Bijgewerkt: 18 mei 2024

Tablets en smartphones zijn geen bedreiging voor docenten

Nieuws -> Informatief

Bron: Squla
25-03-2014

Ondanks digitalisering vinden scholieren klassikale uitleg nog altijd de prettigste manier van leren. Digitalisering van het onderwijs doet steeds meer zijn intrede. Tegelijkertijd maken ouders zich zorgen over het aantal uren, dat een kind dagelijks achter een scherm doorbrengt. Toch geven kinderen nog steeds massaal de voorkeur aan persoonlijke uitleg, klassikaal onderwijs en buiten spelen in het speelkwartier, zo blijkt uit onderzoek van Squla.

In het onderzoek werden 1.775 basisschoolleerlingen uit groep 4 t/m 8 gevraagd, wat zij vinden van school. Deze enquête is gehouden in het kader van de jaarlijkse Leuk Leren Week. De resultaten laten zien dat spelen en leren op mobiele apparaten goede aanvullingen zijn op het onderwijs, maar dat ze de traditionele lesmethodes niet vervangen.

Uit de resultaten blijkt, dat maar liefst zeven op de 10 leerlingen (67%) de voorkeur geeft aan huiswerk maken samen met hun ouders, gevolgd door een kwart (24%) die dit het liefst zelfstandig doet. Bovendien leert het merendeel (58%) de lesstof het beste als de leerkracht het klassikaal uitlegt. Verder verkiest de meerderheid van de ondervraagde kinderen (59%) buiten spelen massaal boven het spelen op een tablet, smartphone of computer (11%) tijdens de pauze. Op de tweede plek staat kletsen met vriendjes of vriendinnetjes (30%).

Kick-off Squla Leuk Leren Week 2014 from Squla on Vimeo.Roy del Vecchio, onderwijsredacteur bij Squla: “Kinderen blijven sociale wezens en de opkomst van de tablet en smartphone verandert dit niet. Dit onderzoek toont aan, dat mobiele apparaten niet de plek hebben ingenomen van medescholieren, ouders en leerkrachten. Kinderen hebben nog steeds het meeste baat bij zowel een goede combinatie van plezier en prestatie, als een goede mix tussen traditionele leermethodes en nieuwe technologieën. Om kinderen zo goed mogelijk onderwijs te kunnen verlenen is het belangrijk, dat deze verschillende manieren in het onderwijs terugkomen.”

In het onderzoek werd tevens gevraagd, wie volgens de leerlingen het beste kan rekenen. Papa krijgt het meeste vertrouwen; bijna de helft (43%) van de kinderen geeft aan dat zijn, of haar vader dit het beste kan. De leerkracht ontvangt 34 procent van de stemmen en mama slechts 23 procent.

Squla heeft het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de 3de editie van de Leuk Leren Week. Dit is een week, waarin 5.000 ingeschreven basisschoolgroepen in Nederland de kans krijgen om educatieve quizzen te spelen en de strijd met elkaar aan te gaan. De wedstrijd loopt van 24 t/m 28 maart en wordt via de computers en het digibord in de klas gespeeld. Behalve spelen om te winnen, oefenen de leerlingen op een speelse manier de lesstof.

Over Squla

Squla.nl is een online oefenprogramma om thuis spelenderwijs te oefenen voor school. Het bevat leerzame quizzen, games en instructiefilmpjes voor kinderen op de basisschool. Op dit moment oefenen en spelen ruim 60.000 kinderen op Squla thuis. Squla bevat lesstof in alle vakken van groep 1 t/m 8 en sluit naadloos aan bij alle gangbare lesmethoden en de belevingswereld van kinderen. Squla biedt een goed én leerzaam alternatief voor inhoudsarme spelletjessites; het is een aanvulling op de lesstof voor kinderen die dat nodig hebben én een uitdaging voor kinderen die meer kunnen en willen. Veiligheid en privacy staan voorop: Squla is 100% reclamevrij en verantwoord. Door de samenwerking met Cito bevat Squla tevens een aantal quizzen gebaseerd op Cito-oefenvragen. Squla biedt voor scholen een gratis login om ook onder schooltijd de les te verrijken met de leuke en leerzame online quizzen en games. Squla is live gegaan in 2010. www.squla.nl

Over Squla

Squla.nl is een online oefenprogramma om thuis spelenderwijs te oefenen voor school. Het bevat leerzame quizzen, games en instructiefilmpjes voor kinderen op de basisschool. Op dit moment oefenen en spelen ruim 60.000 kinderen op Squla thuis. Squla bevat lesstof in alle vakken van groep 1 t/m 8 en sluit naadloos aan bij alle gangbare lesmethoden en de belevingswereld van kinderen.

Squla biedt een goed én leerzaam alternatief voor inhoudsarme spelletjessites; het is een aanvulling op de lesstof voor kinderen, die dat nodig hebben én een uitdaging voor kinderen die meer kunnen en willen. Veiligheid en privacy staan voorop: Squla is 100% reclamevrij en verantwoord. Door de samenwerking met Cito bevat Squla tevens een aantal quizzen gebaseerd op Cito-oefenvragen. Squla biedt voor scholen een gratis login om ook onder schooltijd de les te verrijken met de leuke en leerzame online quizzen en games. Squla is live gegaan in 2010 www.squla.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.