Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Tropische 12de Amstellandag deel 2

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Arista Bee Research
05-06-2018

Zondag 3 juni 2018 organiseerde de Stichting Beschermers Amstelland voor de 12de keer de Amstellanddag. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan het eeuwenoude cultuurhistorische landschap, waar de Amstel zich als een lint doorheen slingert en dat tot diep de stad Amsterdam insteekt. Het eerste deel van de reportage eindigde bij Villa Oldenhoff in Abcoude. In dit tweede deel wordt de rest van de tocht die de redactie maakte door het Amstelland weergegeven.

Na vertrek vanaf Villa Oldenhoff reden de redactieleden weer terug naar Amstelveen langs het riviertje Bullewijk en de Voetangelweg in Abcoude in de polder van Rondehoep Oost. Het is een prachtig gebied met vele boerderijen en aan de andere kant van de rivier ook met mooie nieuwe woonhuizen. De Rondehoep, vroeger ook wel de Rijke Waver genoemd, is een polder en stiltegebied in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Noord-Holland, ten westen van Amsterdam Zuidoost en ten oosten van de Amstel en behoort tot de gemeente Ouder-Amstel.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Heerlijk rustig rijden langs het riviertje Bullewijk


Midden in de polder ligt een weidegebied van 165 hectare dat sinds juli 2006 wordt ingericht en beheerd als weidevogelgebied als onderdeel van het herinrichtingsproject Amstelland. De waterhuishouding van het gebied zal zodanig worden veranderd, dat het waterpeil hoger wordt dan in het omringende land. Dit is gunstig voor de weidevogels. Eigenaar en beheerder van dit gebied is de stichting Landschap Noord-Holland. Het noorden van de polder wordt doorsneden door de snelweg A9. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben in februari 2010 besloten de Rondehoep polder aan te wijzen als gebied dat gebruikt kan worden om bij dreigende overstromingen water op te vangen (een calamiteitenberging). In een dergelijk geval zal de polder opzettelijk onder water gezet met gemiddeld circa 50 cm water. Dijkjes moeten de bewoners van de polder beschermen tegen het water.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De rijksweg A9 is goed afgeschermd en er is bijna geen lawaai te horen in de polder
Let op de man die 'supt' = stand up paddle board


Hopelijk komt het nooit zo ver, maar omdat het klimaat ook in Nederland verandert, wordt het warmer met veel buien en extra regenwater. De vraag is of de rivier Amstel al dat overtollige water straks kan afvoeren richting de zee. Onderweg reden veel sportfietsers op de smalle weg langs de Amstel en soms levert dit gevaarlijke situaties op, aangezien de wielrenners regelmatig denken dat zij alles mogen.

Uiteindelijk bereikten de redactieleden hun doel: de jubilerende Imkervereniging Amstelland, want die vierde haar 40 jarige bestaan. De Bijenhouders Vereniging Nieuwer-Amstel is opgericht rond 1930 en heeft een regionale functie en vanaf 1978 is de naam gewijzigd naar Imkervereniging Amstelland. Hun ongeveer 135 leden komen uit de wijde omgeving, zoals Aalsmeer, Amsterdam, Uithoorn en natuurlijk Amstelveen. Alle leden zijn hobby imkers met passie voor het leven van bijen en een grote belangstelling voor de natuur, maar uiteraard willen ze ook hun honing verkopen, want het is een dure hobby. Het Bijenpark in Amstelveen is gelegen aan Langs de Akker 1 en heeft een oppervlakte van ongeveer 1700 m². Dit is verdeeld in een overdekte bijenstal van 70 meter en een tuin met 30 plantenperken, met een diversiteit aan bloemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het bord van de jubilerende Imkervereniging Amstelland en een pop met een imkermasker
ontvangt de bezoekers bij de ingang van het bijentuin


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Henk Kooij, secretaris van de Imkervereniging, ontvangt de bezoekers bij het verenigingsgebouw
met zijn eigen honing die speciaal voor vandaag in de aanbieding is


In het nieuws wordt veel gesproken over de bijensterfte die alle bijenvolken in de wereld bedreigt. De meest schadelijke ziekte wordt bij de bijen veroorzaakt door een mijt: Varroa destructor en wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van het verlies van bijenvolken, met name in de winter. Onbehandelde volken sterven vaak binnen 2 jaar aan de gevolgen van de snel groeiende Varroapopulatie. 'Varroamijten werden voor het eerst ontdekt in Zuidoost-Azië in de Westerse bijenvolken in ongeveer 1904, maar zijn nu aanwezig op alle continenten behalve Australië. Tijdens de jaren 80 breidde de mijt zich snel uit in Europa, de VS en Zuid-Amerika. De Westerse honingbij is nog niet in staat om te gaan met deze mijt die afkomstig is van een andere Aziatische bijensoort, namelijk de Apis cerana. De Apis cerana leeft al sinds duizenden jaren met de Varroamijt en heeft geleerd te leven met de mijt' - staat op de website van Arista Bee Research. Het is een stichting die is opgericht na een jaar van intensieve voorbereidingen en die volledig gericht is op het aanpakken van een van de grootste problemen voor de Westerse honingbij - de parasitaire mijt Varroa destructor.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

BartJan Fernhout de voorzitter van de Vereniging Aristabee Research
vertelt over het Varroa Resistentie Teelt en Selectie Programma


De heer BartJan Fernhout onderzoeker en Program Director van de Arista Bee Research was ook in het bijenpark van de Imkervereniging Amstelland aanwezig en gaf extra informatie om het probleem beter te begrijpen en over het bijenproject. 'In de Verenigde Staten zijn we druk bezig met het opzetten van een teeltcentrum voor Varroaresistente honingbijen, in nauwe samenwerking met Bob Danka van de United States Department of Agriculture (USDA) in Baton Rouge (verstrekken van sperma van voorgeselecteerde volken van de USDA en financiële ondersteuning), Danielle Downey van de non-profit organisatie Project Apis m. (financiële en administratieve ondersteuning) en David Thomas van de Hawaii Island Honey Company (infrastructuur, personeel en financiële ondersteuning).'


Vergeet niet de video te bekijken!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In de bijentuin zijn insectenvriendelijke planten die genoeg nectar en stuifmeel aan de bijen kunnen bieden


Op de website van Arista Bee research staat onder meer: 'Er is speciaal voor het project een laboratorium gebouwd op het Grote Eiland van Hawaï, want op Hawaï is er een lang seizoen dat ons in staat stelt om per jaar meerdere generaties bijen te telen. Er zijn 200 kleine volkjes, waarin wij onze geïnsemineerde koninginnen huisvesten en er zijn 600 grote kasten voor onze teelt- en darren leverende koninginnen. Al deze volken worden gevolgd via de in eigen beheer ontwikkelde software ‘Queenbase’. Daarnaast heeft David Thomas alle koninginnen in zijn (duizenden) honing producerende volken vervangen door koninginnen uit het teeltprogramma. De voortgang die is geboekt in het programma is veelbelovend en geeft ons ook veel informatie voor ons Europese teeltprogramma (en vice versa).'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is heerlijk weer om nectar te verzamelen, dus de bijen hebben een drukke dag. Nectar is een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd en wordt uitgescheiden door honingklieren van de bloem en bevat glucose, fructose en sacharose. Honingbijen verzamelen de nectar en splitsen de sacharose in fructose en glucose. Nectar bevat tevens kleine hoeveelheden proteïnes, vitamines en diverse smaakstoffen. Deze hoeveelheden verschillen per plantensoort en hierdoor smaakt bijenhoning van verschillende plantensoorten niet hetzelfde


Het eerste proefproject in Nederland om Varroaresistente bijen te telen is dus in Amstelveen gestart en op Marken bij de Stichting Buckfast Marken en Buckfast Teeltgroep 'Flevo' gaat de ontwikkeling door, waar de zogenaamde Buckvast bijen worden verder geteeld en verspreid. De buckfastbij is het product van kruising uit meerdere ondersoorten Westerse honingbij, waarbij geselecteerd en geteeld is op kwaliteiten als zachtaardigheid, trage zwermdrift en rustige honingraat-zit. Dit kruising- en selectiewerk is begonnen door broeder Adam in de benedictijner Abdij van Buckfast in Engeland.

De Varroamijt creëert een gat in het pantser van de bij en verzwakt hiermee de bij direct door het opzuigen van hemolymfe ('insectenbloed'). Daarnaast kunnen virussen en bacteriën dit gat binnendringen en ziekten en zelfs een voortijdige dood van de bijen veroorzaken. Tot nog toe worden bijenvolken hiervoor chemisch behandeld, maar dit is arbeidsintensief en heeft wisselende resultaten. De behandeling kan bovendien residuen achterlaten en heeft niet alleen invloed op de mijten, maar kan ook schadelijk zijn voor de bijen zelf. Onbehandelde bijenvolken sterven vaak binnen 2 jaar aan de gevolgen van de snelgroeiende Varroamijt populatie. De Varroamijt wordt daarom beschouwd als de belangrijkste oorzaak van het verlies aan bijenvolken in de winter. Lees het hele verhaal in de Blog van Arista Research News.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Imker Harry Pijnenburg geeft uitleg over het proefproject dat in Amstelland is gestart om een gezondere
Varroa-resistente honingbij te telen, in samenwerking met imkers, instituten en universiteiten


Na het uitvoerige gesprek met de heer Fernhout vertelde op een afgeschermd deel van het bijenpark, imker de heer Harry Pijnenburg over het proefproject tegen de Varroamijten dat die avond in Amstelveen zou worden gestart en liet zien hoe dat in de praktijk gebeurt. Het was heel interessant te zien en vernemen hoe de imkers dit enorme wereldwijde probleem proberen een halt toe te roepen. Hopelijk hoeven wij niet allemaal in de toekomst handmatig de bloemen met een kwastje te bestuiven, of dit door mini-bijen-drones te laten doen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Veel auto's en fietsen staan al voor de ingang van de Amsteltuin om drie uur 's middags


De redactieleden maakten na het spannende en interessante bijenverhaal nog een rondje door het bijenpark. Gelukkig werden zij niet gestoken door een bij, want men vertelde dat zolang je niet in de aanvliegroute van de bijen staat, je niet bang hoeft te zijn voor een bijensteek. Het volgende doel was vanaf de bijentuin de weg over te steken naar de Amsteltuin, om daar de hitte te ontvluchten en in de schaduw van een boom af te koelen met een glaasje ‘Bruisende Genieten’ of te wel een glas bruisende rosé.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Alle plekken in de schaduw zijn bezet


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Amsteltuin wijnen zijn erg lekker en er staat een lange rij om ze te kopen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is een gezellige bijeenkomst geworden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het terras in de Amsteltuin zit ook vol


De Amsteltuin begon eerst als wijngaard, maar na verloop van tijd werd er ook vier dagen per week een Dagbestedingsproject voor senioren bij geopend. Regelmatig hebben zij een open dag en zo ook vandaag tijdens de Amstellanddagen. Veel mensen hadden hetzelfde idee, want de wijnen hebben wel de namen: Witte- Bruisende- en Rode Genieten, maar het is ook echt genieten. Dankzij Jan Schake en Tieke Roose de eigenaren, maar ook de vele vrijwilligers, verliep deze zomerse dag in de Amsteltuin op rolletjes en dat was te merken, want de tuin zat vol mensen die kwamen voor een glaasje en/of een rondleiding.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Door vrijwilligers worden groepjes mensen in de wijngaard rondgeleid en geven informatie over het bijwerken van de wijnstokken en hoe de druiven tot groei komen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Deze druiventros, heel erg vergroot, ziet er op dit moment nog magertjes uit, maar in september-oktober zijn het dikke druiventrossen vol heerlijk sap om wijn van te maken!


Na een gesprek met Jan Schake en een rondje tussen de wijnranken met piepkleine druiventrosjes, beëindigde de redactie de Amstellandtocht om zelf te genieten van een heerlijk glaasje Hongaarse wijn uit de streek Villány. Maar daarna begon de arbeid pas echt, want nu moest nog een selectie worden gemaakt uit de 360 foto’s en 12 GB video om voor u, bezoeker van Amstelveenweb.com een impressie te maken. Tot de 13de Amstellanddag in 2019!


Hier kunt u terug naar Deel 1
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.