Bijgewerkt: 22 juli 2024

Taaltip overreed, overreden en overgereden

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
09-12-2013

Het is altijd even uitkijken met de werkwoorden overreden en overrijden. In bijvoorbeeld 'Het bestuur heeft de penningmeester overreed nog een jaar te blijven' is overreed juist. Overreed is namelijk het voltooid deelwoord van overreden ('overhalen, overtuigen'); de verleden tijd is overreedde ('Het bestuur overreedde de penningmeester').

Overreed Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Het is altijd even uitkijken met de werkwoorden overreden en overrijden


Daarnaast bestaat het werkwoord overrijden, dat op twee manieren kan worden uitgesproken. In de betekenis 'over iets heen rijden' ligt de klemtoon op rij-; de verleden tijd is dan overreed en het voltooid deelwoord overreden. Bijvoorbeeld: 'Mijn mobieltje is gevallen en is toen overreden door een auto.'

Maar overrijden kan ook 'nog eens rijden' betekenen; de klemtoon ligt dan op over-, en het voltooid deelwoord is overgereden. Zoals in deze zin: 'De schaatser werd gehinderd op de kruising en heeft zijn race later overgereden.' Pas dus op met een zin als 'Ik overreed de penningmeester': die betekent in de verleden tijd iets anders dan in de tegenwoordige tijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.