Bijgewerkt: 27 september 2023

Thuiskopieheffing maximaal 5 euro vanaf 2013

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
25-10-2012

Met ingang van 1 januari 2013 komt er, afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuiskopieheffing van maximaal 5 euro op smartphones, telefoons met mp3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen. Audio-videospelers krijgen een heffing van maximaal 2 euro.

Voor pc’s en laptops geldt straks een vast bedrag van 5 euro, voor externe hdd-drives is dat 1 euro. Bij de aanschaf van een cd-rom, of dvd geldt het laagste tarief: 3 eurocent. De  regeling is tijdelijk en duurt een jaar. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

minidisc Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een MiniDisc uit 1998. Sony's MiniDisc was een van de twee rivaliserende digitale audio systemen, geïntroduceerd in 1992. Het was een vervanging voor de Philips analoog cassette audio tape-systeem en de Digital Compact Cassette (DCC), gemaakt door Philips en Matsushita. Sony is in 2011 gestopt met het produceren van de MiniDisc en spelers


De heffingen op analoge audio- en videocassettes en minidisks verdwijnen, omdat die in de praktijk nauwelijks nog worden gebruikt. Ook geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met harde schijf vallen buiten de regeling, omdat deze voorwerpen slechts in geringe mate (minder dan 10%) worden gebruikt voor het maken van privékopieën.

De vastgestelde heffingen zijn gebaseerd op een advies van de SONT. De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) is een overlegorgaan waarin betalingsplichtigen en de Stichting de Thuiskopie zijn vertegenwoordigd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.