Bijgewerkt: 18 april 2024

Tweede Kamer steunt hogere inkomensgrens voor corporatiewoningen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
27-11-2013

De Tweede Kamer wil een hogere inkomensgrens voor corporatiewoningen. Zij steunde een motie om de huidige grens van 34.229 euro op te trekken naar 38.000 euro en minister Blok naar Brussel te sturen om te praten over een toekomstige grens van 43.000 euro. Een groot succes voor de Woonbond die er vijf jaar lang op heeft gehamerd, dat de lage inkomensgrens grote en onaanvaardbare problemen veroorzaakt.

Volgens de motie mogen woningcorporaties voortaan 20% van de vrijkomende woningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de € 34.229 en € 38.000 (prijspeil 2012). Dat betekent, dat woningzoekenden die in 2012 niet meer dan € 38.000 verdienden nu in aanmerking kunnen komen voor een sociale huurwoning, wat in 2014 neerkomt op ruim € 39.000.

De woningen die volgens de motie toegewezen mogen worden aan huurders met een inkomen tussen € 34.229 en € 38.000 hebben een huurprijs tussen de € 536 en € 681. Woningen met een lagere huurprijs blijven voor de laagste inkomens bestemd. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Dat is prima, omdat de laagste inkomens duidelijk veel moeite hebben om huren van meer dan € 550 te betalen.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een huurflat van woningcorporatie Eigen Haard in Westwijk, Amstelveen


De inkomensgrens voor sociale huurwoningen is sinds januari 2011 van kracht. Onderzoeksbureau RIGO voorspelde, dat op de middellange termijn maar liefst 650.000 huishoudens met een bescheiden middeninkomen tussen wal en schip zouden raken als gevolg van deze grens. Zij konden niet meer in de sociale huursector terecht, maar verdienen te weinig voor een dure huur- of koopwoning.

Bij het meldpunt Ikwilookwonen.nl van de Woonbond hebben zich 5.000 gedupeerden van de inkomensgrens gemeld. Starters die nergens terecht kunnen, te klein wonende gezinnen, ouderen die niet kunnen verhuizen naar een (kleinere) seniorenwoning, chronisch zieken en gehandicapten die niet naar een aangepaste woning toe kunnen. Maar ook zelfstandigen met een onzeker, of wisselend inkomen die niet terecht kunnen op de koopmarkt, of op de particuliere huurmarkt, en gescheiden ouders op zoek naar passende en betaalbare woonruimte.

De Woonbond heeft er vertrouwen in, dat de gesignaleerde problemen zullen afnemen met de maatregelen die de Tweede Kamer nu voorstelt. Met name door het combineren van een hogere grens met het verruimen van de mogelijkheid van corporaties om woningen vrij toe te wijzen.

Paping: ‘Als minister Blok echt serieus wil, dat de doorstroming op de woningmarkt weer op gang komt zal hij haast moeten maken met zijn bezoek aan Brussel.’ De motie voor een hogere inkomensgrens werd gesteund door PvdA, ChristenUnie, SP, CDA, PVV, 50-Plus, GroenLinks, PvdD en Bontes.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.