Bijgewerkt: 27 september 2022

Update van Rijkswaterstaat werk in verband met verbreding A9

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijkswaterstaat
26-07-2021

30 juli – 2 augustus 2021: Keizer Karelweg ter hoogte van A9 en aansluitende wegen dicht. Vanaf vrijdag 30 juli 2021 20.00 uur tot maandag 2 augustus 2021 5.00 uur zijn de Keizer Karelweg ter hoogte van de A9, de op- en afritten 5 (Amstelveen-Stadshart) en de Burgemeester Rijnderslaan, afgesloten. Aannemer VeenIX past dit weekend het kruispunt op de Keizer Karelweg aan naar een Diverging Diamond Interchange (DDI) kruispunt. Het verkeer wordt met gele bebording omgeleid via de Beneluxbaan en op- en afrit 4 (Ouderkerk aan de Amstel). De extra reistijd is circa 10 minuten. Meer informatie: Bezoekerscentrum Rijkswaterstaat

Nieuwe verkeerssituatie Keizer Karelweg vanaf 2 augustus. Vanaf maandag 2 augustus 2021 05.00 uur is er een nieuwe verkeerssituatie op de Keizer Karelweg in Amstelveen, ter hoogte van de A9. Verkeer van noord naar zuid Amstelveen en andersom en automobilisten op de op- en afritten 5 en de Burgemeester Rijnderslaan, krijgen te maken met deze nieuwe verkeerssituatie.VeenIX legt in het weekend van vrijdag 30 juli tot maandag 2 augustus 2021 een Diverging Diamond Interchange (DDI) aan. Dit is een ander kruispunt dan dat het verkeer gewend is. In onderstaande animatie leggen we het uit. Op een DDI rijden automobilisten een stukje in tegengestelde richting waardoor minder verkeerslichten nodig zijn om het verkeer te laten doorstromen. Het voordeel van een DDI is dat deze op minder ruimte, evenveel verkeer als op het oude verkeersplein op de Keizer Karelweg kan verwerken. Hierdoor heeft VeenIX ruimte om de verdiepte ligging van de A9 te bouwen en kan het verkeer blijven doorstromen. Een DDI is maatwerk, daarom is een rijsimulator ingezet waarmee de nieuwe verkeerssituatie vooraf is getest door bewoners van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Bron Rijkswaterstaat - 2021)

DDI, ook wel een dubbele crossover diamantuitwisseling (DCD) genoemd


Nieuwe verkeerssituatie oefenen op rijsimulator. Wilt u een keer oefenen met een rijstimulator zodat u goed voorbereid de weg op gaat? Kom dan naar ons bezoekerscentrum Amstelveen Inzicht op het Stadsplein 103 in Amstelveen (boven boekhandel Venstra en de bibliotheek, ingang boekhandel Venstra). Inzicht is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Heeft u geen tijd om naar Inzicht te komen maar wilt u wel proefrijden? Via deze link rijdt u over de DDI vanachter uw beeldscherm.Een divergerende (gevlochten) diamantuitwisseling (DDI), ook wel een dubbele crossover diamantuitwisseling (DCD) genoemd, is een soort diamantuitwisseling waarbij de twee verkeersrichtingen op de niet-snelwegweg kruisen naar de andere kant op beide zijden van de brug bij de snelweg. Het is ongebruikelijk omdat het verkeer op het snelwegviaduct (of onderdoorgang) nodig heeft om even aan de andere kant van de weg te rijden dan wat gebruikelijk is voor de jurisdictie. De cross-over "X"-secties kunnen ofwel kruispunten met verkeerslichten zijn of eenzijdige viaducten om zonder te stoppen boven de tegenoverliggende rijstroken te rijden, om een non-stop verkeersstroom mogelijk te maken wanneer het verkeer relatief schaars is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.