Bijgewerkt: 28 maart 2024

Tijdelijk vliegverbod tussen Nederland en zuidelijk Afrika

Nieuws ->

Bron: Rijksoverheid/WHO
26-11-2021

Het Nederlandse kabinet heeft besloten dat er per direct een vliegverbod komt voor vluchten uit landen in Zuid-Afrika. Het gaat om de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Het vliegverbod gaat vandaag 26 november om 12.00 uur Nederlandse tijd in en geldt tot en met 4 december 2021 23.59 uur.

Minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) stelt op verzoek van Minister De Jonge (Volksgezondheid Welzijn en Sport) het vliegverbod in om verspreiding van een nieuwe besmettelijke variant van het Corona-virus, die in het zuidelijk deel van Afrika rondwaart, tegen te gaan. De maatregelen worden genomen om het aantal reisbewegingen te beperken vanuit gebieden waar de variant van het Corona-virus rondgaat.

Voor inwoners van Nederland en EU-burgers op doorreis naar het land waar zij wonen geldt een uitzondering, net als voor medisch personeel dat zich inzet voor de bestrijding van het virus. Voor deze uitzonderingen blijven vluchten gaan. Ook vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod. Reizigers die bij uitzondering naar Nederland mogen reizen, doen dat met een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 24 uur oud en moeten na aankomst in quarantaine.

De quarantaineduur is 10 dagen. Deze kan met een negatieve testuitslag bij de GGD worden ingekort naar 5 dagen. Passagiers van de vluchten die voordat het vliegverbod van kracht werd al onderweg waren naar Nederland, doen na de landing een PCR-test en gaan in quarantaine.



In Zuid-Afrika is een nieuwe zwaar gemuteerde variant van het nieuwe COVID-19 ontdekt, die voor de virologen een grote reden tot bezorgdheid is geworden. De B.1.1.529-variant, die wordt beschreven als een 'vreselijk spike-mutatieprofiel', is nu aangetroffen in verschillende bevestigde gevallen van het coronavirus, waar de Beta-variant werd ontdekt.

Deze nieuwe gevaarlijke variant heeft een extreem hoog aantal mutaties en wetenschappers zijn nu sceptisch over de doeltreffendheid van de vaccins hiertegen, aldus verschillende rapporten. Gebleken is dat de zeer besmettelijke variant B.1.1.529 op dit moment beperkt is tot slechts één provincie in Zuid-Afrika, maar het Verenigd Koninkrijk heeft Zuid-Afrika op donderdag 25 november 2021 al snel op de rode reislijst geplaatst.

Variant B.1.1.529 is ontdekt in ten minste 50 bevestigde gevallen van COVID-19 in Zuid-Afrika. Dit is verontrustend omdat de mutatie zich naar verluidt reeds heeft verspreid in Hong Kong en Botswana. Het heeft een zeer ongewone constellatie van mutaties, volgens The Guardian, en is in staat om de immuunrespons van het lichaam volledig te omzeilen, waardoor het zeer overdraagbaar is, en zoals de wetenschappers vermoeden, meer dan nu de dominante Delta-variant.

Elke nieuwe mutatie van het coronavirus die in staat is zich sneller te verspreiden en vaccins te ontwijken, is een reden tot bedreiging voor de wereld die vecht tegen de dodelijke opleving van de Delta-variant, met name Europa dat opnieuw een wereldwijd epicentrum is geworden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.