Bijgewerkt: 19 september 2024

Taal van het weer

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
02-12-2009

Weet u wat bedoeld wordt met een seppiehoog, dakraamsneeuw of een balkanveeg? Dan bent u vast goed ingevoerd in de meteorologie. Voor alle anderen legt weerliefhebber Tom van der Spek op de website weer.nl deze week uit wat deze en nog enkele tientallen andere jargonbegrippen uit de weerkunde precies beduiden.

Oproep van de maand: kak-r

De r is een bijzondere klank. Het is de enige in ons taalsysteem, die op diverse plaatsen gearticuleerd kan worden, zolang er maar iets tegen iets anders aan trilt. De meest voorkomende zijn de tongpunt-r (waarbij de punt van de tong verticaal kwispelt tegen de kassen van de boventanden) en de huig-r (waarbij de huig kwispelt tegen de achterrand van de tong).

Deze ondervinden in Nederland geduchte concurrentie van de 'kak-r', waarbij de tongpunt naar boven omkrult, zodat een j- of w-achtig geluid ontstaat. Deze laatste variant, ook wel de Gooise, Kennemer of Amstelveense r genoemd, geeft volgens sommigen aanstoot. Is het een goed idee de verdere verspreiding van deze kak-r tegen te gaan?

In het decembernummer van Onze Taal bespreekt de taalkundige Frank Jansen de voors en tegens. Zijn stuk staat ook op de website van Onze Taal, waar bezoekers kunnen stemmen en hun mening kenbaar kunnen maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.