024

Verkiezing: uw favoriete Duitse woord in onze taal

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
30-10-2009

Het novembernummer van Onze Taal, dat vandaag verschijnt, is een themanummer over de verhouding tussen het Nederlands en het Duits. Wat zou onze taal zijn zonder de grote zustertaal Duits?

We mogen dan veel woorden uit het Engels gebruiken, ook van onze oosterburen lenen we naar hartelust. Er is één groot verschil: de Duitse leenwoorden lijken breder geaccepteerd. Verre van fremdkörper dus, deze salonfähige woorden.

Welke Duitse woorden zijn u het dierbaarst? Zijn dat veelvoorkomende woorden als sowieso, überhaupt en rücksichtslos? Of woorden die doen denken aan de Duitstalige cultuur (schlager, lederhose, glühwein)?

Zijn ze bij voorkeur kort (schwung, tschüs, kirsch), of juist lang (schwarzwalderkirschtorte, fingerspitzengefühl, hineininterpretieren)? Klik ze aan op de pagina over Duits bij Onze Taal. Onder de deelnemers verdeelt de redactie van Onze Taal tien exemplaren van de Van Dale taalgids Duits eten & drinken en drie van het Contrastief woordenboek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.