Bijgewerkt: 24 juli 2024

Veel mensen zijn opgelicht bij het kopen via internet

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
26-08-2015

Het aandeel slachtoffers van online koopfraude is gestegen tussen 2012 en 2014. Andere vormen van cybercrimedelicten zoals hacken en identiteitsfraude zijn daarentegen afgenomen. Hoogopgeleiden zijn het vaakst de dupe van cybercriminelen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Steeds meer mensen zijn wel eens opgelicht bij het kopen via internet. In 2014 kreeg 3,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder hiermee te maken; in 2012 was dit nog 2,7 procent. Deze stijging van bijna 90 duizend slachtoffers kwam niet alleen, doordat er steeds meer mensen online shoppen. Ook mensen die al langer via internet aankopen doen, werden vaker opgelicht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het aandeel slachtoffers van online koopfraude is gestegen tussen 2012 en 2014


In vergelijking met 2012, werden echter minder mensen de dupe van hacken en identiteitsfraude. Bij beide cybercrimevormen gaat het om een daling van ongeveer 100 duizend personen. Mensen krijgen minder vaak te maken met hackers die inbreken, of inloggen op een e-mailaccount. De afname bij identiteitsfraude komt vrijwel geheel door de afname van skimming.  Banken hebben de laatste jaren skimmen bemoeilijkt door de magneetstrip op een betaalpas te vervangen door een chip en door betaalpassen standaard uit te schakelen buiten Europa.

Hoogopgeleiden krijgen vaker met identiteitsfraude en hacken te maken dan laagopgeleiden, ook als er rekening mee wordt gehouden dat ze vaker actief zijn op internet. Dat hoogopgeleiden vaker de dupe zijn van koopfraude komt, doordat zij vaker online shoppen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.