Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Straks gratis wifi in alle Europese gemeenten

Nieuws -> Informatief

Bron: EU
17-09-2017

De Europese Commissie zet zich in voor gratis wifi in alle Europese gemeenten, voor zowel inwoners als bezoekers, op openbare plaatsen zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea enz. Het plan heet WiFi4EU. De EU trekt in de periode 2017-2019 voor WiFi4EU een bedrag van 120 miljoen euro uit. Daarmee subsidieert ze de installatie van geavanceerde wifi-apparatuur op centrale locaties.

'Connectiviteit voor iedereen betekent, dat het niet mag uitmaken, waar je woont, of hoeveel je verdient. Wij stellen daarom vandaag voor om elk Europees dorp en iedere stad tegen 2020 te voorzien van vrije, draadloze internettoegang in de omgeving van de voornaamste centra van het openbare leven.' Jean-Claude Juncker - State of the Union in september 2016.


EU Parlementslid Carlos Zorrinho (1959) werd geïnterviewd door EU Reporter Denitsa Tsekova over het WiFi4EU-initiatief, dat tot doel heeft gratis draadloze internettoegang voor lokale autoriteiten en aanbieders van openbare diensten tot stand te brengen. Zorrinho heeft het verteld, dat de totstandbrenging van een inclusieve Europese digitale samenleving cruciaal is voor de ontwikkeling van een meer inclusieve Europese digitale samenleving. Hij is een Portugees politicus en universitair hoogleraar. Zorrinho heeft de posities ingenomen van staatssecretaris, leider van de parlementaire fractie van de Socialistische Partij in het Portugese parlement, en hij is momenteel lid van het Europees Parlement (MEP) voor de Progressive Alliance of Socialists and Democrats (S&D-Fractie)

Wie heeft hier baat bij? De WiFi4EU-subsidies worden geografisch gespreid. De bedoeling is, dat er in de periode tot en met 2020 in de hele EU minstens 6.000 lokale gemeenschappen bijkomen, waar zowel inwoners als bezoekers snel draadloos online kunnen. De WiFi4EU-regeling is er voor openbare instanties, zoals gemeenten, bibliotheken, zorgcentra, enz. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De ontvanger van de subsidie betaalt zelf het internetabonnement en het onderhoud gedurende ten minste drie jaar. De EU moedigt lokale overheden ook aan om hun digitale diensten op het gebied van e-overheid, e-gezondheidszorg, e-toerisme enz. te promoten via een eigen app.

De subsidieregeling voor WiFi4EU-subsidie is simpel gehouden, zonder bureaucratische rompslomp: online aanvragen, betaling via vouchers en eenvoudige controles. De projecten worden behandeld volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Wie subsidie wil, moet komen met een plan om gratis wifi te brengen naar plaatsen, waar dat nog niet (door de overheid of een bedrijf) wordt aangeboden. Naar verwachting zal de Commissie eind 2017, of begin 2018 de eerste oproep lanceren. Lees ook: WiFi4EU: wat houdt dat in?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.