Bijgewerkt: 5 maart 2024

Taaltip: ergens (niet) van gespeend zijn

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
16-04-2012

De uitdrukking gespeend zijn van betekent 'niet beschikken over'; gespeend van is 'zonder'. Met een zin als 'Echte narcisten zijn gespeend van iedere realiteitszin' wordt bedoeld, dat echte narcisten totaal géén realiteitszin hebben.

gespeend Amstelveen
(Bron Amstelveen - 2012)

'Echte narcisten zijn gespeend van iedere realiteitszin' .Narcisme is een vorm van gedrag, dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf


Gespeend zijn van wordt vaak gecombineerd met niet. Niet gespeend van betekent 'beschikkend over', 'met'. Dus met 'De 15-jarige zangeres is bepaald niet gespeend van talent' wordt bedoeld, dat ze wel degelijk talent heeft.

Gespeend betekent van oorsprong 'niet meer gezoogd, niet meer aan de borst'. Vanwege die 'verborgen' ontkenning gaat het vaak mis met dit woord. Pas dus op met zinnen als: 'Niet gespeend van enig gevoel voor humor lachte hij als enige niet': het eerste niet moet weg. Soms wordt zelfs het woord ontspeend gebruikt; dat is in deze uitdrukking in elk geval niet juist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.