Bijgewerkt: 26 september 2023

Vanaf 2021 vaccin tegen het HPV-virus ook voor jongens

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
27-09-2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft besloten dat het vaccin tegen het HPV-virus ook beschikbaar wordt voor jongens. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen. Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus en peniskanker krijgen. 'Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes zoals keelkanker. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming', zegt Staatssecretaris Blokhuis.

Hoogste opkomst. Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar; 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48% voor beide vaccins. Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. 'De tussentijd hebben we nodig om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren. Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.' - aldus Blokhuis.

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen - 2018)

Paul Blokhuis (ChristenUnie) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blokhuis de leeftijd, waarop alle kinderen het vaccin krijgen naar 9 jaar. Dit kan ook goed ingepast worden met andere vaccinaties die kinderen op die leeftijd krijgen. Degenen die het vaccin hebben gemist krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen, wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Menselijke papillomavirus infectie (HPV infectie) is een infectie door menselijk papillomavirus (HPV). De meeste HPV infecties veroorzaken geen symptomen en lossen spontaan op. Bij sommige mensen blijft een HPV infectie aanhouden en resulteert in wratten of precancereuze laesies (abnormale cellen die geassocieerd worden met een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker). De precancereuze laesies verhogen het risico op baarmoederhals-, vulva-, vagina-, penis-, anus-, mond- of keelkanker. Bijna alle baarmoederhalskanker is te wijten aan HPV; met twee soorten, HPV16 en HPV18, die goed zijn voor 70% van de gevallen. Tussen 60% en 90% van de andere kankers die hierboven genoemd zijn, zijn ook verbonden met HPV. HPV6 en HPV11 zijn veel voorkomende oorzaken van genitale wratten en laryngeale papillomatose (een zeldzame medische aandoening, waarbij goedaardige tumoren (papilloma) zich vormen langs het spijsverteringskanaal).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.