Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Vanaf 4 september 2021 zijn er belangrijke wijzigingen voor reizigers naar Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-09-2021

Vanaf zaterdag 4 september 2021 zijn er een aantal belangrijke wijzigingen voor reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland (terug)reizen. Diverse landen zijn aangewezen als hoog risicogebied of als zeer hoog risicogebied. Lees voor u terugreist naar Nederland goed het reisadvies van het land, waarvandaan u reist. Daar vindt u alle maatregelen die voor u gelden bij terugkeer.

Wijzigingen landen binnen de EU. Binnen de EU worden Duitsland en Hongarije aangewezen als hoog risicogebieden. Dit betekent dat reizigers uit deze gebieden een coronabewijs moeten kunnen tonen wanneer ze naar Nederland reizen. Een coronabewijs is een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve test. Vanaf 6 september gaat de verplichting van het coronabewijs in. Lees alle actuele reisadviezen op Nederland wereldwijd  

Wijzigingen landen buiten de EU. Vanaf 4 september worden de Verenigde Staten, Israël, Kosovo, Montenegro en Noord-Macedonië aangewezen als zeer hoog risicogebied. Het EU-inreisverbod geldt dan weer. Reizigers uit deze gebieden kunnen Nederland alleen inreizen als ze volledig gevaccineerd zijn of onder een andere uitzondering van het EU-inreisverbod vallen. Ook moeten zij zich vanaf 4 september houden aan de verplichte quarantaine van 10 dagen. Pas vanaf 6 september geldt voor hen dat ze alleen naar Nederland mogen reizen met een bewijs van een negatieve test. Een herstelbewijs of een bewijs van volledige vaccinatie is dan niet meer genoeg.

Libanon wordt per 4 september aangewezen als hoog risicogebied. Ook daar geldt het EU-inreisverbod weer. Alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn of onder een andere uitzondering vallen kunnen Nederland inreizen. Daarvoor hebben ze wel een coronabewijs nodig.

Foto Amstelveen
(Bron ECDC - 2021)

Gecombineerde indicator: 14-dagen kennisgevingspercentage, testpercentage en testpositiviteit, bijgewerkt op 2 september 2021 door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (European Centre for Disease Prevention and Control)


Wijzigingen ‘variantlanden’. Vanaf 4 september zijn er geen ‘variantlanden’ meer: zeer hoog risicogebieden met een zorgwekkende virusvariant. Voor zestien landen in Zuid- en Midden-Amerika en Zuid-Afrika golden de afgelopen tijd extra maatregelen. Deze landen vallen vanaf 4 september onder de hoog risicogebieden of zeer hoog risicogebieden. Het gaat om Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay (aangewezen als hoogrisicogebied); en Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Suriname, Venezuela en Zuid-Afrika (aangewezen als zeerhoogrisicogebied).

Reizigers die volledig gevaccineerd zijn, mogen vanaf 4 september vanuit deze landen de EU inreizen. Ook verdwijnt de dubbele testplicht. Wel moeten deze reizigers zich houden aan de overige maatregelen zoals een verplicht coronabewijs (test-, herstel,- of vaccinatiebewijs), de gezondheidsverklaring (bij reizen met vliegtuig) en in sommige gevallen de verplichte thuisquarantaine.

Meer informatie. Verblijft u nu in het buitenland en wilt u (terug) naar Nederland? Controleer dan deze checklist voordat u vertrekt. Wilt u weten of u in quarantaine moet? Check dan Reizentijdenscorona.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.