Bijgewerkt: 29 maart 2024

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 geldt een avondklok in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Tweede Kamer
21-01-2021

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 2021 een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer op 21 januari 2021 mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Tijdens de avondklok is het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends buiten te zijn. De avondklok geldt tot 10 februari 2021 04.30 uur.



Formulieren. Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zullen ook de formulieren beschikbaar komen.

Andere maatregelen. Naast de avondklok treft het kabinet meer maatregelen om besmettingen te laten dalen, de verspreiding van de huidige en de nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Het kabinet vraagt mensen bovendien om zo veel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken en zo min mogelijk andere mensen te ontmoeten. Voor meer informatie, zie 'Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten'.

Een avondklok (curfew in het Engels) is een bevel, waarbij een tijd wordt vastgesteld gedurende welke bepaalde voorschriften gelden. Doorgaans is het de tijd gedurende welke personen binnenshuis moeten blijven. Een dergelijk bevel kan door de overheid worden uitgevaardigd, maar ook door de eigenaar van een huis aan de personen die in het huishouden wonen. Een au pair krijgt bijvoorbeeld gewoonlijk een avondklok, die bepaalt wanneer hij of zij 's avonds moet terugkeren naar het huis van het gastgezin. Avondklok is een veelgebruikt controle-element in het krijgsrecht, maar avondklok kan ook worden ingevoerd voor de openbare veiligheid in geval van een ramp, pandemie of crisis.

Het woord curfew 'avondklok' komt van de Oudfranse uitdrukking 'couvre-feu', wat 'vuur bedekken' betekent. Het werd later in het Middel-Engels overgenomen als 'curfeu', wat later het moderne 'avondklok' werd. De oorspronkelijke betekenis verwijst naar een wet van William the Conqueror (1028-1087) of Willem de Veroveraar die bepaalde dat alle lichten en vuren bij het luiden van een klok van acht uur gedekt moesten worden om de verspreiding van destructief vuur binnen gemeenschappen in houten gebouwen te voorkomen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.