Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Toespraak van Greta Thunberg op de Klimaattop van de VN

Nieuws -> Informatief

Bron: U.N. Climate Action Summit/Wikipedia
25-09-2019

Climaatactiviste Greta Thunberg, 16, richtte zich maandag 23 september 2019 op de Klimaattop (U.N. Climate Action Summit) van de V.N. in New York City. Hier is het volledige afschrift van Thunbergs toespraak, beginnend met haar antwoord op een vraag over het bericht dat ze voor wereldleiders heeft:

'Mijn boodschap is dat we u in de gaten zullen houden. Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou terug op school moeten zijn aan de andere kant van de oceaan. Toch komen jullie allemaal naar ons jonge mensen voor hoop. Hoe durven jullie!

Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. En toch ben ik een van de gelukkigen. Mensen lijden. Mensen gaan dood. Hele ecosystemen storten in elkaar. We staan aan het begin van een massale uitsterving en het enige waar je over kunt praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei. Hoe durft u!

Al meer dan 30 jaar is de wetenschap kristalhelder…. Hoe durf je nog steeds weg te kijken en hier te komen zeggen dat je genoeg doet, terwijl de politiek en oplossingen die nodig zijn nog steeds nergens in zicht zijn. Je zegt dat je ons hoort en dat je de urgentie begrijpt. Maar hoe verdrietig en boos ik ook ben, dat wil ik niet geloven. Want als je de situatie echt zou begrijpen en toch zou blijven nalaten te handelen, dan zou je slecht zijn. En dat weiger ik te geloven.

Het populaire idee om onze uitstoot in 10 jaar tijd te halveren geeft ons slechts 50% kans om onder de 1,5 graden [Celsius] te blijven, en het risico van onomkeerbare kettingreacties die buiten de menselijke controle liggen. Vijftig procent kan voor u aanvaardbaar zijn. Maar die cijfers omvatten geen omslagpunten, de meeste feedbacklussen, extra opwarming verborgen door giftige luchtvervuiling of de aspecten van rechtvaardigheid en klimaatrechtvaardigheid. Ze rekenen er ook op dat mijn generatie honderden miljarden tonnen van uw CO2 uit de lucht zuigt met technologieën die nauwelijks bestaan. Een risico van 50% is dus gewoonweg niet aanvaardbaar voor ons – wij die met de gevolgen moeten leven.

Om een kans van 67% te hebben om onder een temperatuurstijging van 1,5 graden te blijven – de beste kans die het [Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering] geeft – had de wereld 420 gigaton CO2 over om terug te stoten op 1 januari 2018. Vandaag de dag is dat cijfer al gedaald tot minder dan 350 gigaton.Hoe durf je te doen alsof dit kan worden opgelost met ‘business as usual’ en enkele technische oplossingen? Met de huidige emissieniveaus is dat resterende CO2-budget in minder dan 8 ½ jaar volledig verdwenen. Er zullen hier vandaag geen oplossingen of plannen worden gepresenteerd die in overeenstemming zijn met deze cijfers, omdat deze cijfers te oncomfortabel zijn. En u bent nog niet volwassen genoeg om het te zeggen zoals het is.

U laat ons in de steek. Maar de jongeren beginnen uw verraad te begrijpen. De ogen van alle toekomstige generaties zijn op je gericht. En als je ervoor kiest om ons in de steek te laten, zeg ik: We zullen je nooit vergeven. We laten je hier niet mee wegkomen. Hier, op dit moment is waar we de grens trekken. De wereld wordt wakker. En er komt verandering, of je het nu leuk vindt of niet. Dank u.' (Lees ook het persbericht van de VN: In het licht van de verslechterende klimaatcrisis moeten op de VN-top nieuwe wegen en praktische maatregelen worden vastgesteld om de mondiale respons in een hogere versnelling te brengen. (pdf 5 pagina’s Engels)

Greta Thunberg (2003) is een Zweedse milieuactiviste die zich richt op de risico's van de klimaatverandering. Thunberg zegt dat ze voor het eerst in 2011 hoorde over klimaatverandering toen ze 8 jaar oud was en kon niet begrijpen waarom er zo weinig aan gedaan werd. Drie jaar later werd ze depressief en lethargisch, stopte met praten en eten, en werd uiteindelijk gediagnosticeerd met het Asperger-syndroom, obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en selectief mutisme. Hoewel ze erkent dat haar diagnose 'mij eerder heeft beperkt', ziet ze haar Asperger niet als een ziekte en noemt ze het in plaats daarvan haar 'supermacht'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.