Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Verbod schadelijke gewasbeschermingsmiddelen voor bijen

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
29-05-2013

De Europese Commissie heeft besloten de toepassing te verbieden voor gewasbeschermingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor bijen. Het verbod geldt op alle gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn.

Bijen van levensbelang voor gewasbestuiving

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken had hier op aangedrongen. Dijksma: 'Dit is een belangrijk besluit. Bijen zijn van levensbelang voor de gewasbestuiving en daarmee voor onze voedselvoorziening.'

Het gaat om: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin, zogenoemde neonicotinoïden . Gebruik op gewassen zoals maïs, koolzaad, erwt en bloeiende siergewassen en granen wordt verboden, of beperkt.

bijen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Hoewel het lenteweer is niet elke dag optimaal, de bijen van het bijenpark van de Imkervereniging Amstelland aan Langs de Akker 1 in Amstelveen zijn gelukkig erg actief


Particulier gebruik van deze middelen wordt totaal verboden. Bij professioneel gebruik worden uitzonderingen gemaakt voor toepassingen, waarbij bijen niet met deze middelen in aanraking komen. Zoals toepassingen onder glas, op wintergranen, spuittoepassingen die na de bloei worden gebruikt en gewassen die worden geoogst voordat ze tot bloei komen.

De toelatingen van de gewasbeschermingsmiddelen op basis van de 3 neonicotinoïden worden op 30 september 2013 ingetrokken, of aangepast. Het verbod op het verhandelen en gebruiken van behandeld zaad voor gewassen die voor bijen aantrekkelijk zijn, gaat in op 1 december 2013.

Staatssecretaris Dijksma heeft het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden(Ctgb) gevraagd de hiervoor noodzakelijke aanpassingen van Nederlandse toelatingsbesluiten conform het besluit van de Europese Commissie door te voeren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.