Bijgewerkt: 14 juli 2024

Trilplaat goed voor cara patienten

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Wikipedia
19-10-2006

De vereniging Cara-Fit ontving onlangs een donatie van 5.500 euro van het Schipholfonds. Cara-Fit zal het geld gebruiken voor de aanschaf van een trilplaat.

Zij hebben ontdekt dat een bijkomend effect van de plaat is dat het de ademhaling bij cara patiënten aanzienlijk verbetert. Het Schipholfonds schenkt in het derde kwartaal van dit jaar in totaal achtduizend euro aan drie verschillende Amstelveense verenigingen. Naast Cara-Fit zijn dit RBCA Recreatie Biljartclub Amstelveen die duizend euro ontvingen en COV, Christelijk Oratorium Vereniging, Amstelveen die 1.500 euro in ontvangst mochten nemen.

Landelijk gaat het om 139.988 euro en 47 instellingen en organisaties actief op maatschappelijk, cultureel of sportief gebied in de omgeving van Schiphol. Amsterdam Airport Schiphol schenkt ieder jaar een bedrag aan Het Schipholfonds en deze stichting, met een onafhankelijk bestuur, kent op haar beurt donaties toe aan de hand van statuten en vooraf gestelde criteria. Donaties komen uitsluitend ten goede aan instanties en organisaties zonder winstoogmerk en van collectief belang.

Voor het indienen van aanvragen voor een donatie in het vierde kwartaal 2006 is de sluitingsdatum 1 november 2006.

Wat is CARA?

COPD is een afkorting van de Engelse term 'Chronic Obstructive Pulmonary Diseases', dit betekent chronisch (langdurig) obstructieve longziekte (er is dus een obstructie in de longen). Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen bronchitis en longemfyseem. Deze term is een specificatie van de oude term CARA, wat 'Chronische A-specifieke Respiratoire Aandoening' betekent. CARA omvat behalve de bovengenoemde aandoeningen ook astma. Aangezien deze ziekte een andere oorzaak heeft, valt ze buiten de COPD-groep.

In 90% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken. Hoe dit proces precies verloopt is nog niet bekend. Uiteindelijk krijgt 10-20% van de rokers COPD. Het is niet voorspelbaar wie COPD krijgt en wie niet, er is geen link met de rookgewoonten. De meeste COPD-patiënten zijn ouder dan 40 jaar.

Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm, het welbekende rokerskuchje, en soms een fluitende ademhaling. Bij sommige patiënten verloopt de ziekte mild, bij anderen kan er sprake zijn van een snel verergerend beeld. Soms wordt de patiënt zo benauwd, dat de dagelijkse bezigheden als aankleden en een stukje lopen al teveel zijn. De ziekte kan ernstig invaliderend zijn.

Externe links: COPD startpagina

Cara-Fit Amstelveen: Bors van Waverenstraat 62, 1181 SN Amstelveen


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.